Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: Београд

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO „KOPAONIK” BEOGRAD

www.psd-kopaonik.org.rs

                                                                       

DAN PEŠAČENJA U SRBJI

KOŠUTNJAK

  1. 14. SEPTEMBRA 2019.

POLAZAK U 09.00 ISPRED PIJACE NA BANOVOM BRDU

kod podzemnog prolaza, na raskrsnici Kirovljeve i Požeške ulice

Prolaze tramvaji i autobusi GSP:12,13, 23, 37, 51, 52, 53, 55, 57, 58, 85, 88

 

Laka pešačka tura ( dužina staze je oko 12 km, visinska razlika oko 100 m,

za oko 4 časa umerenog hoda)

Staza je potpuno markirana i pristupačna za sve uzraste i fizičke kondicije.

Može se izaći sa staze kada je to potrebno, jer je okolo gradski saobraćaj. Može se svratiti u nekom od restorana: GOLF, DEVETKA, BAJKA i RUBIN. Upoznajte stazu i budite vodič svojim prijateljima, jer je to najbliža i najlepša staza u Beogradu. Dovedite i svoje prijatelje, koji nisu planinari.

      Ne treba prijava, jer ćete biti upisani kada dođete. Akcija sigurno ide.

 

  1. KRATAK OPIS ZANAMENITOSTI

            KOŠUTNjAK je na 217 m nadmorske visine, omiljeno izletište i sportsko-rekreacioni centar beograђana. Prostire se na površini oko 330 hektara. Pun je listopadne i četinarske šume, sa puno raznih staza za šetače. Ime je najverovatnije dobio po košutama, jer je nekada to bila udaljnjena šuma od grada i puno raznih divljači. Bilo je to lovište kneževske porodice Obrenović. Na severoistočnoj strani, iznad Topčiderskog groblja je ski-staza i vidikovac sa pogledom na Novi Beograd, ušše Save u Dunav i centar grada.

Opis staze: polazak kod pijace na Banovom Brdu – ulica Ičkova, pored šumarskog fakulteta prelazi ulicu kneza Višeslava, pored stambenih zgrada ulazi u šumu i nakon 500 m dovodi nas do vidikovca i restorana, sa trupcima za sedenje i klupama. Od ovog restorana pruža se pogled na Novi Beograd, Ušše, Kalemegdan, Savski venac, Vračar i druge delove grada

Vodi Vas Jovan Đokić, planinarski vodič, 064/285-1572

  

Sl.1 Izvod iz plana gradDan pešačenja

a                                      Sl.2. Mesto okupljanja – RK BEETEKS                                           

Sl. 3 Sa pešaćenja 2017.                Sl. 4. Pogled na Beograd      Sl. 5. Jovan i Vlada Matić 2010

      Dalje preko asfaltnog puta, pa desno do spomenika srpskim junacima poginulim 1915. godine u odbrani Beograda. Tu je veći spomenik - kosturnica austrougarskim vojnicima.U blizini je kamp “Košutnjak”      

Spomen kosturnica austrougarskim vojnicima (gde je sahranjeno oko 3000 izginulih okupatorskih vojnika iz 1. svetskog rata, na kome je ispisano i puno slovenskih imena).

      Kosturnica i mali spomenik srpskim vojnicim, koji je podignut 1915. g. po nalogu Maršala fon Mekenzija, koji je na taj način izrazio poštovanje prema hrabrom protivniku.                                    

Sl 5. Ploča spomenika srpskim junacima Sl 6. Spomenik                              Sl.7.. Učesnici akcije 2010.

      

Sl. 8 Spomenik okupatoskim vojnicima

Dalje staza vodi pored spomen obelezja – cesme Ivana Stambolica, restorana “Golf”, česme na livadi, igrališta za mali nogomet, restorana “DEVETKA” , preko rekreacionog centra “Pionirski grad” (217 m n/v) do restorana “Rubin” (vidikovac), odakle su pruža pogled na Topčider, Dedinje, Banjicu, Miljakovac, Kanarevo brdo, Rakovicu i Avalu.

  

  1. 9. Restoran GOLF Sl, 10, Restoran GOLF              Sl. 11. Ivanova česma

            Na samom vrhu brda nalazi se vodotoranj, koji se vidi i sa okolnih brda i veliki studio Televizije Beograd. Malo niže prema Banovom brdu je Sportski centara i Fakultet fizičkog vaspitanja.

Staza posle restorana DEVETKA ulazi u Pionirski grad. Ovde ima vise igrališta i trim staza za razne sportove i sve uzraste.

Sl. 12. Ulaz u Pionirski grad                                             Sl.13.

Dalje u pravcu juga, do prvih stambenih zgrada, Godominske ulice (ranije Skojevske), skrće na istok i spušta se Godominskom ulicom oko 200 metara, a zatim levo, na sever ulazi u šumu i dalje kroz dolinu do malog prevoja. Na prevoju levo (blaga uzbrdica) na oko 200 m, desno na sever, prelazi malu dolinu, zatim pored asfaltnog puta (koji se vijugavo spušta na jugoistok) skreće na sever, spušta se na asfaltni put i posle 150 metara, kod malog mosta, ulazi u šumu i na oko 150 metara ide pored asfaltnog puta do vežbališta alpinista Beograda i spomen obeležja na mestu pogibije kneza Mihajila Obrenoviša.

Sl.14. Poged na Avalu od rest RUBIN  Sl.13. Pored Skojevskog naselja Sl. 14. Kroz šumu.sa juga na sever

.

      Spomen obeležja na mestu pogibije kneza Mihajila Obrenoviša (10. juna 1868. g., ubile su ga pristalice Karaђorђeviša: Kosta Radovanoviš, Lazar Mariš i Stanoje Rogiš. U njegovoj pratnji bili su kap. Svetozar Garašanin, sin Ilije Garašanina i ostala dvorska).

             

Sl. 15a. Mesto pogibije kneza Mihajila                                   Sl.15b             

Staza dalje vodi za Hajdučku česmu, bez većih uspona, a zatim se spušta do same česme.

Voda na ovoj česmi je zdrava.

    

     Sl. 16a. Hajdučka česma                                              Sl16.b                                      .

Od Hajdučke česme staza stalno ide kroz šumu, pored asfaltnog puta, pored jedne kuće u kojoj je nekada bila Šumska uprava, dalje do raskršća asfaltnih puteva, kod groblja. Pored same ograde je grob naše pesnikinje Isidore Sekuliš.

U Topciderskom groblju su sahranjene jos i sledece znamenite licnost: Arčibald Rajs, Zanka Stokic, akademik i naroni heroj Gojko Nikolis, koji je opisao život I rad Save Mrkalja. Sava je prvi pokušao reform srpskog jezika, ali je odustao po pritiskom crkve..

  

Sl.18. Isidira Sekulić                                                    Sl.19. Dr Arčibald Rajs

Листа електронске поште за Скијаше