Планинарске новости

Претрага сајта

Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Italija

ITALIJA: DOLOMITI (2530 м),  SKIJANJE, TREKING, VODOPADI, KARNEVALSKA VENECIJA

22.-26. FEBRUAR  2018. godine

 

Dolomiti ili Dolomitski Alpi  je planinski venac u Istočnim Alpima u Italiji. U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a.

Za vreme Prvog svetskog rata, linija između italijanske i austro-ugarske vojske prolazila je kroz Dolomite. Nekoliko vrlo dugačkih staza vodi Dolomitima, zvanih "Alte vie" (visoke staze). Za prelazak takvih dugačkih staza, numerisanih od 1 do 8, potrebno je barem nedelju dana hoda zbog čega se na njima nalaze mnoga planinarska odmorišta. U zimskim uslovima Dolomiti imaju posebnu draž, a pogotovo kada nam se smeštaj nalazi u blizini skijaškog raja Cortina d'Ampezzo.

PROGRAM PUTA:

1.dan Polazak iz Beograda sa parkinga opštine Novi Beograd i železničke stanice u ranim jutarnjim časovima.  Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica. Smeštaj u hotel/hostel. Strateška lokacija u podnožju puta koji vodi do jezera Misurina i duž puta koji povezuje Kortinu. Posle manje – više napornih šetnji ili skijanja tu je bazen, sauna, teretana i restoran. Noćenje.

 

2.dan Dan za skijaše za skijanje na obližnjim padinama Dolomita, planinari zavisno od otvorenih lokaliteta, obilazak nezaboravnog lokaliteta Tre Cime. Oni su verovatno jedno od najpoznatijih i najposećenijih planinskih grupa u Alpima. Predstavljaju meku za alpiniste različitih stilova, ljubitelje ferata i planinare zaljubljenike. Tu se nalazila i granica Italije i Austrije do 1919. godine, kao i poprište bojeva Italije i Austrougarske, gde ćemo se i mi uveriti u isto, jer će nam se na kraju naše pešačke staze ukazati tuneli i bunkeri minulih vremena. Dužina staze je 11km/ 400m, ili obilazimo jezero Misurina ili jezero Sorapis, gde je moguća večera, ili nezaboravni Nacionalni park Fanes, vodopade i bajkovitu prirodu isprepletanu mostićima i  šumskim stazama u botaničkom rezervatu prirode neverovatne lepote. Odlazak u smeštaj, slobodno vreme i noćenje.

skimap-tre-cime (1).jpg

3.dan  Posle doručka, krećemo pešačka tura do mondemskog mesta Kortina, raj za skijaše svih kategorija, ukoliko vremenski uslovi to dozvole ili vozilom. Obići ćemo i neki lokalitet iz prethodnog dana koji nismo obišli. Povratak u smeštaj, slobodne aktivnosti i noćenje.

 naslov.jpg

4.dan Ujutro lagana šetnja iznad jezera Misurina uz skijašku padinu do doma. Lep vidikovac i pauza za čaj. Napuštanje smeštaja oko 10,30 časova, Posle ove avanture i pauze, još ne napuštamo Italiju, jer se vozimo do karnevalske Venecije, gde polako rezimiramo utiske, ali i pripremamo za naš polazak ka Srbiji. Slobodno vreme za upoznavanje Venecije koja je jedinstven grad na svetu, izgrađena na više od 100 malih ostrvalaguni umesto ulica. Duž kanala nalazi se niz crkava i palata velike vrednosti, koji čine jedinstven urbani sklop. Zbog toga su Venecija i njeni kanali proglašeni spomenikom Svetske baštine UNESKO-a.  U večernjim časovima polazak za Srbiju. Vožnja preko Slovenije i Hrvatske, sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica.

venecija 1.jpg ven 2.JPG

 

 

5.dan Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima na mesto polaska.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

Cena: 200 u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u hostelu/hotelu, osnovno osiguranje, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija u toku 5 dana, boravišna taksa, kao i organizacioni troškovi puta.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

U pojedinim objektima postoji mogućnost da se doplati za posteljinu ili peškir.

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak).

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Poneti: Pasoš, novac, plan. knjižicu, osiguranje.

 

Oprema: primerena programu i vremenskim uslovima. Svu opremu i garderobu spakovati u ranac. Obuća mora biti sigurna i dobro poznata od strane korisnika. Preporuka je poneti štapove i kamašne.

 

Vođa je Rajko Jakovljević, PSD Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.