Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: Dragan Pavlović
Место одржавања: BiH

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD

Zmaja od Noćaja 9/ IV, 11000 Beograd

www. psd-kopaonik.org.rs

 

                 POHOD BOSANSKIM PIRAMIDAMA-PIRAMIDA SUNCA

                 VISOKO – MISTIČNE KUGLE U ZAVIDOVIĆI - SARAJEVO

                  26 – 28 oktobar 2018.

 

2.jpg

Pravi smisao postojanja piramida je vekovima bila velika tajna za naučnike i arheologe. Šta su piramide? Grobnice, svetilišta ili delo drevnih civilizacija ili vanzemaljaca. Piramide nisu samo simbol drevnog Egipta, ima ih u Meksiku i u drugim latinoameričkim  zemljama, ima ih u Kini, pa i na manjim japanskim ostrvima. Nedavno su otkrivene  i na našim prostorima u Bosni i Hercegovini. Budimo istraživači, pođimo da vidimo šta se tamo nalazi.

1.jpg

  1. 10. Petak – Polazak u 12h. mini busom sa parkinga opštine Novi Beograd. Vožnja preko Bjeljine, Tuzle, Zavidovića, do parka prirode Tajan. Smeštaj - motel Kamenica u Kamenici.
  2. 10. Subota – Posle doručka obilazimo jezero Mašica i Lukinu pećinu. Pećina je poznata po lepoti i brojnosti pećinskog nakita, i po stalagmitu koji podseća na majku sa detetom. Ovde su pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medveda koji su stari preko 15,000 godina. Pećina je pristupačna za posetioce. Posle obilaska pećine idemo u Zavidoviće do naselja Grab – Mečevići, lokalitet gde se nalaze kamene kugle. Fenomen kamenih kugli je od ranije poznat, a pronađene su u Kostarici, Meksiku, Novom Zelandu i Turskoj. Od nedavno su pronađene i na našim prostorima. Do sada koliko ih ima u svetu najveća po dimenziji i težini je u BIH u Zavidovićima. I dalje je nerazjašnjen nastanak kugli. Pored lokaliteta najveće kugle je i inprovizovani restoran u prirodi gde možemo ručati . U večernjim satima povratak u motel Kamenica. Noćenje.
  3. 10. Nedelja – Posle doručka odlazimo u Visoko ( 90 km) gde ćemo obići tunel Ravne i tematski park. Energija koja zrači u tunelima ( velika koncentracija negativnih jona) ima isceliteljsko dejstvo.To su svedočanstva mnogih ljudi, gde im se posle prolaska kroz tunel zdravstveno stanje poboljšalo. Preporuka onima koji imaju problem sa šećerom da izmere nivo šećera pre ulaska u tunel i posle izlaska. Po obilasku tunela pešačimo između 30 – 45 minuta do piramide Sunca. Piramida Sunca je najviša piramida na svetu visine od preko 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide u Egiptu. Stručnom analizom je utvrđeno da je građena pre 34000 godina. Za obilazak celog lokaliteta potrebno je 5 do 6 sati. Nakon obilaska lokaliteta piramida odlazimo u Sarajevo i obilazimo Baš čaršiju. Iz Sarajeva krećemo za Beograd gde po planu stižemo oko 22h.

Giant-Stone-Sphere.jpg

OPREMA: mali ranac, planinarske cipele ili dobre patike , kišna kabanica, garderoba prilagođena za letnje uslove, baterijska lampa, čuturica za vodu.

HRANA iz ranca ili se može koristiti ponuda u restoranu motela.

CENA IZLETA: 60 eura.

Uračunat put, dva noćenja u motelu Kamenica ( dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa kupatilom.)

U cenu nije uračunata, hrana i ulaznice na lokalitet piramida, ulazak u pećinu i lokalni vodič koji se plaća na licu mesta.

Prijava uz akontaciju od 30 eura, a ostatak do polaska.

Broj mesta je ograničen.

U slučaju odustajanja naći zamenu u protivnom se akontacija ne vraća.

Prijava organizatoru i vodiču:  Dragan Pavlović, tel: +381 64 1674434

 E mail: drag_pav@yahoo.com