Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: sportski stručnjak Rajko Jakovljević
Место одржавања: Sveta Gora, Grčka

БОЖИЋНИ ОДЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ И АТОС  10.-13. јануар 2019. године 

Не треба причати шта значи одлазак на Свету Гору, било да је човек верујући православац, атеиста или друге вероисповести. Енергија на овом полуострву је огромна, природа прелепа и нетакнута.


10.јануар, Четвртак. Полазак комбибусом у 17,30 са паркинга општине Нови Београд и 18,00х „ Плава Локомотива“ железничка станица Београд.


11.јануар, Петак. У јутарњим сатима стижемо у Уранополис. Подизање виза, куповина бродске карте и улазак на Свету Земљу може да почне. Хиландарска лука Јовањица и вожња до нашег манастира Хиландара. На Светој Гори налази се 20 манастира (17 грчких и по један српски, руски и бугарски) и десетак скитова. У нашем манастиру коначимо, видећемо крст и маслину Цара Душана као и импозантни пирг (кулу) Краља Милутина, обилазимо и манастир Есфигмен. Вечера и ноћење у Хиландарском конаку.


12.јануар, Субота. Ујутру присуствујемо литургији, доручак и полазимо бродом до Руског манастира Панталејмон, где се поклањамо овим светињама, а затим бродом враћамо у наш манастир где остајемо све до наредног дана. Група која наставља до планине Атос продужава до луке Дафни, затим до луке Свете Ане или Каруље. Одавде практично почиње успон на ову митску планину. На висини од око 1.500м је мала црквица Панагија, где ноћимо.


13.јануар, Недеља. Рано ујутру група која је у Хиландару присуствује литургији, руча, обилази ризницу, књижару и припрема се за повратак до манастирске луке Јовањица, а затим до Уранополиса где се састаје са другом групом која је попела планину Атос. Рано ујутру, друга група, полази на успон и завршницу од 500м висине на врх, ужива у изласку сунца и овом посебном месту, затим се спуштамо на полазну тачку, бродом настављамо до луке Уранополис и састајемо са првом групом. Возимо се до Ставроса, пауза за касни ручак и крећемо пут Србије и Београда где очекујемо да стигнемо око поноћи.


За остале информације обратити се водичу. Потребно је пријавити се на време из разлога процедуре добијања дозвола и благослова. rajkojakovljevic@yahoo.com

Напомена: Успон на планину Атос извршиће се у колико су повољни временски услови и бар половина учесника буде била спремна за овај подвиг. За оне који се пењу на планину Атос, потребна је специјална опрема у зимским условима и о томе на мејлу. Важе сва правила планинарске организације. За другу ноћ, постоји могућност да део групе (који не пење Атос) буде смештен у манастиру Есфигмен у колико се не добије благослов за манастир Хиландар.

Полазак:

Полазак 10. јануар 2019. године. Маршута путовања: Београд – Скопље – Солун –Уранополис- брод- Хиландар- Атос.

Цена:             

У цену је урачуната услуга превоза, свих путарина, ноћења у манастирима се не наплаћују,  трекинзи, вођење и услуге водича,  као и организациони трошкови пута је 120 евра (динарска противвредност), калкулација је рађена на 9 учесника . Приликом пријављивања уплаћује се аконтација од 80 евра. Није урачуната надокнада за Визу и бродове до 45 евра. У случају отказивања потребно је наћи замену (пре добијања благослова), јер у противном новац неће бити враћен.

Опрема:        

Планинарска опрема примерена временским условима. Паковати у ранац, штапови, рукавице, капа, топла јакна, камашне, врећа, подлошка, специјална опрема – за оне који иду на Атос. Сваки учесник носи личну карту, ПАСОШ, здравствену књижицу и планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018/19. Годину, осигурање.

Храна-вода:  

Храном и водом се снадбевамо на терену у манастирима имамо два оброка, за успон је потребно имати суву и енергетску храну.

Повратак:      

13. јануар око 00 часа.

Рок за пријаву:

До попуне места, а најкасније до 25. децембра.

Вођа акције:

Рајко Јаковљевић   тел.: 060 387 0123                 

email: rajkojakovljevic@yahoo.com

Напомене:

Вођа акције задржава право на измену плана акције, ако то конкретна ситуација налаже.

СВАKИ ПЛАНИНАР УЧЕСТВУЈЕ НА АKЦИЈИ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ