Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 13.03.2021
Водич: Dragan Pavlović
Место одржавања: Околина Соко Бање

                                                                             „КРСТАТАЦ - БОГОВА ВРАТА

                                                                                            СОКО БАЊА

                                                                                               13 март

 

planina-rtanj.jpg

,, Све се бојим – прочуће се место, свет ће нагрнути и ја ћу морати да бежим одавде и да тражим неку другу бању. А где да нађем овакву лепоту и мир? Само да знате и овде се умире, јер се свугде на свету мора умрети. Али овде је живот лепши и ваљда нешто дужи.''- Иво Андрић.

Субота –Полазак у 6.30 часова организованим превозом са паркинга Спортске хале Ранко Жеравица на Новом Београду. Вожња аутопутем са једном паузом до Алексинца, затим магистралним путем поред Бованског језера до Соко Бање. У Соко Бањи направићемо такође кратку паузу за куповину ситница које су нам потребне за пешачење ( вода, чоколадице итд) Настављамо вожњу 13 км, у правцу Књажеваца до села Милушинац одакле и почиње наше пешачење.

 

Krstatac_16.jpg

Полазна тачка је село Милушинац (надморска висина 440 м.) одакле се шумским путем иде преко шумовитог предела и пропланака до највише тачке планине Крстатац (врх Шиљак-надморске висине 1070 м. са кога се пружа панорамски поглед у опсегу од 360° ка Ртњу, Слемен планини, Тупижници, Старој планини, Девици и Озрену). Након тога следи спуст до ловачке чеке на 935 мнв. и даље низ шумовити предео и ливаде до планинског потока (Урдешки поток) и два успутна планинска извора. Одатле стаза води дуж потока и незнатним успоном уз Урдешку падину излази на гребен кањона Урдешког потока где наилазимо на први видиковац – стеновити одсек са погледом ка западу, ка геолошкој формацији (прераст) званој Богова врата. У непосредној близини наилазимо на још два прелепа видиковца, на надморској висини од 740м. Пратећи гребен у правцу запада и пролазећи кроз букову шуму и преко потока, долазимо до новог видиковца који нам отвара поглед ка истоку – ка Боговим вратима (690 мнв) и кањону Урдешког потока, а према западу ка котлини села Милушинац. Траса даље води делом шумским путем, а делом стазом која обухвата нове изванредне видиковце. Са те стазе се скреће ка чувеном локалитету Богова врата и даље до Милушиначког водопада, а пут води поред три мање пећине. У повратку стаза води низ поток и спушта се до излетишта Манастириште (на надморској висини од 535м.) где је по предању некада била црква св. Петке Трнове. Од Манастиришта, траса даље води ка Милушиначком потоку до локалитета Букови, и даље колским путем до полазне тачке, до дома у Милушинцу.

000448_lwkqe_9.jpg

По завршетку туре враћамо се у Соко Бању где ћемо у некој кафани дегустирати специјалитете Сокобањског краја.

Soko-Banja-Amam.jpg

Повратак у Београд је планиран око 22 часа.

Дужина стазе је 14 км. Стаза није напорна али је потребно бити у солидној физичкој кондицији. Време пешачења око 7 сати.

ЦЕНА ИЗЛЕТА : 2500 динара.

У цену је урачунат пут са путарином и организациони трошкови.

Пријава уз аконтацију од 1500 дин.

Напомена : У случају одустајања 7 дана пред полазак пронаћи замену у противном се аконтација не враћа.

Сваки учесник путује на сопствену одговорност уз прописану заштиту мера против Ковида 19.

ОПРЕМА: Планинарска опрема прилагођена временским условима дана када крећемо на туру: мали ранац, трекинг ципеле, камашне, штапови, јакна, рукавице, кишна кабаница, нешто хране , флашица са водом, резервне чарапе у случају да вам ципеле пропустају влагу и добро расположење.

Пријава на тел: 064 167 4434, Драган Павловић, лиценцирани спортски планинарски водич.

Листа електронске поште за Планинаре