Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: Zoran Đukić
Место одржавања: Stara Planina

📅 Datum: 12 – 14 APRIL 2024 God.
🗺️ Destinacija: Vodopadi Stare planine
🔍 Vodič: Zoran Đukić
🏡 Mesto održavanja: R.SRBIJA

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje akciju - VODOPADI STARE PLANINE. 

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik sa plaćenom markicom za 2024 god., kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PS Srbije sa plaćenom markicom za  2024 god.

Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Stara planina, ili Balkan planina ili Ćiprovački Balkan ili po Turcima Kodža Balkan ili samo Balkan, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m) – nalazi se u Bugarskoj.

Midžor (2169 m) je jedan od najviših vrhova Srbije i najviši vrh Stare planine.

Na Staroj planini se nalazi veliko prirodno bogatstvo koje je od velikog značaja, gde nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Prema nekim informacijama na Staroj planini je do sada otkriveno preko 40 vodopada, što je najviše u Srbiji. Ali vodopadi na Staroj planini su uglavnom dobro sakriveni, tako da je potrebna dobra kondicija da se dođe do njih. Ne preporučujemo da ih sami posetite i istražite, prevashodno radi svoje bezbednosti.

Mi ovog puta krećemo u dvodnevni obilazak iz sela Topli Do.

Obilazimo sledeće vodopade: Čunguljski vodopad nalazi se na visini 1.400 mnv (visina 42 m); Kurtulski veći na 1.645 mnv (27 m visok, a zbog svoje zabačenosti otkriven je 2002 god. I za njega je znalo malobrojno lokalno stanovništvo) i Kurtulski manji;  Piljski vodopad donji nalazi se na visini 1.450 mnv  (visina 64 m), uzvodno na potoku Lisevski dol nalazi se i Gornji Piljski vodopad, a smešten je na visini 1.650 mnv; Krmoljski vodopad veći i manji; Grujin vodopad…itd

POLAZAK:

Petak 12 APRIL 2024.godine.

Polazak minibusom/kombi (visoke turističke klase) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.

PLAN:

Petak 12.04.2024 god. – 17:00 – Polazak

Usputne pauze po potrebi. Oko 21:30 h stižemo u Topli Do (720 mnv)

Nalazi se u parku prirode i najbliži je Midžoru (2.169m), oko 16 km do vrha. Selo je zadržalo u mnogome svoj arhitektonski izgled  od oko pre 100 godina i kao takvo sigurno predstavlja jedno od najautentičnijih sela na Staroj planini. Kroz njega protiče Toplodolska reka.

 Razmeštaj po sobama u novoj apartmanskoj kući. Kuća se sastoji od 4 apartmana i 1 studio, ima ukupno 26 ležajeva na 300 kvadrata. Svaki apartman-studio ima svoju kuhinju, terasu, kupatilo, TV, WIFI. Kunjinja za ishranu gostiju se nalazi u neposrednoj blizini smeštaja.

Subota 13.04.2024 god. –06:00 – Ustajanje, priprema za jednodnevno pešačenje, doručak. Domaćinstvo nudi bogat izbor domaće hrane.

07:15 – polazak na pešačenje kolskim šumskim putem, uzvodno Javorskom rekom
12:00 – očekivano vreme dolaska do Velikog Čunguljskog vodopada
14:00 – očekivano vreme dolaska do Donjeg Krmoljskog vodopada
16:30 – očekivano vreme povratka u selo Topli Do

Prelazimo oko 19 km. Akumulaciona visina/spust 676 m. Stepen teškoće:sredne.

17:00 – Ručak. Domaćinstvo nudi bogat izbor domaće hrane.

22:30 Idemo na odmor.

NEDELJA: 14.04.2024 god. – 06:30 - Ustajanje, priprema za jednodnevno pešačenje, doručak. Domaćinstvo nudi bogat izbor domaće hrane.

07:30  – polazak na pešačenje, uzvodno Javorskom rekom ka Grujinom vodopadu koji se nalazi na 994 mnv.
11:00 – očekivano vreme dolaska do Grujinog vodopada
14:00 – očekivano vreme dolaska do Donjeg Piljskog vodopada
16:30 – očekivano vreme povratka u selo Topli Do

Prelazimo oko 15 km. Akumulaciona visina/spust 450 m. Stepen teškoće:sredne.

17:00 – Ručak. Domaćinstvo nudi bogat izbor domaće hrane.

18:00 – Polazimo za Beograd

22:30 – očekivano vreme dolaska u Beograd

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu rezervnu presvlaku, (slojevita odeća adekvatna vremenskim uslovima za april mesec), lična apoteka, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, vetrovka, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi. Na stazi gde pešačimo ima vode.

Poneti važeća lična dokumenta: Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom za 2024 god., ili drugih društava u okviru PS Srbije.

HRANA: Iz ranca (obezbediti se hranom za putovanje). Cena PP (polupansiona: doručak i ručak) - 3.000 din/1 dan. I plaća se ponaosob.

Moguća kupovina artikala na B.Stanicama na autoputu..

Aranžman je na bazi polupansiona PP (doručak i večera).

ROK ZA PRIJAVU:

Rok za prijavljivanje do popune mesta.

Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

KOTIZACIJA: 8.100 din . Akontacija 4.000 din, I plaća se prilikom prijave. Obuhvata troškove oko organizacije i vođenja akcije.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije poželjno konzumiranje alkohola.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Srbije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak.

 • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
 • Svi učesnici uplatom potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.
 • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.
 • * Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarimau toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • *Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA-U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

 • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
 • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

 

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

Mobilni br: +381616339551

Листа електронске поште за Планинаре