Почетна

Претрага сајта

   Добродошли на званичну страницу
 Планинарско-скијашког клуба
"Копаоник" Београд

Прочитај више
 

Планинаримо заједно !

Најаве планинарских акција Драги пријатељи, чланови ПСК „Копаоник” Београд и сви љубитељи природе Планинарско-скијашки клуб „Копаоник” сваког викенда организује више разноврсних и веома атрактивних планинарских акција у земљи и иностранству, скијашких и активности из оријентиринга, али и упознавање са дивљом јестивом флором и фауном.

 

Прочитај више

Копаоник

О планини Копаоник
Копаоник је највећа планина Централне Србије, пружа се раз гранатим гребеном у дужини од 82km, правцем од подбрђа изнад Косовске Митровице, у правцу северозапада, преко низа вр хова виших од 1.600 m, до највишег дела масива, тзв. са познатим врховима: Гобеља (1.934 m), Караман- Вучак (1.936 m), Суво Рудиште (1.976 m) и Панчићев врх (2.016 m).

Прочитај више
 

Планинарски дом

О планинарском дому
Скијашко-планинарски дом "Копаоник" (скраћено СПД "Копаоник") налази се у средишту туристичког центра Копаоник на локацији Марина вода (1720 мнв), поред асфалтног пута. Капацитет дома је 55 лежаја..

Прочитај више
 

Састанци клуба 


Састанци с чланством одржавају се сваког понедељка у термину од 19:30 - 20:30 у сали МЗ Теразије на локацији Теразије 46. Учлањење у Друштву могуће је у наведеном термину.. 

Прочитај више
 

Оријентиринг

Оријентиринг је спорт где такмичар(ка) уз помоћ карте и компаса за најкраће време треба да пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти. Такмичари на основу свог знања и искуства у читању карте доносе одлуку о томе којим правцем се треба кретати како би се најбрже стигло до задате контролне тачке.Оријентиринг је спорт за све, а такмичарске категорије су од 10 година па све до 65 и више. Поред такмичарског, оријентиринг представља и породичну разоноду јер се њиме могу бавити истовремено све генерације.

Прочитај више
 

Предстојеће акције

Планинарење
14 децембар 2018

PLANINARSKI VIKEND NA STAZAMA KOPAONIKA

Водич: MILAN SAMARDŽIJA
Место одржавања: KOPAONIK
14-16.decembar 2018.       &
Планинарење
16 децембар 2018

МИЉАКОВАЧКА ШУМА - СТРАЖЕВИЦА - КНЕЖЕВАЦ

Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: Велики паркови и шуме Београда
                                 
Планинарење
22 децембар 2018

АВАЛА ИЗ ЧЕТИРИ ПРАВЦА, 22. ДЕЦЕМБРА 2018.

Водич: Vodiči PSD Kopaonik
Место одржавања: Planina Avala
                               &n
Планинарење
28 децембар 2018

ПЕШАЧКЕ ТУРЕ И ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ, ГРЧКА-ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: Грчка - Лутраки
     
Планинарење
29 децембар 2018

MAKEDONIJA: Galičica (2.255 m) i Ohrid sa dočekom Nove Godine

Водич: Zoran Nikolić
Место одржавања: Ohrid
Vreme održavanja: od 29.12.2018. g. u 5.00 do 2.1.2019. do 24.00 č.
Планинарење
30 децембар 2018

Austrija: NP Hohe Wand(1135 m), Beč, Budimpešta, (Balaton i Heviz) doček Nove Godine 30.12 - 3.1.2019.

Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Austrija, Mađarska
 PROGRAM PUTA: Krećemo iz Beograda u 23,30h. 30.12.2018. Dan prvi.  U Budimpešti posećujemo Tropikarijum i Obila
Планинарење
30 децембар 2018

PLANINSKA AKCIJA NA KOPAONIKU SA DOČEKOM NOVE 2019. GODINE

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ Tel: 064 155 26 07
Место одржавања: KOPAONIK
Планинарење
10 јануар 2019

БОЖИЋНИ ОДЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ И АТОС

Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Sveta Gora, Grčka
БОЖИЋНИ ОДЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ И АТОС  10.-13. јануар 2019. године  Не треба
Планинарење
13 јануар 2019

Skijanje i doček srpske Nove Godine na Kopaoniku

Водич: Bojana Marjanović
Место одржавања: Kopaonik
Sijanje i docek Srpske NG na KOPU 13-20.01.2019. Smestaj i ishrana u Domu PSD Kopaonik. Dome se nalazi u neposrednoj blizini staze 8a te se na stazu i sa staze ide na skijama
Планинарење
19 јануар 2019

MALJEN, DIVČIBARE (1103 m)

Водич: MILAN SAMARDŽIJA
Место одржавања: DIVČIBARE-MALJEN
19.jan
Планинарење
26 јануар 2019

БОЈЧИНСКА ШУМА

Водич: Боро Пишчевић
Место одржавања: БОЈЧИНСКА ШУМА
                          &nb
Планинарење
21 јун 2019

Alpski trek: Francuska Mon Blan Šamoni - Švajcarska Materhorn Zermat 125 kilometara. Alternativa vrhovi oko Mon Blana i vrhovi oko Materhorna, glečeri, jezera,treking, najveći viseći most na svetu, Venecija 21.06 - 29.06.2019.

Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Svajcarska, Francuska, Italija
Dve najmističnije planine u centralnom delu Evrope, povezaćemo u jednu celinu. Alpski trek, Materhorn i Mon Blan, Švajcarsku i Francusku. Za one koji se opredele za
Датум: 10.01.2019
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Sveta Gora, Grčka

БОЖИЋНИ ОДЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ И АТОС  10.-13. јануар 2019. године 

Не треба причати шта значи одлазак на Свету Гору, било да је човек верујући православац, атеиста или друге вероисповести. Енергија на овом полуострву је огромна, природа прелепа и нетакнута.


10.јануар, Четвртак. Полазак комбибусом у 17,30 са паркинга општине Нови Београд и 18,00х „ Плава Локомотива“ железничка станица Београд.


11.јануар, Петак. У јутарњим сатима стижемо у Уранополис. Подизање виза, куповина бродске карте и улазак на Свету Земљу може да почне. Хиландарска лука Јовањица и вожња до нашег манастира Хиландара. На Светој Гори налази се 20 манастира (17 грчких и по један српски, руски и бугарски) и десетак скитова. У нашем манастиру коначимо, видећемо крст и маслину Цара Душана као и импозантни пирг (кулу) Краља Милутина, обилазимо и манастир Есфигмен. Вечера и ноћење у Хиландарском конаку.


12.јануар, Субота. Ујутру присуствујемо литургији, доручак и полазимо бродом до Руског манастира Панталејмон, где се поклањамо овим светињама, а затим бродом враћамо у наш манастир где остајемо све до наредног дана. Група која наставља до планине Атос продужава до луке Дафни, затим до луке Свете Ане или Каруље. Одавде практично почиње успон на ову митску планину. На висини од око 1.500м је мала црквица Панагија, где ноћимо.


13.јануар, Недеља. Рано ујутру група која је у Хиландару присуствује литургији, руча, обилази ризницу, књижару и припрема се за повратак до манастирске луке Јовањица, а затим до Уранополиса где се састаје са другом групом која је попела планину Атос. Рано ујутру, друга група, полази на успон и завршницу од 500м висине на врх, ужива у изласку сунца и овом посебном месту, затим се спуштамо на полазну тачку, бродом настављамо до луке Уранополис и састајемо са првом групом. Возимо се до Ставроса, пауза за касни ручак и крећемо пут Србије и Београда где очекујемо да стигнемо око поноћи.


За остале информације обратити се водичу. Потребно је пријавити се на време из разлога процедуре добијања дозвола и благослова. rajkojakovljevic@yahoo.com

Напомена: Успон на планину Атос извршиће се у колико су повољни временски услови и бар половина учесника буде била спремна за овај подвиг. За оне који се пењу на планину Атос, потребна је специјална опрема у зимским условима и о томе на мејлу. Важе сва правила планинарске организације. За другу ноћ, постоји могућност да део групе (који не пење Атос) буде смештен у манастиру Есфигмен у колико се не добије благослов за манастир Хиландар.

Полазак:

Полазак 10. јануар 2019. године. Маршута путовања: Београд – Скопље – Солун –Уранополис- брод- Хиландар- Атос.

Цена:             

У цену је урачуната услуга превоза, свих путарина, ноћења у манастирима се не наплаћују,  трекинзи, вођење и услуге водича,  као и организациони трошкови пута је 120 евра (динарска противвредност), калкулација је рађена на 9 учесника . Приликом пријављивања уплаћује се аконтација од 80 евра. Није урачуната надокнада за Визу и бродове до 45 евра. У случају отказивања потребно је наћи замену (пре добијања благослова), јер у противном новац неће бити враћен.

Опрема:        

Планинарска опрема примерена временским условима. Паковати у ранац, штапови, рукавице, капа, топла јакна, камашне, врећа, подлошка, специјална опрема – за оне који иду на Атос. Сваки учесник носи личну карту, ПАСОШ, здравствену књижицу и планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018/19. Годину, осигурање.

Храна-вода:  

Храном и водом се снадбевамо на терену у манастирима имамо два оброка, за успон је потребно имати суву и енергетску храну.

Повратак:      

13. јануар око 00 часа.

Рок за пријаву:

До попуне места, а најкасније до 25. децембра.

Вођа акције:

Рајко Јаковљевић   тел.: 060 387 0123                 

email: rajkojakovljevic@yahoo.com

Напомене:

Вођа акције задржава право на измену плана акције, ако то конкретна ситуација налаже.

СВАKИ ПЛАНИНАР УЧЕСТВУЈЕ НА АKЦИЈИ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ