Најаве Акција

Датум: 21.05.2022
Водич: Боро Пишчевић
Место одржавања: Петрус

IMG 0c453c6113307f3394c6288e121b5016 VСве лепоте Србије,                                                                                                                                са Бором у природу                                                                                                                                  Стазама петрушких монаха                                              позната локација, али на сасвим другачији начин, новим тек откривеним и много атрактивнијим стазама

21.мај-субота

Авантура за успомену не може да чека, за све остало некако има времена !

ПОЛАЗАК : у 7.00 са паркиралишта Општине Нови Београд

ПОВРАТАК : истог дана у вечерњим сатима

ПЛАН ИЗЛЕТА :

• Атопутем, па преко Параћина и Поповца долазимо до села Забреге, средишта Петруса, Мале Свете горе Лазареве СрбијеIMG 2be5c305102a64c92b7eb1932952ecfb V
  • Полазак на пешачку туру : од села до манастира Јована Главосека- даље новом стазом , клисуром реке Црнице испод и око старог града до манастира Огњене Марије (из 14. века, грађеној по узору на Хиландар, иначе заштитницу града Петруса).
  • Успоном од пола сата ( 250 м нв) стижемо до Крстасте стене и старог града, фантастичан видиковац.
  • Даље је спуштање до позиције одласка до пећине, пењање до ње уз помоћ ужета и обилазак (сликање јер је и предиван видиковац)
  • Пауза за одмор и ужину те одлазак до села и даље до манастира Намасије.
  • Мостићем прелаз преко Црнице и одлазак до домаћинства-рибњака где је организован ручак/пастрмка( 700 дин), наравно ко жели.
  • После ручка и планинарског дружења одлазак до још једног домаћинства где је могуће набавити предивне прерађевине од воћа.
  • Укрцавање у превоз и повратак за Београд

ЦЕНА : 2200 дин. У цену су урачунати : превоз са путарином, услуге водича и кустоса на терену и трошкови организације.

ВОДИЧ : Боро Пишчевић   060/252 0 206   и  boropiscevic&gmail.com

OПРЕМА : планинарска за то доба године, здраствена и планинарска књижица.

АКТИВНОСТИ : пешачење предивним стазама средње напорним (до14 км и висинске разлике 300 м), обилазак манастира Петрушке области и старог града уз пригодни мини историјски час код сваког од њих, обилазак пећине, сликање на атрактивним видиковцима, заједнички ручак и планинарско дружење, обилазак домаћинстава са могућношћу повољног пазарења њихових производа и још понеко изненађење.

Пријава за туру код водича телефоном, mailom, или на састанку друштва код  помоћника на тури Милана Самарџије. Да би резервисали место за туру потребно је уплатити бар 1500 дин (аконтација), а коначна уплата треба да је извршена до последњег састанка пред излет.

Водич има право измене елемената излета у случају потребе.                                                                                   За путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања.

Ко хоће да учини нешто за себе, нађе начин и времена, а ко неће ништа да учини, нађе оправдање.

Листа електронске поште за Планинаре