Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 19.10.2024
Водич: Zoran Đukić

🏔️VELIKI MALINIK (1158 mnv), I MANJI VRHOVI RTNJA: GREDA (1113 mnv), BABA (1040 mnv), MUĆEJA 974 mnv, LISIČIJA RUPA, VELIKA PORICA (JAMA) 850 mnv, BOGOVINSKA PEĆINA🏔️

📅 Datum: 19 – 20 OKTOBAR  2024 God.
🔍 Vodič: Zoran Đukić -  informacije o vodiču: https://mybio.rs/zoran-djukic
🏡 Mesto održavanja: R.SRBIJA

(pogled sa Malinika ka Lazarevom  kanjonu)

Malinik  je planina u istočnoj Srbiji. Pripada Karpatskim planinama, a njegovi najviši vrhovi su Veliki Malinik (1.158 m) i Mali Malinik (1.019 m).

Sama pomisao na Malinik je da je dobio naziv po malinama ! Međutim nije tako, ova planina njih nema. Šumarski  tehničar ispričao mi je pričao, koju je i on nasledio, a to je da je Malinik dobio ime po novcu. Ali nije ni bitno, bitno je da je Malinik svima dostupan.

A pogled na Lazarev kanjon sa grebena Malinika je fantastičan.

Sa grebena Malinika pruža se očaravajući pogled u čarima istočne Srbije, koja je vrlo živopisna. Sa grebena Malinika pružaju se prelepi prizori ka Borskom Stolu, Boru, Velikom i malom Kršu, Deli Jovanu, Gavranu i Borskom jezeru. Naravno, jedinstven je pogled ka Lazarevom kanjonu, koji je usečen podno Malinika u dužini od 9 km.

Sa Velikog Malinika, vidi se i mali Malinik.

Posmatrajući dolinu Lazareve reke, koja ima tri pritoke-Demižlok, Mikulj i Vej, ostavlja bez daha. Ove reke su same izdubile kanjonska korita i proticale između planinskih obronaka. Pogled na sva četri kraka, ostavlja bez daha. Desni krak je Lazarev krak-izlazni. Najbliži nama je kanjon reke Vej – suprotno je kanjon Mikuljske reke – a levo je kanjon reke Demižlok. Sva tri kraka su ulazna, dok je desni krak Lazarev- izlazni. Od ove tri reke pritoke, dve su ponornice, prva je rečica Demižlok, a druga je Mikulj.

Greda (1113 m; Mućea 974 m, Baba (stenje) 1040 m, Lisičija rupa, Velika Porica (jama)

Sa južne strane planine Rtanj, padovi su blagi, i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Soko Banji.

Kako je Rtanj planina raznovrsnog geološkog sastava, na njoj se javljaju brojna odronjenja i oko njega vlada geološki haos, jer su se u sklopu karpatsko-balkanskih planina tu srela četiri sistema, četiri različita geološka perioda i međusobno uplela svoje stene.

Dominantni vrhovi planine Rtanj su:

Šiljak, kao centralna piramida,

Kusak, kao obli kupasti završetak zaobljenog grebena

Greda,

Vrh Baba, kao elipsoidna pozicija ovih vrhova formira sa još jednom tačkom jednakostranični trougao, u čijem centru je Šiljak, pod kojim se nalazi trostrana piramida sa istom orijentisanošću stranama sveta, kao i njegova trouglasta osnova. Ivice ove trostrane piramide, sa svojim odnosom uglova i stranicama, ovu planinu svrstale u kategoriju sedam svetskih čuda, kao remek delo prirode.

Velika porica je pećina i jama koja je u ovom obliku veoma retka pojava, naročito sa ovako ogromnim  otvorom. Duzina Porice je 217 metara dok je dubina čak 35 metara.

U jamu se može ući kroz uzak prolaz posle kojeg postoje metalne merdevine kojima se spušta u jamu.

Bogovinska pećina

Bogovinska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji i jedna je od najdužih pećina u tom delu zemlje. Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi 5020 m. Dužina uređenog dela pećine iznosi 550 m, a površina 2201 m².

Pre dvadesetak godina, Bogovinska pećina bila je najduža pećina u Srbiji - 5020 m i među najdužim pećinama u bivšoj Jugoslaviji.

Bogovinska pećina bila je objekat istraživanja brojnih speleoloških ekipa zbog dužine i kvaliteta pećinskog nakita. Detaljno je istražena i objašnjena njena morfogeneza, ali nije raspolagala idejnim projektom za korišćenje u turizmu, ni delimično, ni u celini. Glavni istraživači koji su objavili svoje naučne rezultate su: S. M. Milojević (1938), Dragutin Petrović (1957, 1977), D. Petrović, Dušan Gavrilović, Milutin LJešević (1978), D. Gavrilović (1960). U toku višegodišnjeg istraživanja, navedeni autori, detaljno su obradili speleomorfologiju pećine i objasnili njenu genezu - način postanka i evoluciju i učinili mnogo za njenu afirmaciju u stručnim krugovima i javnosti. Sem toga, na svetlost dana doneli su fotografije fascinantnog pećinskog nakita, koji nema ni jedna druga velika pećina. Od tada je prošlo skoro 30 godina, kada je R. Lazarević (2007) istražio ulazni potez pećine u dužini od 821 m i uradio projekat po kojem je pećina uređena za turističke posete. (izvor wikipedija)

Udaljena je oko 2 km od rudnika uglja „Bogovina“, makadamskim putem, koji nije u najboljem stanju.  Od Boljevca je udaljena oko 14 km.

POLAZAK:

Subota:  19.10.2024.god.

Polazak kombijem (visoke turističke klase) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.        

PLAN:

Subota: 19.10.2024 god.

06:00 -  Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske.  Putujemo autoputem-pravac:Beograd,Paraćin, Boljevac,  Podgorac, Valja Rnž.

Pauza na autoputu-Eko pumpa.

09:00 – Dolazak na početnu tačku Valja Petra.

09:10 Polazimo na pešačku turu. Staza je srednje zahtevna, dužina staze je 10 km u jednom pravcu Prelazi se za oko 3.5 sata., sa oko 740 m visinske razlike, a najviša tačka je Veliki Malinik 1158 m/nv. Ide se postepeno. Tehnički nije zahtevna , kombinovana je seoskim putevima i livadsko šumskim stazama.

Idemo putem (Velja Petru), desno od nas ostaje stari Keltski grad ( Kurvu grad),  i dolazimo do vidikovca ,,BLC,, (kamen klesar za vatru), do skretanja prema Malom Maliniku (prelazimo oko 7 km). Levo od nas je vrh Kurmatura (961 m/nv) . Produžavamo kroz bukovu i hrastovu šumu do skretanja za Veliki Malinik – desno je mali Malinik.

12:30 – oko (u zavisnosti od grupe) dolazimo do klupa sa nadstrešnicom na Velikom Maliniku – oko nas su livade. Obilazimo predivne grebene Velikog Malinik.  Pripremite aparate i mobilne za  slikanja.

13:00 Polazimo ka početnoj tački, istom putanjom.

16-16:30 Nakon uživanja u ovoj akciji vraćamo se istom  putanjom ka polaznoj tački.  Nakon ulaska u prevoz putujemo ka selu Podgorac.

NAPOMENA: ukoliko smo se najavili Turističkoj organizaciji Boljevca, možemo obići ,,Bogovinsku pećinu,,. Ona je zaštićeno prirodno dobro III kategorije.

17:00 oko Stižemo u s.Šarbanovac gde ćemo ručati i gde ćemo prenoćiti u seosko turističkom gazdinstvu.

  • Kondiciona zahtevnost: K2 – umereno zahtevno. 5-7 h hoda
  • Tehnička zahtevnost: T 2 – Umereno zahtevna. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje.
  • Visinska razlika: VR3 – Umereno zahtevno

Nedelja: 20.10.2024 god.

      06:30 Ustajemo, doručkujemo, i spremamo se za akciju na ,,Male Rtanjske vrhove,,:Gredu, Mućeu, Babu, Lisičija rupa, Velika Porica.

      07:30 – Polazimo na akciju.

     Pravac kretanja: S.Šarbanovac (530 mnv) , livada Ravnište, Bare (izvor vode, i više ga nema), odvajanje za Gredu, nastavljamo vijugavim šumskim putem prema Mućeji (974 m/nv). Nastavljamo ka Velikoj Porici (jama 850 mnv), pa Lisičijoj rupi i za kraj Baba (Stenje 1040 mnv) Prema severu gledamo vrh Rtnja ,,Šiljak,,. Sa zapadne strane nam ostaje Greda (1113 m/nv.). Sljeme i Tumbu vidimo na istoku. Devica i Oštrica  nam ostaju sa južne strane.

Veću pauzu pravimo na Javoru (900 m/nv)-tu je planinska kuća.

Nakon pauze, pešačenje nastavljamo ka Velikoj Porici (Jami 850 m/nv.). Nakon obilaska V.Porice pešačenje nastavljamo ka Lisičijoj rupi i vrhu Baba (Stenje 1040 m/nv). Uživamo u prelepim pogledima prema Šiljku, Gredi, Tupižnici, Sljemenu, Tumbi, Devici i Oštrici.

11:30 Nakon odmora na Babi (Stenje) polazimo ka Javoru, i vraćamo se ka polaznoj tački, ali drugim putem.

– Ukoliko želimo  domaćini prenoćišta sa džipovima mogu doći po nas na Javoru.

 – 15:00 – oko -  Organizovan je ručak.

  • Dužina staze: 11 km u jednom pravcu
  • Visina uspona: 661 m
  • Prosečno vreme: 3.5 h u jednom pravcu.
  • Kondiciona zahtevnost: K2 – umereno zahtevno. 5-7 h hoda
  • Tehnička zahtevnost: T 2 – Umereno zahtevna. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje.
  • Visinska razlika: VR3 – Umereno zahtevno

OPREMA I DOKUMENTA:

 Planinarske cipele poluduboke sa vibram đonom – OBAVEZNE. !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku (jakna za vetar i kabanica za kišu, hrana, voda minimum 1.5 l, zaštitu od sunca (kačket ili šešir) i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski trekking štapovi, kamašne, slojevita odeća prilagođena vremenskim uslovima,  (sve ovo vam ublažava tegove i obezbeđuje stabilnost prilikom uspona i spusta. Takođe ponesite i dovoljnu količinu vitamina (Magnezijum direkt (300-500) obavezno). Energetski bar u vidu čokoladica i sl....I naravno, TELEFON ILI FOTO APARAT !

Poneti važeća lična dokumenta

HRANA/SMEŠTAJ Organizovano je prenoćište, kao i ručak za 19.10.2024 god. u etno domaćinstvu, doručak i ručak za 20.10.2024 god. Cena 3.000 din i to plaćamo domaćinu. Mogu se kupiti u domaćinstvu i domaći proizvodi, po povoljnoj ceni.

ROK ZA PRIJAVU:

Rok za prijavljivanje je 3 dana pre akcije ili do popune mesta.

Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

Kotizacija:

6.000 din, obuhvata: prevoz, putarine, parkinzi, smeštaj i ishranu vozača; Prilikom prijavljivanja plaća se  akontacija 4.000 din.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.            

NAPOMENE : Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola, i psihoaktivnih supstanci.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Srbije

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 3 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

  1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se ne mogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
  2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
  • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
  • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
  • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
  • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

* Prostor za prtljag u kombiju/minibusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba (nikako kofer sa točkićima)  i 1 ranac manji do 30 L (za jednodnevne akcije)

Putnici su dužni da u prevozu, ostanu na svojim mestima, ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom, sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nije dozvoljeno udaljavati se od grupe bez dozvole vodiča.

  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze, kao i mesta za sedenje u prevozu.
  • Uplatom učesnik prihvata sve navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA - U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

  • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
  • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite vodiča.

 

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad;

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com;

 www.psd-kopaonik.org.rs;

Листа електронске поште за Планинаре