Најаве Акција

Претрага сајта

Датум: 27.07.2018
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Grcka

Ova akcija, mogla bi se nazvati proputovanje Grčkom ( i najvećim delom Srbije), aktivni odmor, pokloničko putovanje i prvestveno planinarska akcija. 

Dan prvi: Polazak u večernjim časovima iz Beograda sa dve lokacije: Novi Beograd i železička stanica. Noćna vožnja preko Srbije, Makedonje, Grčke.

Dan drugi: Dolazimo u Solun. Posećujemo velelepno zdanje crkvu Sv. Dimitrija, nastavljamo ka Paraliji - primorsko mesto, koje je svakako i dalje najposećenije od strane srpskih turista. Smeštaj u sobe, odmor, plivanje, noćenje.

Dan treći: Posle jutarnjeg plivanja, nastavljamo put ka klancu Tempi koja se nalazi između planina Olimp i Kissavos. Glavni nacionalni put koji vodi ka Solunu, prolazi kroz ovu usku klisuru reke Pinios. Obilazak klisure predstavlja izuzetan doživljaj, jer se prolazi, jednim od najlepših predela u celoj Grčkoj. Mesta prepuna zelenila ,bršljena, rodendrona i stabala platana. Most preko reke Pinios se zove most želja, jer devojke sa njega bacaju novčiće u reku da im se ispune želje.  U blizini reke Pinios se nalazi crkva sv. Petke u čijoj je blizini i izvor lekovite vode u steni. Legenda kaze da je neprihvaćena i proganjana od svog naroda, Paraskeva bežala i krila se po pećinama. Dok je boravila u ovoj pećini, suze koje su joj potekle pale su u rečicu koja je tu izvirala u pećini i prema verovanjima ta voda je lekovita za oči, pa se turisti umivaju kada dođu. Ovde imamo pauzu i uživanje u letnjikovcu. Nastavljamo put ka Atini, deo noćna vožnja.

Dan četvrti:  U Atini smo u jutarnjim časovima. Ukoliko vreme dozvoli posećujemo drevni manastir Pantokrator i Nacionalni park u njegovoj blizini. Uzimamo trajekt, sa kojim isplovljavamo do našeg, jednog od ciljeva, ostrvo Egina - poznato i kao ostrvo Svetog Nektarija, na koga dolazi samo onaj koga Sveti Nektarije pozove! Nektarije Eginski je u Grčkoj slično što i Vasilije Ostroški za naš narod, a mnoge zdravstvene ustanove, uključujući i Onkološki institut Srbije, uzele su ovog grčkog sveca za zaštitnika. Obilazimo manastir, ukoliko ne dobijemo konak i blagoslov, odlazimo u privatni smeštaj na obali mora. Noćenje.

Dan peti: Pored morskih aktivnosti i boravka na peskovitoj plaži, polazimo na naše planinarske aktivnost i osvajamo, ne mnogo zahtevan najviši vrh ovog ostrva Oros (532 m), sa toliko i visinskom razlikom ili nešto niže. Na vrhu se nalazi mala crkvica, jedna od mogobrojnih (postoji 300 crkava na celom ostrvu). Osim prelepih plaža, na ostrvu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je Hram boginje Afeje, sagrađen u 7. veku pre nove ere.  Noćenje.

Dan šesti: Napuštamo ostrvo Eginu, trajektom plovimo do luke Pirej. Kroz otprilike dva sata, pred nama se otvara pogled na celu Atinu. Odatle se vozimo do ostrva Evije,  drugog po veličini u Grčkoj. Ostrvo prožimaju planinski vrhovi obrasli gustom šumom, sa vrhom Dirfis koji doseže 1743 m, kao i pitomi ravničarski delovi na jugu obrasli maslinjacima. Spektar boja zelenog ostrva sa morskim plavetnilom, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Naš cilj je Dirfis. Ali oni koji ne žele na ovaj uspon, mogu okusiti čari pravog odmora na Eviji I to rizort sa bazenima i plažom (gde je vodič ranije dovodio grupe) u mestu Eritrija. Sam uspon nije mogo zahtevan, ali je oskudna vegetacija, a i stena po kojoj se gazi je priličo oštra. Savladali bismo uspon oko 750m, toliko u spustu, na stazi od oko 10 kilometara. Uzimamo grupu koja je odmarala i napuštamo ovo rajsko ostrvo. Noćna vožnja sa usputnim pauzama.

Dan sedmi:Vlasinsko jezero kada je najlepše, i kada je u toku i vašar. Zasluženi odmor, šetnja oko jezera, plivanje, noćenje.

Dan osmi: Posle odmora, šetnje.. nastavljamo put ka Beogradu gde očekujemo da stignemo u večernjim časovima.

Polazak:
Polazak 27. jula 2018. godine u 21 čas od opštine Novi Beograd i 15 minuta kasije sa Plave Lokomotive (železička staica). Maršuta putovanja: Beograd – Makedoija – Grčka Solun –Paralija – Tempi – Egina – Evija – Dirfis – Vlasinsko jezero – Beograd.

 Cena:              

U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u smeštaju apartmanskog tipa, trajekti za vozilo i putnike, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta je 190 evra za 20 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 40 evra. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 120 evra. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

.Oprema:         

Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki učesnik nosi ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:   
Hranom i vodom se snadbevamo u marketima.

Povratak:       
3. avgusta do 22 časa.

Rok za prijavu: 

Do popune mesta.

Vođa akcije:

Rajko Jakovljević                 tel.: 060 387 0123                  

email: rajkojakovljevic @yahoo.com

​Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

 

Листа електронске поште за Планинаре