Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: Zoran Đukić

K L I S U R A  R E K E  G R A D A C 

Vodotok je svrstan među najčistije u Evropi-dodeljen je zlatni list !

📅 Datum: 06 APRIL 2024 God.
🗺️ Destinacija: KLISURA REKE GRADAC
🔍 Vodič: Zoran Đukić
🏡 Mesto održavanja: R.SRBIJA

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje jednodnevno pešačenje planinom klisurom reke Gradac.

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik sa plaćenom markicom za 2024 god., kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PS Srbije sa plaćenom markicom za  2024 god.

Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Za rekreativce standardne kondicije, organizujemo akciju za uživanje u lepotama predivne klisure reke Gradac.

Klisura reke Gradac je impozantno remek~delo prirode, što dokazuje sama okolina.

Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Iako je proglašena najčistijom rekom u Srbiji, smatra se da je jedna od najčistijih reka u Evropi. Reka Gradac je biser ovog kraja zbog svoje lepote, prelepog kanjona i još lepše prirode, a sa druge strane je i život ovog kraja, jer mu daje najčistiju vodu za piće. Ovde ćete se osećati kao da ste sami deo prirode, a huk reke je nešto što će vas terati da se uvek ovde vratite.

Smatra se da je ovo područje bilo dom čoveku još od pradavnih vremena, a tragovi koji su ovde pronađeni vode nas čak do paleolita. Pored toga, bilo je stanovništva i u antičkom dobu, kao i u srednjem veku, a otkriveno je mnoštvo ćelija~isposnica.

U okviru klisure nalaze se i kulturno-istorijske vrednosti, kao što su manastir Ćelije sa crkvom Sv. arhangela Mihaila i Gavrila. Manastir Ćelije je ženski manastir Srpske pravosalvne crkve i zadužbina kralja Dragutina s početka XIII veka. Tokom svoje vladavine, srpski knjaz Miloš Obrenović je dao da se osnuje osnovna škola pri manastiru Ćelije, koja je bila među prvima kojima je tadašnja Srbija mogla da se pohvali.

Kao Spomenik kulture od velikog značaja, manastir Ćelije se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sedištem u Valjevu.

POLAZAK:

(Subota) 06. APRIL.2024.godine.

Polazak kombijem/minibus (visoke turističke klase) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Maršruta putovanja: Beograd – Valjevo – manastir ,,Ćelije,,.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger. 

PLAN:

06:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:00 – oko - Dolazak u Valjevo. Pauza od 30 minuta za doručak, piće i toalet.
09:00 – Dolazak do manastira ,,Ćelije,,. Po povratku sa akcije, obićemo
manastir.
09:10 – Pripremamo se za pešačku turu, i polazimo ka izvoru reke Gradac. Spustamo se do restorana etno ekološko  domaćinstvo ,,Skok po skok,,

  • Ko neželi da hoda do izvora reke Gradac, može ostati pored restorana etno ekološko domaćinstvo - ,,Skok po skok,,

  • Pešačimo uz reku Gradac. Staza u ovom delu je lagana, i jedna je  od najatraktivnijih i najlepših. Uz put ima izvora pitke vode.

11:30 – Dolazak do izvora reke Gradac. Pauza od 15 minuta. Tu možemo u naše posude sipati vodu za piće.
11:45 – Povratak istim putem prema  polaznoj tački.
13:45 – Dolazimo do restorana etno ekološko  domaćinstvo ,,Skok po skok,,. Tu možemo napraviti pauzu za osveženje od 20 min.

14:05 – Polazimo do prevoza  i tu nam je završetak pešačenja. Obilazimo manastir ,,Ćelije,,.

14:25 -  Polazimo ka ugostiteljskoj radnji ,,SEDLARI KOD BORE,,  na ručak.

16:00 – oko - Polazak za Beograd.
17:30 – oko - Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 9.8 km sa ukupnim usponom od 250m i spustom od 250m.

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu rezervnu presvlaku, (slojevita odeća adekvatna vremenskim uslovima za mesec april), lična apoteka, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama, kao i planinske štapove. Izvori vode na stazi.

Poneti važeća lična dokumenta: Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom za 2024 god., ili drugih društava u okviru PS Srbije.

HRANA: Iz ranca (obezbediti se hranom za putovanje).

Moguća kupovina artikala u Valjevu.

Ručak u ugostiteljskoj radnji ,,SEDLARI KOD BORE,, - hrana odlična sa pristupačnim cenama – provereno ! Troškove ručka ponaosob snosimo !

ROK ZA PRIJAVU:

Rok za prijavljivanje je 3 dana pre akcije ili do popune mesta.

Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

KOTIZACIJA:  2.500 din . Akontacija 1.500 din , i plaća se prilikom prijave. Obuhvaćeno: troškove oko organizacije i vođenja akcije.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije poželjno konzumiranje alkohola.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Srbije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak.

  • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
  • Svi učesnici uplatom potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.
  • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.
  • * Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarimau toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
  • *Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA-U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

  • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
  • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukićicencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –  Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com;

www.psd-kopaonik.org.rs;

Mobilni br: +381616339551

 

 

Листа електронске поште за Планинаре