Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Italija

МONTE BALDO je planinski venac u italijanskim Alpima, nalazi se u pokrajinama Trento i Veroni. Greben se prostire severoistok-jugozapa. Paralelno sa jezerom Garda u dužini od 40 kilometara. Dostiže maksimalnu visinu od 2.218 metara sa vrhom Valdritta, i svoju minimalnu visinu od 65 metara na jezeru Garda. Drugi istaknuti vrhovi u rasponu su Monte Altissimo di Nago (2.079 m), Cima del Longino (2.180 m), Pozzette Peak (2.132 m) i Punta Telegrafo (2.200 m).

VERONA je svetski poznata kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega grad nazivaju i "Gradom romantike". Rimska arena u Veroni iz 1. veka jedna je od najvećih i najbolje očuvanih. Mogla je primiti 22.000 gledalaca, a i danas se koristi za razne priredbe.  Dodirnite Juliju i vaša ljubav će biti večna!

GARDALANDje najznačajniji zabavni park u Italiji, te jedan od najznačajnijih u Evropi. Park se nalazi na jugoistočnoj obali jezera Garda i organizovan je u tematska područja koja nas svojim izgledom i detaljnom scenografijom vode kroz razne istorijske periode, u razna geografska područja i u svet fantazije. Veliki izbor atrakcija i predstava u stanju je zadovoljiti raznolike grupe posetilaca, od onih najmlađih do onih u trećem životnom dobu. Gardaland SEA LIFE Aquarium je prvi tematski akvarijum u Italiji.

JEZERO GARDA je najveće jezero Italije. Jezero je veoma važna turistička meka, koju zbog blage klime i prirodnih lepota svake godine posećuju stotine hiljada turista i planinara. Severni deo jezera se nalazi u depresiji u podnožju Alpa i okružen je planinama. Dugačko je 50 km, nalazi se na nadmorskoj visini od 65 m. SIRMIONE – “biser svih ostrva I poluostrva“,dominiraju palata i zidine koje okružuju grad iz XIII veka.

PROGRAM PUTA:

1.dan Polazak iz Beograda sa parkinga opštine Novi Beograd u 5.30 časova. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica. Dolazak u Veronu u poslepodnevnim časovima. Obilazimo najznačajnije građevine i spomenike kulture ovog, jednog od najbogatijih gradova severne Italije sa ostatcima rimske arhitekture. Nakon obilaska grada, odlazak i smeštaj. Slobodno vreme, noćenje.

2.dan Doručak, polazak na МONTE BALDO. Vožnja oko sat vremena do mesta odakle uzimamo gondolu, koja će nas izvući na oko 1700m. nadmorske visine. Odatle ćemo planinariti na više obližnjih vrhova i uživati u pogledu na jezero Garda ispod nas. Posle toga nastavljamo spuštanje obeleženom planinarskom stazom u dužini oko 9 kilometara do polazne tačke. Zasluženi odmor provodimo na obali i plaži jezera uz mogućnost kupanja. Povratak u smeštaj u večernjim časovima. Noćenje.

3.dan Doručak, organizovano polazimo na obližnju plažu, napuštanje smeštaja i polazak u avantura park GARDALAND / odnosno na uspon na najviši vrh (2218m)- fakultativno. Celodnevno uživanje u najpoznatijem zabavnom parku Italije uz rolerkostere, vodene atrakcije, porodične atrakcije, deo za najmlađe posetioce kao i veliki broj show programa. Mogućnost posete Gardaland Sea Life Aquariumu gde se možete upoznati sa vodenim svetom iz skoro celog sveta...ILI SIRMIONE. Slobodno vreme za šetnju, kupanje i individualne aktivnosti. U večernjim časovima polazak za Srbiju. Vožnja preko Slovenije i Hrvatske... sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica.

4.dan Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima na mesto polaska.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

CENA : 165 €
(u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta i dozvole za pojedine zemlje, 2 noćenja, doručak, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi,  prevoz do različitih navedenih lokacija u toku 4 dana, kao i organizacioni troškovi puta).

CENA NE OBUHVATA:

• ulaznica za Gardaland 27 evra,
  • gondola Monte Baldo 15 evra,
  • gradska taxa 0,80 eur po noćenju / po osobi (plaća se na recepcij)
  • fakultativni deo za uspon na Monte Baldo 2.218m 15 evra, (prevoz do tačke polaska na uspon)
  • putno zdravstveno osiguranje (do 17 god – 450 din, od 18 do 70 god – 610 din, od 71 do 83 god – 1250 din).

Poneti pasoš, zdrav. knjižicu i planinarsku knjižicu overenu za tekuću godinu.

NAPOMENE:

• Oprema: pl.cipele ili dobre patike, štapovi, za kupanje.
  • Obavezna prijava za Gardaland prilikom uplate - potreban je minimalan broj učesnika da bi se isti realizovao.

• Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...)
  • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka najkasnije do 12:00 časova.
  • Usluga obuhvata i doručak.
  • Planinari nose opremu za hiking prilagođenu godišnjem dobu i vremenskim uslovima.
  • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost oba roditelja.

•Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva vaša   putovanja, jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete, kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.

Rok za prijavu: Do popune mesta.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

VOĐA AKCIJE: Rajko Jakovljević, br. licence 410, PSD Kopaonik-Beograd

TEL: 060/387-0123, rajkojakovljevic@yahoo.com   https://www.facebook.com/Planinarenje.Putovanja.Za.Svakoga/   www.psd-kopaonik.org.rs

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije. Važe sva pravila planinarske organizacije.