Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 07.09.2018
Водич: Nikola Stevanović
Место одржавања: Makedonija

Najviši vrh Makedonije (Korab 2764 mnv), kanjon Matke i manastir Sv. Jovana Bigorskog

07 – 09. septembar 2018.

 

07.septembar, petak
Polazak u 23h od opštine Novi Beograd. Noćna vožnja do Skoplja sa dužom pauzom kod motela Predejane, a ostalim pauzama po potrebi.

08.septembar, subota
U Skoplje stižemo u ranim jutarnjim časovima gde ćemo napraviti pauzu za doručak. Nakon doručka krećemo ka kanjonu Matke koji je udaljen nekih dvadesetak kilometara od Skoplja. Nakon obilaska manastira Svetog Andreje koji se nalazi u samom kanjonu, napravićemo pauzu u restoranu sa baštom koja gleda na prelepo Matka jezero. Nakon obilaska Matke, put nastavljamo ka Mavrovu.

Matka 1Manastir Sv Jovan BigorskiManastir Sv Jovan bigorski 2

Na Mavrovo stižemo u popodnevnim satima. Pre nego što se smestimo, posetićemo manastir Svetog Jovana Bigorskog koji se nalazi u dolini reke Radike. Manastir je čuven po ikonostasu na kojem je došla do izražaja neverovatna veština duboreza koji su po predanju radili slepi majstor i njegov sin. Za taj ikonostas važi da je najlepše i najvrednije umetničko delo u Makedoniji.

Iz manastira se vraćamo u Mavrovo gde ćemo noćiti.

09.septembar, nedelja
U 7h polazimo iz Mavrova ka planinskom masivu Koraba. Parkiramo se na mestu određenom za to i makadamskim putem dolazimo do karaule (1454 mnv) odakle u 8.30h zvanično počinje uspon. Nakon izlaska na vrh (2764 mnv), gde bi trebalo da budemo oko 13h i pauze za fotografisanje i uživanje u pogledu, vraćamo se istim putem. U 17h krećemo put Beograda u koji stižemo u kasnim večernjim/ranim jutarnjim satima.

Tradicionalni uspon na KorabKorab 2Korab 1

NAPOMENA:
Neophodna oprema je za akciju iznad 2000 mnv u letnjim uslovima. Nije potrebna nikakva tehnička oprema, a staza nema tehnički težih detalja. Na akciji uvek učestvuje od 500 do 1000 planinara, tako da i to dodatno olakšava čitav put.

Vodič zadržava pravo da, u skladu sa pravilnkom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

CENA AKCIJE: 65 EUR
U cenu je uračunato:

  • put Beograd – Korab i nazad,
  • noćenje na Mavrovu i
  • organizacioni troškovi.

Prijava uz akontaciju od 40 EUR, najkasnije dve nedelje pred polazak.
U slučaju odustajanja, naći zamenu, u suprotnom, akontacija se ne vraća.

Vodič akcije: Stevanović Nikola – Stefo, (MB 422 UIAA),
mob: 060/320-17-13
mejl: nikola.stevanovic78@gmail.com