Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 13.09.2024
Водич: Zoran Đukić

🏔️🏔️🏔️  PELISTER 🏔️ 🏔️ 🏔️

GOLUB PLANINA (gledano sa veće udaljenosti nalikuje na goluba), ili po boru ,,Molika,, (petoiglicasti ili petlistni bor - "petlister" što asocira na Pelister.

PLANINA BABA - NACIONALNI PARK ,,PELISTER,, U R.S.MAKEDONIJA

📅 Datum: 13 – 15. SEPTEMBRA 2024 God.
🗺️ Destinacija: PELISTER (2.601 mnv) i Jorgov kamen (1.744 mnv)
🔍 Vodič: Zoran Đukić

🏡 Mesto održavanja: R.S.Makedonija

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje

PLANINARENJE PO NACIONALNOM PARKU ,,PELISTER,,

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik, kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PSS, sa plaćenom članarinom za 2024 god.. Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Nacionalni Park Pelister se nalazi na obroncima planine Babe u jugozapadnoj Makedoniji, iznad istočnih obala Prespanskog jezera, u zapadnom dijelu Pelagonijske ravnice, samo 14 km od grada Bitolja. Planina Baba se pruža u pravcu sever-jug i predstavlja granicu između Bitoljskog polja na istoku i Resenskog Polja i Prespanskog jezera na zapadu, protežući se na jugu u Grčku.

Pelister je proglašen nacionalnim parkom 1948. godine. 2007. je proširen za više od 6000 hektara. Obuhvata površinu od 17.150 hektara prostirući se na nadmorskoj visini od 927 m do 2601 m.

Postoje dve legende koje su vezane za ime Pelister. Neki kažu da ime dolazi od grčke reči "Peristeri", što znači golub (gledano s veće udaljenosti nalikuje na goluba koji je raširio krila po belosivim stenama). Drugi veruju da je Pelister dobio ime po boru "molika" - petoiglicasti ili petlistni bor - "petlister" što asocira na Pelister.

Nacionalni park "Pelister" obiluje različitim reljefnim oblicima, od kojih je najkarakterističniji fenomen kamenih reka. Na pojedinim mestima na Pelisteru, kamene reke čine niz dugačak i do 3 km. Još jedan interesantan fenomen su “kamena mora”. Sa visokih planinskih grebena na okolne doline spuštaju se 23 toka reka. Sve one imaju izražajan planinski karakter. Najduži vodotok na Pelisteru u dužini od 46 km ima reka Šemnica.

Zaštitni znak Pelistera su upravo bistre izvorske vode sa authotnom pastrmkom, vodopadi, planinska jezera, od kojih nekoliko sezonskih i dva lednička - Veliko jezero i Malo jezero, poznatijih kao “Pelisterske Oči”.

Veliko jezero nalazi se na visini od 2218 metara i jedno je od najviših glacijalnih jezera u Makedoniji. Dužine 223 m, širine 162 m, sa dubinom od 14,5 m, prostire se na površini od 4,2 ha. Oko 2 km severozapadno od Velokog, na 2180 metara smešteno je Malo jezero. Dužine 79 m, širine 68 i dubine 2,6 m, nalazi se na izvorištu Crvene reke.

Pelister obiluje jedinstvenim prirodnim resursima i predstavlja dom za retke i endemične biljne i životinjske vrste.
Najzaslužnije obeležje za dobivanje statusa nacionalnog parka je igličasti bor Molika (Pinus peuce Griseb.), koji je otkrio austrijski botaničar August Grizebah 1839. godine. Molika se može naći i na drugim planinama Balkana, ali ovde postoji najkompaktnija šumska zajednica. Na Pelisteru se mogu sresti stabla Molike starija od 230 godina.


Sa svojim bogatstvom flore Pelister je jedan od najvažnijih područja vrednosti biodiverziteta u zemlji. Flora je vrlo raznolika, te zato ima specifičan botanički značaj. Ovde raste 88 vrsta drveća, što predstavlja 29% ukupnog dendroflore u Makedoniji. Većinu šumskih područja Pelistera čine bukve 2.606 ha, šume molike pokrivaju površinu od 1.174 ha, dok se hrastove šume prostiru na 487 ha. U vegetaciji Pelistera razlikujemo više od 20 biljnih zajednica, od čega 8 šumskih i 13 travnatih.

Faunu Nacionalnog parka karakteriše raznolikost, heterogenost, i prisustvo mnogih reliktnih i endemskih vrsta.

Zbog izuzetnih prirodnih lepota i povoljne klime, Pelister je destinacija i za leto i za zimu. Poseduje odlične staze za skijanje, posebne brvnare i kuće za odmor. Osim skijanja Pelister je odlična destinacija za sve vrste atktivnog odmora, naročito leti: pešačenje, planinarenje, biciklizam, alpinizam. Pruža dobre uslove za piknik, kampovanje, sakupljanje pečuraka i lekovitog bilja, pecanje…

Francusko vojno groblje iz I svetskog rata.

Srpsko vojničko groblje iz Balkanskih ratova i I svetskog rata.

Herakleja – antički grad

Hotel Molika

Unutrašnjost hotela Molika

POLAZAK:

Petak: 13.09.2024 god. 06:00

Polazak sa ugla Sarajevske / Drinske. Dođite petnajest minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.            

PLAN:

Petak 13.09.2024 god.

06:00 -  Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske.  Putujemo autoputem Beograd-granični prelaz Preševo R.Srbija/Tabanovci R.S.Makedonija-Veles-Prilep-Bitolj.

 • Pauza za kafu, čaj-obed, toalet -  u motelu Predejane - R.Srbiji

11:30-12:00 Stižemo na Velško jezero. Pauza za odmor, toalet. Možemo i ručati-po dogovoru. Ali možemo ručati i u Bitolju.

15:00 – oko Stižemo u Bitolj.

- Obilazimo Srpsko i Francusko vojničko groblje iz I svetskog rata, antički grad Herakleja (To je antički grad koji se nalazi na južnoj periferiji grada Bitolja. Ime nosi po Heraklu, mitskom junaku makedonske dinastije Agreadi, koji su dobili ime po kraju u kome su vladali (Linkestida). Takođe obilazimo centar Bitolja.

Nakon toga ulazimo u prevoz i idemo do našeg smeštaja u hotel Molika na Pelisteru.

Razmeštaj po sobama, druženje i dogovor za sutrašnji uspon na Pelister. 

Poneti papuče.

22-22:30  idemo na noćni odmor

Subota 14.09.2024 god.

06:00 – Ustajemo i pripremamo se za polazak na planinsku turu – na vrh Pelistera. Zamolićemo domaćine da nam spreme lanč paket za doručak.

06:30 – Polazimo ispred hotela. Prelepa staza. Dužina 12 km u jednom pravcu, sa mnogo izvora pitke vode, i ostatka partizanskih bolnica. Vrh Ilinden 2540m

12:30 – 13:30 -  Dolazak na vrh Pelistera (2.601 m/nvis.)  najviši vrh planine Baba. Treći je najviši vrh u R.S.Makedoniji. Često se naziv vrha Pelister koristi kao naziv za samu planinu Babu, i sinonim je za grad Bitolj. Na vrhu, nezaboravno fotografisanje, razgledanje, i vreme da iz ranca nešto pojedemo.

13:30 - Polazak ka planinarskom domu na Velikom jezeru.

 • Pauza na malom jezeru (2.250 m/nvis) -  sa mogućnosti kupanja u jezeru, prilično prijatna temperatura vode) . Pauza 30 min.

17:00 – Dolazak u Planinski dom na Velikom jezeru ( 2.200 m/nvis) – Celo vreme nas prati niska stepska trava. Tu možemo popiti piće i osvežiti se.

Zatim idemo pojasem -  očišćenim kamenim stazama kroz nisko grmovno rastinje. Vidimo vrhove Muza (2.351m) Škrkovo (2.146m),  Crveni Steni - Alpine se izdižu ispod vrha Pelister kao i mnoge reke sa okolnih strana koje su uglavnom pune kada se sneg topi na planini Baba.

Zatim staza ide kroz šumski pojas mešovite šume, kroz koju se krećemo oko 2 km, tu imamo i jednu česmu pijaće vode. Iako se krećemo kroz šumu, staza je strma sa nagibom od 16%. Zatim staza vodi kroz naselje ka vikendicama.

20:00 Stižemo do prevoza i produžavamo ka našem smeštaju.

 • Kondiciona zahtevnost: K4 – Vrlo zahtevno. Više od 9 sati hodanja.
 • Tehnička zahtevnost: T3 – Zahtevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala, zimi povremena upotreba dereza i cepina
 • Visinska razlika: VR5 – Više od 1.000 m. Vrlo zahtevno.
 • Dužina oko 25 km

Nedelja:15.09.2024 god.

 • 07:00 h Ustajanje, doručak i spremanje za polazak na Jorgov kamen.
 • NAPOMENA: Oni koji nežele i nemogu ići na ovu turu, mogu ostati oko hotela Molika, gde mogu u krugu hotela pešačiti po obeleženim stazama. U hotelu mogu uz piće uživati u prelepim pogledima na dolinu Pelagonije.
 • Mesto polaska: Info centar Pelister
 • Napor: srednji
 • Trajanje akcije (ukupno): 5 sati
 • Dužina staze: Ukupno: 9 KM
 • Visinska razlika: 500 m
 • Opis staze: Staza počinje od Info centra NP Pelister i nastavlja se do hotela Molika i spušta se pored lastavičjeg kamena u dolini Magareške reke. Ide se kroz šumu Molika, pa pored brojnih bunkera uzdiže se do Jorgovog kamena. Dalje kroz šumsko područje kao i kroz kamenje, morene (kamene reke). Staza je srednje teškoće i kreće se kroz šumske predele guste mekanove šume, ali u delovima ima prolaz po kamenju ali bez tehničkih poteškoća. Staza nazad je kružna duž PD Kopanki sa spuštanjem ka Hotelu Molika.
 • Nacionalni park Pelister – Istorijska staza do Jorgovog kamena od Info centra Nacionalnog parka.
 • Izabrani cilj ove akcije je Jorgov kamen (1.744 m). Jorgov Kamen se nalazi na planini Baba, u Nacionalnom parku Pelister. Jorgov Kamen je jedno od najpopularnijih planinarskih destinacija za planinare iz Bitolja i okoline, kao i jedno od najvažnijih odredišta na kome postoje tragovi Prvog svetskog rata u Makedoniji. Jorgov kamen, kameni zid na grebenu iznad sela Niže Polje, jedan je od nekoliko upečatljivih položaja ili osmatračnica iz oblasti Pelister koji pružaju jedinstvene mogućnosti za pogled na Pelagoniju i Bitolj. Odatle je Bitolj skoro na dohvat ruke i vidi se kao na dlanu. Naravno, najbolja bistrina prizora je posle kiše, a posebno pri zalasku sunca, s obzirom da se Jorgov Kamen nalazi zapadno u odnosu na Bitolj, tako da u takvim okolnostima Bitolj podseća na veliku binu, osvetljenu kao jakim reflektorom.
 • Nakon fantastičnih pogleda sa Jorgovog kamena, vraćamo se ka polaznoj tački – hotelu Molika.
 • Kondiciona zahtevnost: K2 – Umereno zahtevno. 5-7 sati hodanja
 • Tehnička zahtevnost: T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje
 • Visinska razlika: VR3 – 500 m – 750 m. Umereno zahtevno.
 • Dužina 9 km

Pre polaska na akciju, zamolićemo osoblje hotela da se istuširamo po povratku sa akcije – uvek nam izlaze u susret.

Polazimo ka Beogradu. Pauza po potrebi.

 • Oko 23:30 Stižemo u Beograd, u zavisnosti od gužve na granici.
 • NAPOMENA: Tokom cele akcije imaćemo veštog i spremnog lokalnog vodiča koji će nam pričati sve o nacionalnom parku ,,Pelister,, i Bitoljskom kraju.

OPREMA I DOKUMENTA:

Oprema za planinarenje:

 1. Planinarske cipele poluduboke sa vibram đonom–OBAVEZNE !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

 • Odeća za letnje kretanje u planini
 • Vetrovka
 • Kabanica
 • Sunčane naočare
 • Krema za sunčanje
 • Headlamp
 • Ranac do 30l
 • Boca sa 2 L vode. Poslednji izvor kod Partizanske bolnice.
 • Planinski štapovi
 • Preporuka: Magnezijum direkt (300-500) obavezno.
 • Hrana: po želji iz ranca

Ostalu garderobu prema ličnim navikama za ovo godišnje doba.

Pasoš ili lična karta, zdravstvena kartica. U R.S.Makedoniju se može sa ličnom kartom.

 • Preporuka je da svako kod sebe ima baterisku lampu i prvu pomoć (zavoj,jod,lekovi, flasteri,gaza i vitamini...i dr.)

HRANA: Smeštaj u hotelu Molika, plaćamo ponaosob. Cena 25 EUR-a/ 1 noć, sa doručkom po osobi.

KOTIZACIJA:

145 EUR-a Plaćanje u dinarima po prodajnom kursu vaše poslovne banke. Akontacija 100 EUR-a po prodajnom kursu vaše poslovne banke, nakon prijave u roku od 7 dana. A obuhvaćeno je:troškovi vođenja i organizacioni troškovi. Ostatak  plaća se pred put.

Ulaznice u muzeje, Herakleji..itd.., ne ulazi u cenu akcije.

Nadajmo se da će cene goriva ostati u blagim korekcijama. Ukoliko dođe do većeg poskupljenja goriva, korigovaćemo cenu srazmerno povećanju.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak putovanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do pupune mesta.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac se nevraća.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

- Prilikom polaska i za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.S.Makedonije

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

 1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se nemogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
 2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
 • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
 • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
 • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
 • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
 • Svi učesnici uplatom aranžmana potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevozu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

 • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
 • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
 • Učesnici akcije dužni su da se međusobno uvažavaju, jer idemo na prelepu akciju.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba i 1 ranac manji do  (za jednodnevne akcije). Po novom zakonu 23 kg po osobi - ukupno. Upoznati se sa novim zakonom.

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA: zoran. a.dj@hotmail.com ; nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

 • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. i obavestiti organizatora telefonom.
 • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodi MB.964 

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

www.psd-kopaonik.org.rs

Mob.br.061 633 9 551

Листа електронске поште за Планинаре