Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 22.11.2018
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Grčka

22.-25. Novembar

Ova akcija, mogla bi se nazvati proputovanje Grčkom ( i najvećim delom Srbije), aktivni odmor, pokloničko putovanje i prvestveno planinarska akcija. Planiramo da se popnemo na najviši vrh ostrva Oros (532 m), posetimo i noćimo u manastiru Grčkog sveca Sv. Nktarija, posetimo Hram boginje Afeje sagrađen u 7. veku pre nove ere, crkva sv. Petke u čijoj je blizini i izvor lekovite vode, kratko prošetamo Atinom, napravimo pauzu u povratku na Vlasinskom jezerzu.

Dan prvi: Polazak u večernjim časovima iz Beograda sa dve lokacije: Novi Beograd i železička stanica. Noćna vožnja preko Srbije, Makedonje, Grčke.

Dan drugi: Dolazimo u Atinu. U Atini smo u jutarnjim časovima. Uzimamo trajekt, sa kojim isplovljavamo kroz dva sata do našeg, jednog od ciljeva, ostrvo Egina - poznato i kao ostrvo Svetog Nektarija, na koga dolazi samo onaj koga Sveti Nektarije pozove! Nektarije Eginski je u Grčkoj slično što i Vasilije Ostroški za naš narod, a mnoge zdravstvene ustanove, uključujući i Onkološki institut Srbije, uzele su ovog grčkog sveca za zaštitnika. Obilazimo manastir, na liturgiji smo. Noćenje.

Dan treći: Posle jutarnje liturgije, polazimo na naše planinarske aktivnosti, osvajamo ne mnogo zahtevan najviši vrh ovog ostrva Oros (532 m), sa toliko i visinskom razlikom ili nešto niže. Na vrhu se nalazi mala crkvica, jedna od mogobrojnih (postoji 300 crkava na celom ostrvu). Osim prelepih plaža, na ostrvu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je Hram boginje Afeje, sagrađen u 7. veku pre nove ere. Napuštamo ostrvo Eginu, trajektom plovimo do luke Pirej. Kroz otprilike dva sata, pred nama se otvara pogled na celu Atinu.    

Nastavljamo put ka klancu Tempi koja se nalazi između planina Olimp i Kissavos. Glavni nacionalni put koji vodi ka Solunu, prolazi kroz ovu usku klisuru reke Pinios. Obilazak klisure predstavlja izuzetan doživljaj, jer se prolazi, jednim od najlepših predela u celoj Grčkoj. Mesta prepuna zelenila ,bršljena, rodendrona i stabala platana. Most preko reke Pinios se zove most želja, jer devojke sa njega bacaju novčiće u reku da im se ispune želje.  U blizini reke Pinios se nalazi crkva sv. Petke u čijoj je blizini i izvor lekovite vode u steni. Legenda kaze da je neprihvaćena i proganjana od svog naroda, Paraskeva bežala i krila se po pećinama. Dok je boravila u ovoj pećini, suze koje su joj potekle pale su u rečicu koja je tu izvirala u pećini i prema verovanjima ta voda je lekovita za oči, pa se turisti umivaju kada dođu. Ovde imamo pauzu i uživanje u letnjikovcu. Nastavljamo put ka Srbiji.

Dan četvrti: U jutarnjim časovima stižemo na Vlasinsko jezero. Provodimo nekoliko sati u šetnji ili dobrom restoranu i posle odmora nastavljamo put Beograda, gde očekujemo da stignemo u večernjim časovima.

Polazak:
Polazak 22. novembra 2018. godine u 18,00h Maršuta putovanja: Beograd – Makedoija – Grčka Solun- Atina – Egina- Pirej – Tempi – Vlasinsko jezero – Beograd.

Cena:              
U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenje je predvidjeno u manastiru , trajekti za vozilo i putnike, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta je 160 evra za 9 učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 20 evra. (sve u dinarskoj protivvrednosti). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 100 evra. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Oprema:         
Oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki učesnik nosi ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:   
Hranom i vodom se snadbevamo u marketima.

Povratak:       
25. Novembar do 21 časa.

Rok za prijavu: 

Do popune mesta.

Vođa akcije:

Rajko Jakovljević                 tel.: 060 387 0123                  

email: rajkojakovljevic @yahoo.com

​Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.