Најаве Акција

Претрага сајта

Датум: 06.09.2018
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Svajcarska, Italija

Zermat je okružen sa 29 vrhova viših od 4.000 metara, ali je najpoznatiji po Materhornu, koji se nalazi na južnoj granici švajcarskoga kantona Vale i koji oduzima dah. To je slikovito mesto u kome automobili nisu dozvoljeni i smešteno je između najviših planinskih vrhova Švajcarske sa oko 400 km pešačkih staza. Materhorn (Monte Červino) je planinski vrh Peninskih Alpa, koji se uzdiže poput nedokučivog monolita iznad grada u kome se susreću planinari iz čitavog sveta. Tokom leta ovde dolaze ljubitelji planinarenja i planinskog turizma, a tokom zime ljubitelji skijanja na Alpima. Iznad Cermata uzdiže se najviši vrh švajcarskih Alpa Difuršpic ili Monte Rosa 4.634 metara

 

PROGRAM AKCIJE:

1. dan: Polazak iz Beograda  u popodnevnim časovima, preko Italije ulazimo u Švajcarsku, usputne pauze.


svajcarska-foto-1.jpg

2. dan: Treking (7 km, 200m/ U), ili vozom, smeštaj u hostelu i  upoznavanje sa gradićem Zermat ostavljamo za kasnije. Ulazimo u zupčasti voz, jer Gornergrat (3.089 m) nas čeka. To je jedno od onih mesta koje svako treba da poseti najmanje jednom u životu. Panorama planine i predivan pogled na Matterhorn i sve vrhove do Monte Rose (Dufourspitze) sa jedne i Mon Blana sa druge strane, su nezaboravni. Obavezna izrada roto fotografija i uživanje u jednom od najlepših panoramskih pogleda Evrope. U povratku živopisna staza nas vodi do jezera u kome se oslikava moćni Materhorn. Treking u dužini (12 km, 1.500m/S) km. Idemo živopisnim putem, gde je glečer Dosen, vrt- glečer koji otkriva svet nestalih glečera i tragove koji su ostavili još iz perioda ledenog doba. Takođe prelazimo preko impozantnog visećeg mosta iznad klanca, koji je reka Gornera izdubila. Slobodne aktivnosti, obilazak muzičkog festivala. Odmor i noćenje.

20160801_102538.JPG

3. dan: Mali Matterhorn (3883m), a zatim dotaći 4.000m, predstavlja moć i raskoš ovog divnog mesta, ali i ove specifične akcije. Ovo ski područije je otvoreno 365 dana u godini, jer se hvale da upravo u tom periodu imaju snega. Netreba ni sumljati, ipak su ovo najbolji tereni, kao i najviša žičara u Evropi. Najviša platforma u Alpima omogućuje panoramski pogled 360 stepeni i 38 vrhova preko 4000 metara, 14 glečera u francuskim, italijanskim i švajcarskim Alpima. Nastavljamo dalje. Imamo tri opcije. Prva: ka Breithornu (4164m), (6 km, 280m/U/S), Druga: ka Zermatu žičarom, Treća: ka Zermatu stazom (20km, 2.200m/S). Muzički festival. Odmor i noćenje.

Gor1.jpgGorn.jpg20160801_132658.JPGMaterh sa jez.jpg

  1. dan: Polako se pripremamo za polazak i napuštanje ove kolevke može se slobodno reći centra kulture i umeća življenja i opuštenosti. Ali pred nama su novi izazovi. Vozilo je udaljeno 7km. Ipak je ovo bila ekološka oaza, gde istim nije dozvoljen prilaz. Sa svim stvarima nastavljamo pešačkom stazom (alternativa je voz). Posle kratke vožnje vozilom, stižemo na početnu tačku odakle krećemo ka tom čuvenom, prošle godine otvorenom visećem mostu iznad klanca, 500 metara dužine. I stvarno je impozantan, jer sam imao tu čast da ga lično vidim i prošetam njime sa svojom grupom.(10 km, 600m/U/S).  Posećujemo Palmanovu, tu je odmor oko dva sata, usputne pauze i nastavljamo ka Srbiji.

20160801_173020.JPG

  1. dan: Dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima.

20160801_182127.JPG

Poslednji termin za prijavu: mesec dana pred polazak.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

Cena: 280 u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u hostelu, boravišna taksa, osnovno osiguranje, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

U pojedinim objektima postoji mogućnost da se doplati za posteljinu ili peškir.

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak).

Poneti: Pasoš,  plan. knjižicu, osiguranje, novac (na upit)

Oprema: primerena programu i vremenskim uslovima, štapovi, kamašne. Usponi nisu opasni, ali zahtevaju po negde izdržljivost. Svu opremu i garderobu spakovati u ranac- obavezno. Obuća mora biti sigurna i dobro poznata od strane korisnika. Specijalizovana oprema na upit!

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

 

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Листа електронске поште за Планинаре