Најаве Акција

Датум: 05.06.2021
Водич: Организациони одбор
Место одржавања: СПД''Копаоник'' Копаоник

Према календару активности Планинарског савеза Србије за 2021. годину, а уз помоћ Министарства омладине и спорта Републике Србије, Планинарско-скијашко друштво „Копаоник” Београд, у години када слави 50. година постојања и успешног рада, позива вас на

РЕПУБЛИЧКУ ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ

СУСРЕТ ПЛАНИНАРА НА КОПАОНИКУ

Место одржавања: планинарски дом СПД „Копаоник“ Марина вода, планина Копаоник.

Датум одржавања: 5. и 6. јуни 2021. године.

ПЛАН ИЗВОЂЕЊА АКЦИЈЕ

ПЕТАК, 4. јун 2021. године

(за учеснике који полазе у организацији ПСД „Копаоник“ из Београда)

Полазак аутобусом у 16.30 часова са паркинга поред Општине Нови Београд ул. Омладинских бригада.

Долазак на Копаоник око 22.30 и смештај у скијашко-планинарски дом “Копаоник”, у објектима касарне  51. полигона  ВА Војске Србије, као и у собама апартманског насеља до 23.00 ч.

СУБОТА, 5. јун 2021. године

(За планинаре који су смештени у дому СПД „Копаоник“ доручак је од 06.30 ч. до 07.30 ч.)

Свечано отварање планинарске акције, уз пригодни програм, на платоу испред дома СПД Копаоник од 08.00 до 08.30 ч.

ПЛАНИНАРСКЕ ТУРЕ

Главна стаза: Планинарска трансверзала Јосиф Панчић- западни део

Старт је у 08.30 часова. Тура је напорна и захтева добру физичку припрему.

Планинарски  дом „Копаоник“ (1720 мнв) - Бачиште (1630 мнв) - Ладиште (1379 мнв) -Хајдучка вода (1592 мнв) – Раскрсница (1514 мнв) - Кукавица (1726 мнв) - Кадијевац, излетиште на Самоковској реци (1390 мнв), где је краћи одмор, - Пашино бачиште (1516 мнв) - Рватске Бачије (1650 мнв) - Јарам (1788 мнв) - пл. дом СПД Копаоник (1720 мнв).

Дужина стазе је 28 километара. Време потребно за њено савлађивање је око 10 часова. Укупна висинска разлика при успону и силаску је око 1400 метара.

Алтернативна стаза бр. 1: Водопад Јеловарник

Старт је у 9.00 часова. Средње напорна планинарска тура.

Планинарски дом (1720 мнв) - Пајино пресло (1804 мнв) - Небеске столице - Црквиште (1793 мнв) - водопад Јеловарник (1000 мнв) - Мрамор (споменик 1127 мнв).

Дужина стазе је око 15 километара. Време потребно за њено савлађивање је око 5 часа. Укупна висинска разлика, претежно у силаску, је око 800 метара. Повратак аутобусом од споменика до дома СПД „Копаоник“.

Алтернативна стаза бр. 2. : Треска - Шиљак

Старт је у 9.00 часова. Лагана планинарска тура.

Планинарски дом (1720 мнв) Крст - туристичко насеље Треска - Шиљак (1622. мнв) - Суво рудиште (1757 мнв) - планинарски дом (1720 мнв).

Дужина стазе је око 13 километара. Време потребно за њено савлађивање је око 4 сата. Висинска разлика коју треба савладати укупно је око 400 метара.

По повратку у дом:  Одмор - ручак (обезбеђује га организатор и бесплатан је за све учеснике акције) - другарско вече, дружење уз логорску ватру и „живу“музику (ако епидемиолошки и метеоролошки услови дозволе).

НЕДЕЉА, 6. јун 2021. године

(За планинаре који су смештени у дому СПД „Копаоник“ доручак је од 06.30 до 07.30 ч.)

Главна стаза: Планинарска трансверзала ''Јосиф Панчић'' - источни део

Старт је у 08.00 часова. Тура је напорна и захтева добру физичку припрему.

Планинарски дом (1720 мнв) - Гобеља (1934 мнв) - Гејзир (1320 мнв) – Гвоздац - Леденице (1870 мнв) - Караман (1904 мнв) - Пајино пресло (1804 мнв) - Суво рудиште (1976 мнв) - планинарски дом (1720 мнв).

Дужина стазе је око 16 километара. Време потребно за њено савлађивање је око 6 часова. Укупна висинска разлика при успону и силаску је око 1900 метара.

Алтернативна стаза бр. 1: Копаоник – Панчићев врх (2017 мнм), полагање венца код маузолеја Јосиф Панчић

Старт је у 8.30 часова. Средње напорна планинарска тура.

Планининарски Дом (1720 мнв) - Пајино пресло (1804 мнв) - Суво рудиште (1976 мнв) -Панчићев врх (2017 мнв), полагање венца на гроб Јосифа Панчића (око 30. минута) - Сунчана падина (туристичко насеље Конаци) - планининарски дом (1720 мнв).

Дужина стазе је око 12 километара. Време потребно за њено савлађивање је око 4 сата. Висинска разлика коју треба савладати укупно је око 600 метара.

Алтернативна стаза бр. 2. : Шетња „Гљивaрском стазом“

Старт је у 9:00 часова. Лагана планинарска тура.

Планининарски Дом (1720 мнв)-гљиварска стаза-Јарам (1778 мнв)-пут према Кадијевцу- хранилиште за животиње-Марков камен (1721 мнв)-планинарски Дом (1720 мнв).

Очекује се да сви учесници акције, са свих стаза, пристигну у СПД „Копаоник“ око 14.00 сати.

Време од 14.00 до 16.00 је намењено пресвлачењу, паковању, ручку и одмору.

У 16.00 сати почиње званична церемонија затварања акције и додела признања и захвалница учесницима РА „Сусрет планинара на Копаонику“. Полазак аутобуса за Београд је у 17.00 часова.

Напомена:

Акција је планинарског, а не такмичарског карактера и организује се према Правилнику о организовању и извођењу РА планинарског савеза Србије,

Ораганизатор од учесника захтева поштовање Правилника о организовању и извођењу РА ПС Србије као и поштовање планинарског кодекса у понашању и међусобном опхођењу.

За учешће на планинарским турама потребна је основна  планинарска опрема, здравствена и кондициона способност, сува храна и вода.

Тренутна епидемиолошка ситуација на територији Републике Србије је променљива и без могућности за дугорочну прогнозу. Организатор задржава право да у складу са препорукама Кризног штаба, наредбама Владе Републике Србије и надлежних органа на територији одржавања акције предузме следеће мере:

• Откаже акцију уз претходно обавештавање заинтересованих путем медија,
  • Усмери учеснике на кретање у више мањих група уз поштовање прописаних мера за спречавање ширења пандемије,
  • Откаже или изостави поједине садржаје, раније планиране, у циљу спречавања ширења пандемије.

ПОСЕБНО ВАС МОЛИМО ДА ЗБОГ ВАШЕ И НАШЕ СИГУРНОСТИ ПОШТУЈЕТЕ И ПРИМЕЊУЈТЕ ПРОПИСАНЕ ЛИЧНЕ МЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ПАНДЕМИЈЕ.

ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

Полазак аутобусом у 16.30 часова, 4. јуна 2021. године, са паркинга поред Општине Нови Београд ул. Омладинских бригада, а повратак 6. јуна до 23.00 ч.

Укупна цена аранжмана, са смештајем у СПД „Копаоник“ у собама са купатилом је 4.000 динара, у собама са заједничким купатилом 3.500 динара (обухвата превоз у организацији ПСД „Копаоник“, 2 боравишне таксе, 2 ноћења, доручак у суботу и недељу, ручак у недељу, као и организационе трошкове).

За оне који долазе сопственим превозом цена спавања за ноћ је 600 динара.

Организатор за све учеснике у суботу обезбеђује бесплатан ручак од 15.00 до 18.00 ч.

Цена Дневника и значке трансверзале  је 150 динара (ко жели).

Сви учесници акције добијају учесничку књижицу. Планинари који су већ учествовали на акцији треба да понесу са собом раније добијени учеснички картон.

Ради правовременог планирања количине хране, пријаву учесника извршити према Обрасцу бр.1, ПСС, кога сте добили уз овај позив, и доставите организатору најкасније до 04. јуна 2021. године.

Листа лица која ће моћи да посете маузолеј Јосифа Панчића формираће се накнадно, по добијању одобрења МО (и прецизирања броја учесника који могу ући у војни објекат). Учесници који желе да посете маузолеј Јосифа Панчића обавезни су да организатору доставе име, презиме и број личне карте. Улазак у објекат ВС могућ је само уз личну карту по дефинисаном и одобреном списку који организатор мора МО да достави раније.

За све додатне информације о стазама обратите се Боривоју Пишчевићу, на телефоне 060/252-0206 и мејла boropiscevic@gmail.com. За пријаву и остале информације обратити се Славиши Петровићу на телефон 064/155-2607, slpetrovic234@gmail.com или преко мејла Друштва psk.kopaonik@gmail.com.

У нади да ћемо моћи да проведемо лепе тренутке планинарећи и дружећи се на планини – лепотици, Копаонику, срдачно вас поздрављамо.

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР

Листа електронске поште за Планинаре