Датум: 02.09.2020
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Svajcarska, Italija

Švajcarska:Zermat- Materhorn 4.200m(za svakoga), glečeri, jezera,treking, najduži most, Venecija, muzički festival 02-07.9.2020.

Zermat je okružen sa 29 vrhova viših od 4.000 metara, ali je najpoznatiji po Materhornu, koji se nalazi na južnoj granici švajcarskoga kantona Vale i koji oduzima dah. To je slikovito mesto u kome automobili nisu dozvoljeni i smešteno je između najviših planinskih vrhova Švajcarske sa oko 400 km pešačkih staza. Materhorn (Monte Červino) je planinski vrh Peninskih Alpa, koji se uzdiže poput nedokučivog monolita iznad grada u kome se susreću planinari iz čitavog sveta. Tokom leta ovde dolaze ljubitelji planinarenja i planinskog turizma, a tokom zime ljubitelji skijanja na Alpima. Iznad Cermata uzdiže se najviši vrh švajcarskih Alpa Difuršpic ili Monte Rosa 4.634 metara

PROGRAM AKCIJE:

1. dan: Polazak iz Beograda u popodnevnim časovima, preko Italije ulazimo u Švajcarsku, usputne pauze.

2. dan: Stižemo na početnu tačku odakle krećemo ka tom čuvenom, pre dve godine otvorenom visećem mostu iznad klanca, 500 metara dužine. I stvarno je impozantan, jer sam imao tu čast da ga lično vidim i prošetam njime sa svojom grupom.(10 km, 600m/U/S). Posle ovog spektakla, spuštamo se istim putem i smeštamo u blizini. Apartman je prostran i namenjen za 9 osoba. Odmor i noćenje.

3. dan: Prevoz do centra Zermata i ulazimo u zupčasti voz, jer Gornergrat (3.089 m) nas čeka. To je jedno od onih mesta koje svako treba da poseti najmanje jednom u životu. Panorama planine i predivan pogled na Matterhorn i sve vrhove do Monte Rose (Dufourspitze) sa jedne i Mon Blana sa druge strane, su nezaboravni. Obavezna izrada roto fotografija i uživanje u jednom od najlepših panoramskih pogleda Evrope. U povratku živopisna staza nas vodi do jezera u kome se oslikava moćni Materhorn. Treking u dužini (12 km, 1.500m/S) km. Upoznavanje sa gradićem Zermat. Slobodne aktivnosti, muzički festivala , večera. Prevoz do smeštaja, noćenje.

4. dan: Posle doručka, prevoz do tačke odakle krećemo gondolom na Mali Matterhorn (3883m), a zatim planinarski snežni uspon. dotaći 4.200m, predstavlja moć i raskoš ovog divnog mesta, ali i ove specifične akcije. Ovo ski područije je otvoreno 365 dana u godini, jer se hvale da upravo u tom periodu imaju snega. Netreba ni sumljati, ipak su ovo najbolji tereni, kao i najviša žičara u Evropi. Najviša platforma u Alpima omogućuje panoramski pogled 360 stepeni i 38 vrhova preko 4000 metara, 14 glečera u francuskim, italijanskim i švajcarskim Alpima. Nastavljamo dalje. Imamo tri opcije. Prva: ka Breithornu (4164m), (6 km, 280m/U/S), Druga: ka Zermatu žičarom, Treća: ka Zermatu stazom (20km, 2.200m/S). Muzički festival. Odmor i noćenje.

5. dan: Pakovanje stvari i obilazak obližnjeg vodopada. Napuštanje ove kolevke skijanja, planinarstva, ali i raskošnog života. Nastavljamo put kroz Italiju (gde ako vreme dozvoli svraćamo u najveci tržni centar Palmanovu ili Venecija). Tu je odmor oko dva sata, usputne pauze i nastavljamo ka Srbiji.

6. dan: Dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima.

Poslednji termin za prijavu: do popune mesta.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

Kotizacija: 290€ u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, 3 noćenja, boravišna taksa, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, taksi, kao i organizacioni troškovi puta.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak).

Poneti: Pasoš, plan. knjižicu, osiguranje, novac (na upit)

Oprema: primerena programu i vremenskim uslovima, štapovi, kamašne. Usponi nisu opasni, ali zahtevaju po negde izdržljivost. Svu opremu i garderobu spakovati u ranac- obavezno. Obuća mora biti sigurna i dobro poznata od strane korisnika. Specijalizovana oprema na upit!

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.