Водич: Sanja Jakovljevic

HOMOLJSKE PLANINE (KANJON BISTRICA)m. Gornjak, banja Ždrelo

*  POLAZAK na Homoljske planine i banju Ždrelo je    13. Oktobar 2018. godine u     08,00 č.

*  POVRATAK u Beograd oko 20,00 časova.

Banja Ždrelo se nalazi oko 150 kilometara od Beograda nedaleko od Petrovca na Mlavi na nadmorskoj visini od 240 metara. Termalne vode banje Ždrelo blagotvorno deluju i leči reumu, kožne bolesti i bolesti lokomotornog aparata. Čitav kompleks otvorenih i zatvorenih bazena raznih veličina sa toboganima se pune trmalnom vodom čija je temperatura oko 40 stepeni tokom čitave godine tako da banja radi svih 12 mesecu u godini. U sklopu bazen nalaze se saloni za masažu, sauna, đakuzi, podvodne masaže i masažne kade.

Homoljske planine.jpg

Putujemo do domaćinstva Karađić – edukacija i kupovina meda i pčelinjih proizvoda, u ovom carstvu Pčela, gde postoji i spomenik istoj do sela Bistrica. Pešačka tura od sela Bistrica zemljanim putem i planinarskom stazom koja ide pored same reke Bistrice do seoske crkve cara Konstantina i carice Jelene, kratak odmor kod crkve, zatim do vodopada, uživanje u netaknutoj prirodi, sve ukupno oko 3 kilometra.

selo-bistrica-vodenica-1.jpg

Povratak istim putem nazad u selo Bistrica Polazak za banju ŽDRELO na kupanje i relaksaciju. Posetićemo i Manastir GORNJAK(Izgrađen je u periodu od 1376-1380. godine kao zadužbina kneza Lazara. Od srednjovekovnih građevina sačuvale su se glavna manastirska crkva, posvećena Vavedenju i kapela u pećini, posvećena Svetom Nikoli. Poznati srpski pisac, Đura Jakšić, napisao je poemu „Put u Gornjak“ i prošetati  uz reku MLAVU do izletišta ČVARINAC

2517.jpg

Polazak za Beograd oko 18,30 časova.                         ( LAGANA PEŠAČKA TURA)

- Za  sve one koji žele da se kupaju, kupaći, peškir, papuče.

- Hranu u obliku sendviča, što više voća i flašu sa vodom. U spa centru se može poručiti hrana po

relativno pristupačnim cenama

CENA IZLETA : iznosi 1.350 din. Za grupu manju od 20 učesnika, uvećava se za 150 dinara. Cena grupne ulaznice za bazen i tobogane je 400 din.

Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Oprema:

Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki učesnik nosi ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Rok za prijavu:

Do popune mesta.

Vođa akcije:

Sanja Jakovljević                 tel.: 060 387 0123

email: rajkojakovljevic @yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

banja-zdrelo-2.jpg