Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 21.06.2019
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Svajcarska, Francuska, Italija

Dve najmističnije planine u centralnom delu Evrope, povezaćemo u jednu celinu. Alpski trek, Materhorn i Mon Blan, Švajcarsku i Francusku. Za one koji se opredele za nešto manje kilometara, spa centar i celodnevne pešačke ture po ovoj ne slučajno top 1. destinaciji u celoj Švajcarskoj i Francuskoj. 

Poslednji termin za prijavu: do popune 17 mesta.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

Cena: 490 za laganiju varijantu i 990 € za Alpski trek. U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u domovima i spa centru, boravišna taksa, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

 

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak).

Poneti: Pasoš,  plan. knjižicu, osiguranje, novac (na upit)

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

 

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Comments

Датум: 24.04.2019
Водич: Sanja Jakovljevic i Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Израел

Трекинг кроз векове и далеку историју човечанства

Израел је рај за планинарење, са бескрајним обележеним стазама погодним за све нивое планинарења, различитог трајања и преко небројених пејзажа од северних зелених брда до јужних пустиња. Не постоји тако сложена земља у свету која је уједно и тако фасцинантна и интригантна. За све оне који желе да прошире своја знања, авантуристе жељне нових сазнања и духовних вредности и јединственог и непоновљивог доживљаја, који вас неминовно поново враћа у Свету и Обећану земљу.

Попећемо се на планине, ућићемо у градове и осетити јединствену мешавину између прошлости и садашњости, обичног и изузетног.

Са Маслинoве горе (836м) пружа се предивни поглед на Стари град. То је важно историјско место са кога је Исус посматрао град, слутећи о мучној смрти која га чека. Одатле се заиста види цео Свети град и део његових зидина са зазиданом Златном капијом.

Масада није важна само зато што је УНЕСЦО светска баштина или древна тврђава која заузима непоновљиву, стратешку локацију високо на равној висоравни изнад Мртвог мора, већ представља и симбол одлучности и херојства.

Јерусалим се не може описати, он се са преко 4000 година историје мора доживети! Потпуно јединствен – град традиције, религије и историје, али и све више модерне културе и наслеђа, то је град који толико има да понуди да можете провести године и још увек не видите све. Један од најстаријих градова на свету, свет за Јевреје, хришћане и муслимане, Јерусалим нуди беспрекорно сензорно и духовно искуство.

Саборна црква Христовог гроба- Гроб Господњи, Голгота, Улица бола „Виа долороса“, Зид плача...Дочекајмо Васкрс у Јерусалиму заједно!

ПРОГРАМ ПУТА:

Дан први 23.04.2019.- уторак – Крећемо из Београда у вечерњим часовима, најкасније око 22 сата организованим трансфером до аеродрома. Вожња уз паузе ради одмора и освежења.

Дан  други 24.04.2019.- среда Пријава за лет, пасошка контрола, укрцавање и полетање у раним јутарњим сатима. Слетање на аеродром Бен Гурион. Трансфер до Тел Авива. Пешачење центром Тел Авива и смештај у хостелу, односно апартману. Слободно време на плажама Средоземног мора или трекинг на променади од Тел Авива до једне од најстаријих лука на свету Јафа на коју се ослања модерни Тел Авив (око 5 км). Слободно време и ноћење. Укупан трекинг око 8 км.

Дан  трећи  25.04.2018-  Велики четвртак.  У преподневним часовима крећемо организованим превозом до Јерусалима. Трекинг центром око 3 км и смештај у центру- хостел са доручком. Полазак из Јерусалима до Националног парка Масада. Успон на врх Масада – змијским путем. Са врха се пружа поглед  на јудејску пустињу, са друге стране је Мртво море и планине  Јордана. (Мртво море- Важи за најсланије море на свету. Са својим салинитетом око девет пута већим од салинитета обичне морске воде, у њему живот не постоји и представља највећу депресију у свету (најмања надморска висина копна) а водена површина је на –422 метара надморске висине и даље опада). Тврђава није важна само зато што је УНЕСKО светска баштина или древна тврђава која заузима непоновљиву, стратешку локацију високо на равној висоравни изнад Мртвог мора, већ представља и симбол одлучности и херојства. Висинска разлика око 800 м. (Алтернатива- до врха тврђаве се може стићи и гондолом). Дужина трекинга око 10 км. Уколико време дозволи посета оази у јудејској пустињи која је на најнижој тачки на планети Земљи и по могућству пливање- плутање у Мртвом мору. Повратак у Јерусалим. Ноћење.

Дан четврти 26.04.2018-  Велики петак. Доручак и одлазак до Страдалног пута- „Виа Долорес“, одакле сваке године јерусалимски Патријарх на Велики петак носи велики дрвени крст. Поклоници се прикључују литији са својим крстовима у рукама, обучени  у тамну одећу у знак саосећања на најтужнији дан у хришћанству. Застајући на свим станицама пута „Виа Долорес“ долази се до Голготе, где на месту Христовог рођења се полажу крстови и освећују. Одлазак у Витлајем (Палестина) и посета Цркви Христовог Рођења. Двери понизности су главни улаз и посећујемо место Христовог рођења, Мали олтар у пећини са четрнаестокраком Звездом Рођења означава место на којем је Исус дошао на свет, познатој као Витлајемска звезда. Посета Млечној пећини, у коју се по предању склонила света породица. Ту је Богородица подојила Христа, али је неколико капи млека пало из њених груди на камен који је побелео, па данас неки верници стружу тај камен сматрајући да је лековит. Повратак у Јерусалим. Ноћење.

Дан пети 27.04.2018 - Велика субота. Доручак.  Посета Маслиновој Гори са које се пружа најлепши поглед на Јерусалим. Посета цркви Оче наш- где је молитва исписана на десетинама различитих језика света. Посета руском манастиру Марије Магдалине, задужбини руског императора Александра III, саграђене између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Обилазак Гетсиманског вртацрква Богородичиног гроба која чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска. Одлазак у цркву Христовог Васкрсења и дочек Благодатног огња. Сваке године, у суботу пред православни Васкрс када служи православни првојерарх, у Кувуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се понавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ који чудесно пали свеће православном патријарху, а потом и осталим верницима. У патријарховим рукама, Божјом милошћу пале се 33 свеће колико је Исус имао година проживљених на Земљи. „Свети пламен“ дели са вернима. Читава црква у једном тртенутку изгледа као да гори. Пламен се преноси даља по читавом граду. Трекинг у дужини око 10 км. Ноћење.

Да шести 28.04.2018- Васкрс У поноћ присуствовање литургији на Васкрс. Повратак у смештај у раним јутарњим часовима. Одмор. Слободно време може да подразумева посету српском манастиру светог Архангела у Јерусалиму и другим културно – верским институцијама . Ноћење.

 

Дан седми 29.04.2018 понедељак Доручак и рано ујутру трансфер до аеродрома Бен Гурион у Тел Авиву. Организовани трансфер до Београда. Долазак у поподневним сатима.

Начин плаћања: динарски по продајном курсу НБС.

Цена: 790 € (са укљученим авио превозом и таксама уз напомену да је цена авио превоза променљива и зависи од момента резервације)

Цена укључује: авио превоз са укљученим таксама- променљив зависно од момента резервације, трансфере, 4 ноћења са доручком у Јерусалиму, 1 ноћење у Тел Авиву, организационе трошкове и трошкове вођења.

Приликом пријављивања уплаћује се аконтација од 300 евра. После тога динамику уплата одређује путник, с тим што је потребно извршити уплату целокупног износа 15 дана пред пут. У случају отказивања, задржава се износ начињених трошкова за појединца и сразмерно за групу, а рефундирају сразмерно уз пронађену замену.

У наведену цену не улази: Поједини оброци, осигурање, улазнице које нису наведене, индивидуални трошкови, сувенири.

Задржано је право промене дела програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва , затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак).

Понети: Пасош, новац, планинарску књижицу.

Опрема: примерена програму и временским условима. Сву опрему и гардеробу спаковати у ранац односно Једна ручна торба (макс. величине 40 x 30 x 20 cm, до 10 kg тежине . Обућа мора бити  сигурна и добро позната од стране корисника.

Повратак:       29. априла до 18 часа.

Рок за пријаву:  До попуне места.

Водичи су Сања Јаковљевић и Рајко Јаковљевић, ПСД Копаоник, Београд, МБ 411 и 410, тел 060/076 0085 и 060/387-0123, или е-маил: rajkojakovljevic@yahoo.com. Важе сва правила планинарске организације.

 

 

Comments

Датум: 30.12.2018
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Austrija, Mađarska

 PROGRAM PUTA:

Krećemo iz Beograda u 23,30h. 30.12.2018.

Dan prvi.  U Budimpešti posećujemo Tropikarijum i Obilazimo gradsko jezgro sa usponom na Budim do spomenika. Staza je oko 8 kilometara sa neznatnom visinskopm razlikom.  Nastavljamo ka Beču. Pre Beča obilazimo Rimski grad Karnuntum. Smeštanje u hostel, slobodne aktivnosti. Pripreme za doček Nove godine. (nema tu mnogo pripreme, ona će nam doći.. ). U Beču se spektakularno dočekuje. To bi trebalo doživeti...   Noćenje.

Dan drugi. Odlazimo do dvorca Šembron i obilazimo ovo jedno od najposećenijih mesta u Beču. Na trgovima je i Bečki koncert koji se prati preko velikih ekrana iz Bečke filharmonije.  U povratku obilazimo i druge znamenitosti i prestižne građevine ove kultne prestonice Austrije. Slobodne aktivnosti.  Noćenje.

 

Dan treći. Napuštamo Beč. Dovozimo se do nacionalnog parka Hohe Wand. Kružna planinarska tura do 10 kilometara. Visinska razlika oko 500 metara. Prolazimo na vrhu pored rezervata jelena kapitalaca. Ovo je poznato mesto izletnika i planinara Austrije. Ako je neko u slabijoj kondiciji može uživati u prelepom obližnjem restoranu planinarskog doma. Po završenoj kružnoj turi I pauze za kafu ili ručak, vozimo se do mesta, vidikovca i pogleda odakle zastaje dah. Posle kraćeg uživanja i fotografisanja... vozimo se u pravcu Mađarske, jezera Balaton i njegov prvog suseda Heviz – najveće termalno jezero na svetu (ako vreme i grupa to želi- zbog ograničenog radnog vremena Heviza). Posle današnjih aktivnost, ovo mesto izgledaće verovatno svima kao pravi Raj. Ostajemo tu do zatvaranja, a onda nas čeka put do kuće.  

Dan četvrti. Vreme dolaska u ranim jutarnjim časovima.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

Cena: 145  u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u hostelu, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija u toku 4 dana, kao i organizacioni troškovi puta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 100 evra. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

U navedenu cenu ne ulazi: Obroci, osiguranje, boravisna takse, ulaznice, individualni troškovi.

U pojedinim objektima postoji mogućnost da se doplati za posteljinu ili peškir.

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak).

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Poneti: Pasoš, novac, plan. knjižicu.

Oprema: primerena programu i vremenskim uslovima. Svu opremu i garderobu spakovati u ranac. Obuća mora biti sigurna i dobro poznata od strane korisnika.

Povratak:       

03. 01 do 06 časa.

Rok za prijavu:  

Do popune mesta.

Napomene:

Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

Vođa je Rajko Jakovljević, PSD Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Comments

Датум: 30.12.2018
Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ Tel: 064 155 26 07
Место одржавања: KOPAONIK

  30.12.2018. do 03.01.2019. 

                                              

    PLANINARSКO-SКIJAŠКO DRUŠTVO “КOPAONIК” BEOGRAD                                                       11000 Beograd, Zmaja od Noćaja 9/IV                                                                                               www.psd-kopaonik.org.rs 

                       ZA ČLANOVE ORGANIZUJE PLANINARSKI IZLET

 

Comments

Датум: 29.12.2018
Водич: Zoran Nikolić
Место одржавања: Ohrid

Vreme održavanja: od 29.12.2018. g. u 5.00 do 2.1.2019. do 24.00 č.

Comments

Датум: 28.12.2018
Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: Грчка - Лутраки

 LutrakiHotel

 

 

ПЕШАЧКЕ ТУРЕ И ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ

ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН

од 28.12.2018. до 02.01.2019.

Први дан – ПЕТАК (28.12.2018.)

Полазак аутобуса у 20,00 часова са паркинга код  «Плаве локомотиве» (на главној ж/с).  Вожња аутопутем преко Македоније до граничног прелаза Евзони на граници са Грчком. Успутне паузе и царинске формалности.

Други дан  - СУБОТА (29.12.2018.)

Долазак у Солун. Обилазак Српског војног гробља на Зејтинлику а после тога слободно време за разгледање града Наставак вожње за Лутраки. Смештај у хотел. Слободно време за одмор од путовања, упознавање са околином и могућност купања у минералној води са температуром од 37 степени у базенима или на отвореном. Ноћење.

Трећи дан – НЕДЕЉА (30.12.2018.)

Доручак. Припрема за успон на Кајмакчалан. Долазак аутобусом до ски центра Ворас. Љубитељи скијања уместо успона на врх могу да скијају. Успон на врх планинае Ниџе - Кајмакчалан (2521 м).  Повратак у хотел у поподневним часовима. Слободне активности. Ноћење.

Четврти дан – ПОНЕДЕЉАК (31.01.2018.)

Доручак. Пешачка тура до места Като Лутраки, где се налази српско војно гробље и црква коју су зидали српски војници. Ко не жели на пешачење, има слободно време за коришћење затворених базена са топлом минералном водом и прекрасну могућност да се на отвореним базенима, под заснеженим небом релаксира у минералној води темперетуре 37 степени. Припрема за дочек. Дочек Нове године уз свечану вечеру и богат музички програм.

Ноћење.

Пети дан – УТОРАК (01.01.2019.) 

Доручак. Слободне активности. Напуштање соба у 17 ч. Полазак за Србију. Краће задржавање у Едеси за разгледања највећег водопада у Грчкој. Након тога наставак путовања ка граничном прелазу Евзони.

Шести данСРЕДА (02.01.2018.) Долазак Београд у јутарњим часовима.

СМЕШТАЈ:  Хотел «Алмопиа». Собе са купатилом, топлом водом и парним грејањем.

Цена: 135 евра.

Плаћање у динарској противвредности по продајном курсу Војвођанске банке за ефективу на дан уплате у три рате: Прва рата 50 евра, код пријављивања. Друга рата 50 евра до 12. новембра и трећа рата 35 евра до 10. децембра 2018.

У цену је урачунато: Превоз на релацији Београд–Солун–Лутраки-Београд, путарине, 3 ноћења са доручком у хотелу 3*, новогодишња вечера, жива музика  и  организациони трошкови.

У цену није урачунато: путно осигурање, коришћење базена (3 евра/дневно), индивидуални трошкови.

Уплатом прве рате до 15. октобра добијате првенство у одабиру места седења у бусу и собе у хотелу.

Обавезно понети: пасош, планинарску књижицу, одговарајућу одећу и обућу за боравак на планини у зимским условима, купаћи костим, баде мантил а љубитељи скијања опрему за скијање.

За реализацију ове акције потребно је минимум 30 учесника.

                                                                                                      Водич : СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ, 

                                                                                            Мејл: psbeograd@gmail.com,   Моб: 062/211-017

ЛУТРАКИ (Доњи Пожар) је мало туристичко место са око 2000 житеља. Налази се на 700 км од Београда. Са својим минералним лековитим изворима познато је од времена Александра Македонског. Место обилујe са ресторанима, продавницама и кафетерјама. Овде посетилац може да комбинује минералну топлу воду у базенима са планинарењем, посетама уникатних пећина или скијањем на планини Ворас (Кајмакчалан). Област је планинска. Токови топлих и хладних вода заједно са богатством флоре даје овом региону јединствену лепоту од далеке 1920 год када је први пут проглашен за "природну бању". Температура воде је од 37 - 38 целзијусових степени. Воде су лековите и препорачују се за разна оболења.    

Природна изворска термална вода, се пакује и продаје у целој Грчкој. Вода се препоручује за болести јетре, жучне кесе, бубрега, дигестивног система, као и лоше циркулације крви.

LutrakiPejzaz

IMG 3683

BanjaLutraki

SpomenKapela

Zejtinlik

Comments