Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: БЕЉАНИЦА

beljanica

 

БЕЉАНИЦА (1339 М)

субота 25. август 2018. године

Подручје око планине Бељанице је највеће пространство у Србији са својих 2500 квадратних километара потпуно ненасељене територије. Разноврсност природе и огромност овог простора је готово несагледива, и потпуно апстрактна за градског човека. Врх Бељанице је један од најпространијих и најлепших врхова са кога се пружа поглед на велики део централне Србије.

ПРОГРАМ

Полазак у 6,30 ч, са паркинга испред „Плаве локомотиве“. Возимо се аутопутем до Марковца одакле настављамо ка Деспотовцу и Лисинама. Долазак у Лисине око 8,40 ч.

ПЕШАЧКА ТУРА: почиње у 9,00, правцем: Лисине – Дуги до – Капута- врх Бељанице (1339 м) и назад. Укупна дужина стазе је 15,4 км, висинска разлика у успону и силаску око 980 метара.

По повратку у Лисине одмор а затим наставак путовања до Крупаје. Обилазак Крупајског врела, најлепшег у Србији. Наставак пута ка бањи Ждрело где је планирано купање у базенима са минералном водом температуре до 40 степени.

 ОПРЕМА: обућа и одећа планинарска, слојевита - прилагођена за ово доба године.

ВОДА И ХРАНА: из ранца.

Оверена  планинарска и здравствена књижица. Кондициона и психичка спремност и добро расположење.

ПОСЕБНА НАПОМЕНА: сваки учесник иде на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности Планинарског савеза Србије. Водич не сноси одговорност  за планинаре са здравственим тешкоћама који су се пријавили на туру.

ВОДИЧ: задржава право измене плана услед временских услова и др. непредвиђених околности ради заштите живота и здравља учесника акције.

Цена 1.700 динара

 У цену је укључено: превоз, путарине, допринос друштву и организациони трошкови.

У цену није укључено: карта за коришћење базена. Појединачна цена карте за коришћење базена са минералном водом је 600 динара. Постоји и опција групна карта. За добијање групне карте потребно је најмање 10 особа и најава 1 дан раније.

Рок за пријављивање и уплату је 20. август.

Полазак за Београд је у 20,30 ч. Очекивани долазак у Београд је до 23 ч.

 Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ,

062/211-017

psbeograd@gmail.com

krupajavrelo 

Крупајско врело је крашког типа и налази се у подножју планине Бељанице. Температура кристално чисте воде на извору се креће од 9-11 °C. Првобитни изглед врела је промењен изградњом бетонске бране, која је формирала језеро дужине 40 и ширине 17 метара. Брана је изграђена за потребе млина који и данас ради. Пре изградње ове бране вода је великом снагом истицала из пећине у виду млазева велике издашности. Данас се види само део отвора пећине, а првобитни извор је потопљен. У близини  врела налази се јак термални извор са температуром воде од 26,5 °C. Оба извора су заштићена као споменици природе од националног значаја у површини од 9 хектара. Истраживањем овог врела до сада се дошло до дубине од 123 метара.

zdrelo

Бања Ждрело се налази на 11-том километру пута Петровац – Жагубица у подножју два доминантна хомољска врха.Вода долази са дубине од 180 метара где температура прелази 80 0C. Пошто пролази кроз хладне слојеве земље на површини постиже и задржава константну температуру од 40 0C и лети и зими.

Захваљујућу свом изузетном хемијском саставу ова вода се успешно користи и у лечењу кожних болести, екцема, гљивичних обољења, псоријазе, зацељује ране, а после купања у овој води кожа постаје меканија и затегнутија. Вода се користи у терапијске сврхе као допунско средство при лечењу реуматизма (запаљенског и екстраартикуларног), последица траума и стања после прелома костију и хируршких интервенција на коштаном систему.