Најаве Акција

Претрага сајта

Датум: 28.07.2017
Водич: Nikola Stevanović
Место одржавања: Durmitor

Durmitor (Bobotov kuk 2522 mnv, Savin kuk 2313 mnv), Žabljak, Crno jezero i Đurđevića Tara
28 – 30. jul 2017.

28. jul, petak
Polazak je u 23h sa parkinga pored Opštine Novi Beograd. Noćna vožnja Ibarskom magistralom do Preljine, a zatim idemo preko Čačka i Ovčarsko – kablarske klisure.


29. jul, subota
Dužu pauzu pravimo na Zlatiboru. Odatle put nastavljamo ka Đurđevića Tari preko Kokinog Broda, Nove Varoši i Prijepolja. Uživaćemo u jutru kod izuzetnog graditeljskog dela savremene arhitekture, čuvenog mosta na Đurđevića Tari. Ubrzo stižemo i na Žabljak  gde ćemo se smestiti u konfornoj privatnoj kući apartmanskog tipa. Nakon kraćeg odmora, pripreme i doručka krećemo ka Savinom kuku (2313 mnv). Za uspon i za silazak će nam ukupno trebati oko 4h, tako da je ovaj uspon prosečno zahtevan. Po povratku sa ovog vrha, ručaćemo i odmoriti se, a zatim odlazimo do bisera Žabljaka, Crnog jezera. Dan ćemo završiti obilaskom Žabljaka i druženjem u našem smeštaju.


30. jul, nedelja
Ustajanje je u 5h, da bi do 6h već doručkovali i našim prevozom otišli do Sedla (1907 mnv) odakle ćemo započeti uspon na Bobotov kuk (2522 mnv), najviši vrh Žabljaka. Ovaj uspon je zahtevniji od uspona koji smo imali prethodnog dana. Naše vozilo bi nas sačekalo na Sedlu i po povratku sa vrha, njime bi se vratili u smeštaj, gde bi nakon ručka i presvlačenja, krenuli put Beograda gde stižemo oko ponoći.

Comments

Датум: 29.07.2017
Водич: Томислав Максимовић

Датум одржавања: 29. јул 2017.   

Водич: Томислав Максимовић   

Републичка акција

Comments

Датум: 01.08.2017
Водич: Nikola Stevanović
Место одржавања: Slovenija – Krn (2244 mnv), Krnsko jezero, Soča

Slovenija – Krn (2244 mnv), Krnsko jezero, Soča
- Julijski Alpi-
(11 – 13.08.2017)

11. avgust, petak
Polazak iz Beograda u 23h sa parkinga pored Opštine Novi Beograd. Noćna vožnja kroz Srbiju i Hrvatsku.

12. avgust, subota
U jutarnjim časovima stižemo u Sloveniju. Po dolasku u Sloveniju, preko Idrije idemo do mesta Bovec, u dolini reke Soče. U Bovcu pravimo kraću pauzu i uživamo u pogledu na Kanin koji se uzdiže iznad ovog poznatog alpskog centra. Nakon toga idemo do korita reke Soče, jedne od najlepših reka u Evropi. Ko bude želeo moći će i da se okupa u ovoj reci smaragdne boje.
bovecsoca 1soca 3
Nakon obilaska bajkovitog korita reke Soče, polazimo ka Lepeni gde dolazimo do planinarskog doma „Dr. Klement Jug“ (700mnv). Tu se parkiramo, pripremamo i polazimo na uspon do planinarskog doma pri Krnskom jezeru (1385 mnv). Po dolasku u dom, razmeštamo se po sobama i obilazimo Krnsko jezero, najveće slovenačko, visokogorsko jezero. Veče provodimo u druženju sa domaćinima, odmaramo i pripremamo za sutrašnji uspon.
dom lepenadom jezerakrnsko jezero

13. avgust, nedelja
Na uspon polazimo u 6:00h. Prolazimo pored Krnskog jezera i idemo prema prevoju gde su se u Prvom svetskom ratu odvijale borbe i gde ćemo videti ostatke naoružanja iz tog perioda. Nakon kraćeg zadržavanja, nastavljamo put prema planinarskom domu „Gomiščkovo zavetišče“ (2182 mnv) gde ćemo napraviti pauzu za doručak. Dom se nalazi na Slovenačkoj transverzali i sa njega se pruža predivan pogled na obalu Jadranskog mora. Planirani izlazak na vrh Krn (2244 mnv) je oko 10 časova. Nakon fotografisanja i uživanja u pogledu sa vrha, vraćamo se do doma pri Krnskim jezerima, gde ćemo napraviti pauzu za pakovanje i odmor. Nakon toga, nastavljamo silazak prema domu u Lepeni. Po stizanju na parking gde nam se nalazi vozilo, prepakovaćemo se i krenuti za Beograd.
Planirani dolazak u Beograd je oko ponoći.
pogled sa krna dom ispod krnapogled sa krna ka triglavu

Comments

Датум: 04.08.2017
Водич: Zoran Nikolić
Место одржавања: Durmitor, Žabljak
Vreme održavanja: 4.- 13. avgust 2017.   

Comments

Датум: 06.08.2017
Водич: Радован Вучковић

Време одржавања: 18. - 21. август 2017. г.    

Водич: Радован Вучковић   

Comments

Датум: 10.08.2017
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Italija

Dolomiti ili Dolomitski Alpi  planinski je venac u Istočnim Alpima u Italiji. U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a.

Za vreme Prvog svetskog rata, linija između italijanske i austro-ugarske vojske prolazila je kroz Dolomite. Nekoliko vrlo dugačkih staza vodi Dolomitima, zvanih "Alte vie" (i.e. visoke staze). Za prelazak takvih dugačkih staza, numerisanih od 1 do 8, potrebno je barem nedelju dana hoda zbog čega se na njima nalaze mnoga planinarska odmorišta.

PROGRAM PUTA:

Comments

Листа електронске поште за Планинаре