Планинарске новости

Претрага сајта

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: ПОВЛЕН

povlen01

ПОВЛЕН – ВЕЛИКИ, СРЕДЊИ И МАЛИ

Недеља 18. март 2018. године

Повлен је планина у Западној Србији која се налази на тридесетак километара југозападно од Ваљева. Са своја три врха, Велики Повлен (1.271 мнв), Средњи Повлен (1.301 мнв) и Мали Повлен (1.347 мнв) представља праву посластицу за планинаре. Интересантна је чињеница  да највиши врх носи назив Мали а најнижи Велики Повлен.

Полазак у 7,00 ч, са паркинга испред г/ж станице код „Плаве локомотиве“. Возимо се Ибарском магистралом до места Ћелије, па онда преко Ваљева до превоја Дебело Брдо.

По доласку на Дебело Брдо, излазимо из превоза и пешице настављамо до планинарског дома ПK “ Повлен“ из Ваљева. Правимо кратку паузу за одмор и дружење са домаћинима уз чај или кафу.

Након паузе, крећемо на пешачку туру, релативно стрмом стазом кроз шуму, којом се за двадесетак минута стиже на Велики Повлен.

Настављамо гребеном кроз шумицу и даље лепим пропланком ка Средњем  Повлену. На том потезу можемо наићи на велику површину са сремушем. Са врха се спуштамо на југоисточну падину која је нешто стрмија.

Одатле, још пар километара уз спуштање и успоне стижемо до највишег врха у овом делу Србије Малог Повлена (1.347 мнв). Завршна деоница успона је прилично стрма али не и дугачка.

Стаза је укупне дужине 13 километара са укупним  успоном од 665 метара.

Повратак на почетну тачку је стазом која излази на колски пут који води подножјем Средњег и Великог Повлена до планинарског дома ПК „Повлен“.

ОПРЕМА: обућа и одећа планинарска, слојевита - прилагођена за ово доба године.

ВОДА И ХРАНА: из ранца или уз најаву у планинарском дому. Домаћини су вољни да припреме ручак уколико буде заинтересованих.

Оверена  планинарска и здравствена књижица. Кондициона и психичка спремност и добро расположење.

ПОСЕБНА НАПОМЕНА: сваки учесник иде на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности Планинарског савеза Србије. Водич не сноси одговорност  за планинаре са здравственим тешкоћама који су се пријавили на туру.

ВОДИЧ: задржава право измене плана услед временских услова и др. непредвиђених околности ради заштите живота и здравља учесника акције.

Цена 1.200 динара

У повратку за Београд уколико буде времена свратићемо кратко до манастира Јовање.

Очекивани долазак у Београд око 21 ч.

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ,

062/211-017

psbeograd@gmail.com