Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 10.10.2024
Водич: Zoran Đukić

UPOZNAJMO LEPOTE RUMUNIJE

🏔️KARPATI- CENTRALNI DEO 🏔️

📅 Datum: 10 – 13 oktobar 2024 God.
🗺️ Destinacija:KARPATI  - PLANINSKI MASIVI: BABELE, SFINKS, VRH OMUL, PREDEAL, VRH TMNA ,BUČEĐI, SINAJA, PREDEO BRAŠOV
🔍 Vodič: Zoran Đukić

🏡 Mesto održavanja: Rumunija

Pojana Brašov. Rumunski zimski centar, koji  je smešten na nadmorskoj visini od 1050 m u podnožju najvišeg dela planinskog masiva Postavarul koji pripada planinskom lancu Istočnih Karpata. Za ljubitelje skijanja,  skijaški tereni su na nadmorskoj visini do 1800 m. Pojana Brašov je okružena sa četiri planinska masiva i to sa već pomenutim masivom Postavarul 1.799 m, zatim masivom Pjatra Krajului 2.238 m, Bućeđi 2,505 m i Pjatra Mare 1.848 m.

Pojana Brašov je bila domaćin Međunarodnih studentskih zimskih sportskih igara (1951 god), preteče današnje zimske univerzijade.

Grad Sinaja nalazi se u severnom delu istorijske pokrajine Vlaške, svega 10 km južno od istorijske granice sa Transilvanijom. Grad je udaljen oko 120 km severno od prestonice Bukurešta, a bliži gradovi su Brašov (50 km severno) i Ploješti (60 km južno)(izvor wikipedija)

Sinaja se nalazi u kotlini reke Prahova, na nadmorskoj visini od 750 do 850 m. Oko grada se strmo izdižu  Karpati sa vrhovima preko 2.000 m nadmorske visine. Planine su mahom pošumljene, sa veoma gustom vegetacijom.

Od Sinaje počinju planinarske staze različitih nivoa težine, pogodne kako za one koji žele da se dive pejzažu na lakim stazama, tako i za one iskusnije, koje privlači ovo područje i sa sportske tačke gledišta.

POLAZAK:

Četvrtak10.10.2024.godine.

Polazak :Sarajevska/Drinska , idu (dva kombja) visoke turističke klase. Dođite petnajest minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja: na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.            

PLAN:

Četvrtak:10.10.2024 god. (I dan)

Polazak iz Beograda u 19:00. Direktna vožnja do graničnog prelaza Đerdap 1 kod Kladova.Prelazak obe carine, nastavak puta i kraćim usputnim pauzama radi odmora.

Petak 11.10.2024 god. (II dan) 

Putovanje preko Krajove ,Piteštija, Trgovištea, sve do mesta Sinaja. Planiramo da stignemo tamo oko 10:00. Sinaja je mali gradić u Karpatima, u središnjem delu Rumunije. Poznat je zimski centar sa nekoliko skijališta. Zbog svih lepota, Sinaju nazivaju i „biserom Karpata“.Preporučimo obilazak  Dvorca Peleša  koji se nalazi nedaleko od centra grada. Ovaj dvorac smatra se jednim od najlepših u ovom delu istočne Evrope. Sagrađen je kao letnja rezidencija Rumunskog kralja Karola po modela Versaja. Legenda kaže da se kralj zaljubio u ovaj predeo čim ga je video i odlučio da baš tu podigne jedan od najdivnijih dvoraca. Godine 1920. dvorac je postao rezidencija Rumunske kraljevske porodice, i omiljeno prebivalište kraljice Marije od Edinburga. Jednovreme, u dvorcu je živela i Marijina kćerka, buduća kraljica Jugoslavije - Marija Karađorđević.  Ulaznica je 10 EVR-a za prizemlje, a 20 EVR-a  za prizemlje i prvi sprat, i program je od 9,15 do 15,45, ali mi se zadržimo najviše 2 sata tu. NAPOMENA: nigde se ne plaća u EURIMA, samo u Lejma. Ali Ima puno menjačnicama.

Ima u blizini i manji zamak, Pelišor, ulaznica je 6 evra.

Imamo prelepu stazu, koja počinje u blizini hotela iz Buštenja, srednja prema teškoj težini do vrha Babele - jedan od planinskih simbola Rumunije. Polazna tačka je na 885 m nadmorske visine, a cilj se nalazi na 2290 m. Rumunski planinari tvrde da su potrebna oko tri i po sata do Babele.  Za ljubitelja prirode koji smatraju da uspon nije za njih, imamo gondolu koja sitže do Babele za 15 minuta.

Čubur

Vrh Babele

Na 10 minuta hoda od Babele, imamo drugo Rumunsko planinsko obeležje-Sfinks.

Vrh Sfinks

Druga varianta jeste da svi idemo do Babele gondolom, a ko hoće neka nastavi peške do Vrha Omu, 2.505 mnv, - teška staza, 2,5 – 3 sata u jednom pravacu, ili laka staza 3,85 km u jednom pravcu do Krsta Heroja, - uspon 140 m. i da se vratimo peške ili gondolom do hotela. Polazak gondola je od Buštenja do 16,00 sati i zadnja kabina polazi sa vrha u 17,00 sati. U jednom pravcu 23 evra, u oba 43 evra. Kao što vidite postoje lepe mogućnosti – pa izaberite !

Staza ka vrhu Omu

Staza ka Krstu Heroja

Subota 28.10.2023 god. (III dan)

Ujutro rano polazimo za Bran. Doručak nije uključen u smeštaj. Fakultativna poseta dvorcu Bran poznat kao dvorac grofa Drakula a koji se prvi put pominje u pisanim izvorima 1377. godine. Tu je bio snimljen prvi holiudski horor film Drakula. Ulaz košta 15 evra, a program je od 9,15 do 16,15.

Nakon završene posete dvorcu polazimo za Brašov koji se nalazi na razdaljini od 30 km od Brana. Kratku pauzu usput za hranu, ili u market, ili u tržnom centru, ili u neki restoran. U Brašov se penjamo na Vrh Tmpa, 960 m. nadmorske visine, iznad samog grada. Imamo 3 načina da stignemo do vrha. Prvi, najkomotnji, gondolom tri minuta, penjamo se 573 metara do znaka grada, Cena 5 evra u jednom pravacu, a 7 EVR-a u oba smera,  i zatim peške 15 minuta do vrha.

Druga staza nazvana Drumul Serpentinelor, Put krivina, dužina od 2,7 km, inače sat i po hoda.

Treća, staza je Treptele lui Gaboni, Gabonieve stepenice, 1,7 km, a vremenski opet sat i po pošto je strmji put od prve staze.

Nedelja 29.10.2023 god. (IV dan)

Polazak u ranim jutarnjim satima (po dogovoru) i poseta centru Brašova. Zatim, oko 10:00 polazak za drugi lep grad Transilvanje – Sibiu, dalek 142 km. Put nas vodi kroz visoravni Transilvanije,  koji su prelepi. Zatim posetimo centar Sibijua, gde ima puno terasa, prodavnica i zamenosti. Ostajemo oko 1 sat i polazimo za Rmniku Vlčea, 100 km. Ukratko ulazimo u Dolinu reke Olt i uživamo u prolazu kroz poznate Rumunsko planinske banje Kalimanešt, Kozija, Tismana, itd.

 Na izlazu iz grada Rmniku Vlčea, kratka pauza za kafu u poslastičarnicu fabrike najpoznatijeg Rumunskog kolača ,,kozonak,,.

Čim izađemo iz Vlče slede brda i ne za mnogo zatim ulazimo u Vlašku Niziju.

Kod Dragašanja skrenemo za Krajovu gde stižemo posle nekih  130 km od Rmniku Vlče.  Stižemo oko 16 sati.

Pauza 1 sat, za posetu centru grada. Oko 17 sati upućujemo se prema granici, imamo nekih 120 km do Drobete Turna Severina i onda jos 11 do carine. Prolazimo isti granični prelaz kao i na dolasku, Djerdap 1.       

       

NAPOMENA: Pomoćnik vodiča poznaje odlično Rumunsko/Srpski jezik, kao I Rumuniju.

Odnos EVR-a i Leja 1 EVR- 4.90 Leja

OPREMA I DOKUMENTA:

Oprema za planinarenje:

  1. Planinarske cipele poluduboke sa vibranđonomza planinarenje. Patike za putovanje I šetnju.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

  • Odeća za jesenje kretanje u planini
  • Vetrovka
  • Kabanica (kabanica)
  • Sunčane naočare
  • Krema za sunčanje
  • Head lamp
  • Ranac do 30l
  • Boca sa 1,5L vode
  • Planinski štapovi
  • Preporuka: Magnezijum direkt (300-500) obavezno.
  • Hrana: po želji iz ranca

Ostalu garderobu prema ličnim navikama za ovo godišnje doba.

Pasoš, zdravstvena kartica, markica sa plaćenom članarinom za 2024 god.

  • Preporuka je da svako kod sebe ima baterisku lampu I prvu pomoć (zavoj,jod,lekovi, flasteri,gaza I vitamini...i dr.)

HRANA: Noćenje u hotelu Genijus (2 noći) - Svaka soba ima kupatilo i pribor za higijenu, grejanje, lift, terasu. Nije dozvoljeno pusenje.

Cena 26 EUR-a/1 noć, bez doručka. Cena doručka u hotelu oko 10 EUR-a. ko neželi može doručkovati u okolini ima mogućnosti.

Noćenje u hotelu i doručak plaćamo ponaosob.

KOTIZACIJA:

Naknadna informacija. Akontacija 100 E prilikom prijave u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu vaše poslovne banke, u roku od 5 dana nakon prijave – ukoliko nekom treba više dana za uplatu akontacije, pozvati vodiča za saglasnost.   Obuhvaćeno je:  prevoz, naplata putarine, usluge  vodiča kroz Rumuniju,  naplata parkinga, smeštaj i ishranu vozača i vodiča, troškovi oko organizacije i vođenje akcije.

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

Plaćenom članarinom/markicom za tekuću godinu imate osnovno osiguranje, pod uslovom da je vaše društvo pri PS Srbije.

Pasoš, putno osiguranje.

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost i autentičnost  ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

Ulaznice tamo gde se plaćaju, ponaosob snosimo.

Poneti važeća lična dokumenta: Pasoš (svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju; Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom ili drugih društava u okviru PS Srbije.

 

Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe na broj +381616339551

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do pupune mesta.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac se nevraća.

  • Putnici su dužni da u prevozu, ostanu na svojim mestima, ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom, sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nije dozvoljeno udaljavati se od grupe bez dozvole vodiča.
  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze, kao i mesta za sedenje u prevozu.
  • Uplatom učesnik prihvata sve navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola I psihoaktivnih supstanci.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva Rumunije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 10 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

  1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se ne mogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
  2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
  • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
  • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
  • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
  • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u kombiju/minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag u Kombiju/minibusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba (nikako kofer sa točkićima) i 1 ranac manji do 30 L (za jednodnevne akcije)

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA - U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

  • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
  • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite vodiča.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad;

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com;

 www.psd-kopaonik.org.rs;

Листа електронске поште за Планинаре