Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 20.08.2020
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Mađarska

Mađarska je većim delom ravnica („Karpatski bazen“). Mađarsku na po pola deli moćni Dunav, druge velike reke su Tisa i Drava, dok na zapadu zemlje leži veliko jezero Balaton. Osim toga, Mađarska ima najveće termalno jezero na svetu, jezero Heviz.


Jezero Balaton je najveće jezero u Srednjoj Evropi. Dugačko je 77 km i široko od 4 do 14 km, nalazi se na 100 metara nadmorske visine, sa najvećom dubinom od 12 m (prosečna dubina je 3 m).

Najveći broj posetilaca je u period od juna do septembra, gde je prosečna temperatura vode 25° C. Po mnogo čemu liči na more, obale su uređene, a dno peskovito, plitko i postepeno se ulazi u vodu.


U potezu jugozapadnog Balatona se nalazi nekoliko neaktivnih vulkana, koji plene svojim atraktivnim izgledom, a poznato je da planinarenje na njih, bez obzira na njihovu relativno malu visinu, vrlo zanimljiv poduhvat.


Dan prvi. Polazak u večernjim časovima iz Beograda sa dve lokacije: Novi Beograd i železička stanica.  Vožnja preko Srbije i Mađarske.


Dan drugi. U jutarnjim časovima stižemo na severni Balaton gde smo i smešteni u blizini same obale Balatona. Prvi deo dana provodimo na plaži, a drugi u šetnji ovom regijom. Noćenje.


Dan treći. Planinarski dan. Vozimo se zapadnom obalom do imponzantnog i najprošaranijeg putevima vulkana Badacsony koji se na jugu obrušava u Balaton , te je sa svojih 438 m i najviši. Na samom vrhu je i velika drvena kula- vidikovac, a na strateškim mestima su takođe i dva vidikovca sa vrlo širokim pogledom.


Susedni vulkan Szentgyoergy (ili Sveti Jura) je najposećeniji. On se ističe ogromnim bazaltnim stenama na svojoj severnoj strani. Na najvišem mestu do kuda dolazi put je planinarski dom , dok je na ogoljenom vrhu odličan pogled unaokolo. U nadstrešnici ispod vrha je i potpisna knjiga. Visok je 415 m .


To su dva najviša vulkana. Tu je još nekoliko manjih, kao i dva, koji imaju stare gradove, Szigliget na samoj obali Balatona sa dobro očuvanim gradom i Hegyesd sa ruševinama.
Ovaj kraj Tapolca i Medence je i poznati vinogradarski kraj. Ovde uspeva autohtona sorta Szurkebarat. Sam kraj je vrlo posećen, a mađarsku gastronomiju, ne treba posebno predstavljati.


Mi ćemo se popeti na dva najviša vulkana sa ukupnih 14 kilometara i oko 500 metara pri usponu visinske razlike (toliko i u spustu) i obići neku od čuvenih vinarija. Mađari su prilično aktivni po pitanju odlaska u prirodu i poseti vinskih podruma, tako da uzećemo učešće i u tome. Vožnja do smeštaja. Noćenje.


Dan četvrti. Ujutro, napuštamo smeštaj, vozimo se zapadnom obalom . Ostavićemo dovoljno vremena da posetimo i okupamo u lekovitom i najvećem prirodnom termalnom jezeru na svetu, jezeru Heviz i po ko zna koji put se uverimo da su Mađari pravi uživaoci, u svakom trenutku odmora. Pauza za ručak i polazimo put Srbije i Beograda.

 

Polazak:

Polazak u kasnim popodnevnim časova od Plave Lokomotive (železička stanica) i opštine Novi Beograd 15 minuta kasije. Maršuta putovanja: Beograd – Kelebija – Balaton –Heviz – Kelebija – Beograd.

Cena:

U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, noćenja u smeštaju apartmanskog tipa, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta je 80 evra za 20 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 15 evra. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 50 evra. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

.Oprema:

Za kupanje i planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki učesnik nosi ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:

Hranom i vodom se snadbevamo u marketima.

Povratak:

do 23 časa.

Rok za prijavu:

Do popune mesta.

Vođa akcije:

Rajko Jakovljević tel.: +381 60 387 0123

email: rajkojakovljevic@yahoo.com

​Napomene:

Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

Листа електронске поште за Планинаре