Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 11.05.2018
Водич: Duško Popović
Место одржавања: Slovenija

Vreme održavanja: 11. - 13. maj 2018. godine

SLOVENIJA/ JULIJSKI ALPI/ SLAPOVI TRIGLAVSKOG NACIONALNOG PARKA

11.05.-13.05.2018. godine

Prvi put se u našem društvu „Kopaonik“ - Beograd organizuje ovakav specifičan i jedinstven planinarski doživljaj. Obilazak nekoliko odabranih prelepih slapova na različitim atraktivnim lokacijama u TNP. TNP je prepoznatljiv po visokogrskom kršu koji dominira, kao i po Alpskoj vegetaciji. Najniža tačka je tok planinskog potoka Tolminka na 180m a najviša vrh Veliki Triglav 2.864m.TNP obuhvata površinu od skoro 84.000ha. U sadašnjem obliku TNP je uspostavljen Zakonom 1981. godine.

Tu se upravo dešava i podela rečnih tokova-reka Sava teče preko Dunava u Crno more i pripada tom slivu, dok se sa druge, j/z strane reka Soča uliva u Jadransko more i pripada Jadranskom slivu. Brojni stalni slapovi, koji u toku zimskih meseci postaju svojevrsni poligon za penjače u ledu, su veoma atraktivni i mi hoćemo da neke od njih i doživimo kroz neposredni obilazak. Naš izbor da posetimo i doživimo slapove baš u maju, u proleće, zasnovan je na činjenici da su tada slapovi u punoj snazi i sa najviše vode usled otapanja snežnog pokrivača na visokim planinama. Akcija se realizuje hikingom uz neposredni obilazak slapova. Akcija je usmerena ka planinarima koji „ne trče“ po planinama, već uživaju na svakom koraku u specifičnim prirodnim lepotama. Na ovoj akciji mogu učestvovati zdravi planinari standardne fizičke kondicije.

PLAN I PROGRAM AKCIJE:

11.maj - petak

Polazak prevozom u 22.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb.Prelazak srpsko-hrvatske granice.Usputne pauze po potrebi.

  1. maj - subota

Slika

Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu Bregana. Pauza za osveženje i toalet na prvoj benzinskoj pumpi. Potreban vam je sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj pumpi postoji mini pekara sa svežim pecivima. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane, Kranja i Jesenica. Po dolasku u Mojstranu razmeštamo se u hostelu prema unapred pripremljenom planu. Nakon smeštanja imamo vreme za doručak i pripremu opreme za hiking turu. Višak stvari ostavlja se u hostelu. Mojstrana je malo naseljeno mesto formirano oko ušća Triglavske Bistrice u Savu Dolinku i početka doline Vrata. Neposredno se prostire i pored puta koji vodi od Jesenica ka Kranjskoj Gori i Italiji.Najlepši vidici su sa vrha Grančište gde se nalazi izgrađena ferrata Mojstrana, kao i sa lokacije sela Dovje.

HIKING : MOJSTRANA- SLAP PERIČNIK – ALJAŽEV DOM

Ova tura se realizuje dolinom Vrata. Ovom ledničkom dolinom teče rečica Triglavska Bistrica, a postoji i makadamski put koji vodi do Aljaževog doma koji je jedna od najčešćih polaznih tački za penjanje na Triglav. Slap Peričnik je stalni slap koji izbija iz istočnih padina objekta Gornov Kamen 1.367m. Gornji slap ima 16m pada, dok donji ima visinu pada od 52m. Svrstan je među najatraktivnije slapove Slovenije. Zbog jednostavnog pristupa veoma je posećen od planinara i turista. Zimi je potpuno zaleđen i tada služi alpinistima kao vežbalište za penjanje u ledu.Vode slapa Peričnik se ulivaju u Triglavsku Bistricu.

Opis staze i detalji:

Planinarska staza se nalazi u neposrednoj blizini Triglavske Bistrice i prati njen tok. Podloga je stabilna i utabana. Većim delom staza vodi kroz četinarsku šumu. Potrebno je pažljivo kretanje stazom od Koče pri Peričniku do donjeg i gornjeg slapa. Lično sam prošao ovu stazu u dva navrata.

Polazna tačka : Parking kod Slovenskog planinskog muzeja 659m u Mojstrani.

Pravac kretanja : Polazna tačka 659m – Koča pri Peričniku 746m – slap Peričnik 859m – Koča pri Peričniku 746m – Kreda 852m – Turkov Rovt 939m – Aljažev dom v Vratih 999m.

Laka planinarska tura.

Slika

Staza je dužine oko 9,9 km. Uspon 340m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 5h.

Nakon pauze za okrepljenje kod Aljaževog doma, prošetaćemo stazom do spomenika palim partizanskim borcima. Nakon razgledanja severne stene Triglava vraćamo se do Aljaževog doma i parkinga gde će nas čekati naš prevoz i odvesti do hostela u Mojstrani.

Ručak je predviđen u Mojstrani u pizzeriji ili obližnjem restoranu.

Oko 16.00h polazak prevozom do jezera Jasna kod Kranjske Gore. Obilazak jezera, razgledanje i fotografisanje. Upoznavanje sa okolnim objektima.

Odlazak u Kranjsku Goru. Poseta INTERSPORT prodavnici radi razgledanja i kupovine planinarske opreme. U neposrednoj blizini je i velika Mercator radnja i nekoliko kafića i restorana. Povratak u hostel do 20.00h. Dogovor za sutrašnje aktivnosti i druženje do 22.00h. Noćni odmor do 07.00h.

  1. maj-nedelja

Nakon doručka napuštamo smeštaj oko 08.00h i prevozimo se do parkinga u mestu Gozd Martuljek. Na parkingu se pripremamo za pokret tako da u malom rancu nosimo samo najneophodnije stvari.

HIKING: GOZD MARTULJEK - SLAP I - SLAP II - GOZD MARTULJEK

Martuljški slapovi su izuzetno atraktivni kao i ambijent Martuljških gora u kojem se nalaze. Martuljški slap I-Donji slap, je visine oko 50m, dok je Gornji Martuljški slap visine oko 110m i spada u red najviših u Sloveniji. Posebnu atrakciju čini uzak i visok kanjon kojim ide staza ka donjem slapu.

Potrebno je pažljivo kretanje stazom u neposrednoj blizini donjeg i gornjeg slapa. Kod gornjeg slapa postavljena je čelična sajla radi bezbednijeg kretanja.

Opis staze i detalji:

Slika

Ova tura se realizuje obeleženom planinarskom stazom koja vodi neposredno uz sam tok Martuljškog potoka do Martuljškog slapa I, a potom šumskim putem i stazom do Martuljškog slapa II. U slučaju da je ta staza zatvorena iz bezbednosnih razloga kretaćemo se alternativnim šumskim putem. U sklopu priprema za ovu akciju lično sam prošao celu stazu i upoznao sve značajnije detalje od uticaja na bezbedno kretanje i boravak.

Polazna tačka : Parking kod mosta u Gozd Martuljek 743m.

Pravac kretanja : Polazna tačka 743m - Slap I 900m - Slap II 1.241m.

U povratku pravimo dužu pauzu kod Brunarice pri Ingotu radi osveženja i uživanja u pogledima na Martuljške gore. Tu imamo na raspolaganju i izvor pitke vode.

Planinarska tura srednje težine.

Staza je dužine oko 8 km. Uspon 480m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 4h.

Po dolasku do prevoza sledi prepakivanje i priprema za povratak za Beograd.

Ručak planiramo na benzinskoj pumpi kod Novog Mesta koja ima restoran lanca Marche. Usputne pauze po potrebi. 
Dolazak u Beograd do 23.00h.

Cena akcije : 115,00 eura /dinarska protivvrednost/.

Slika

Akontacija 50,00 eura pri prijavi za akciju.Cena je projektovana na bazi 18 učesnika.

Cenom je obuhvaćeno:

-organizacioni troškovi ugovaranja smeštaja, prevoza i realizacije akcije,

-prevoz na navedenim relacijama, sa putarinama, dozvolama, parkingom,taksama.

- jedno noćenje u grupnim sobama u hostelu u Mojstrani.

Cenom nije obuhvaćeno:

-obavezno međunarodno putno osiguranje,

-ulaznice za posebne lokacije,

-ishrana i drugi lični troškovi za vreme akcije.

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš,zdravstvena i overena planinarska kartica za 2018. godinu).

HRANA: Iz ranca. Mogućnost ishrane po dogovoru u objektima na pravcu kretanja. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, nekoliko sendviča. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direct u prahu pre započinjanja aktivnosti.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Svako ko učestvuje na akciji ima obavezu da pročita i potpiše izjavu o svom učešću. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije.

Informacije i prijave za akciju na redovnim sastancima u društvu svakog ponedeljka od 19.30-20.30h.

Krajnji rok za prijavu je 16. april 2018. godine.

Organizacija i vođenje na akciji :

Duško Popović - " Kopaonik“ Beograd

Instruktor veranja JNA

Ski instruktor MB 430

Planinski vodič UIAA MB 583

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com