Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 30.06.2018
Водич: Nikola Stevanović i Dragan Pavlović
Место одржавања: Rusija

RUSIJA - KAMČATKA 2018.
Treking i uspon na Avača vulkan (2741 mnv) i vulkan Goreli (1892 mnv), Moskva, Irkutsk, Bajkalsko jezero
„Zemlja medveda i vulkana“

30.06 – 15.07.2018.

Poluostrvo Kamčatka nalazi se na dalekom istoku Rusije. Ovo ogromno poluostrvo dugo je 1.250 kilometara i ima površinu od 472.300 kvadratnih kilometara. Leži između Tihog okeana na istoku i Ohotskog mora na zapadu. Kamčatka obiluje rekama i jezerima, ali i mnogobrojnim vulkanima i gejzirima. Reka Kamčatka i njena dolina oivičena je veličanstvenim pojasom od oko 160 vulkana, od kojih je 29 još uvek aktivno. U ovom kraju živi oko 402.500 stanovnika, od čega su većina Rusi, ali ima i oko 13.000 Korjaka (čukotsko-kamčatski narod, po kojem je jedan od vulkana dobio ime). Više od pola stanovništva živi u mestima Petropavlovsk-Kamčatski (192.028 stanovnika) i Jeljizovo (41.533).

Priroda Kamčatke je jedinstvena i nestvarna. Najupečatljiviji su njeni vulkani, od kojih su mnogi još uvek aktivni. Vulkanske erupcije su moćne i zapanjujuće. Ujedinjene nacije su vulkane Kamčatke uvrstile na listu Svetske baštine, što samo potvrđuje da predstavljaju jedno od svetskih čuda. Na Kamčatki možete videti veličanstvene planinske vrhove koji bljuju vatru, jezera u velikim kružnim depresijama, poznatim kao kalderas, formirana pri vulkanskim erupcijama, mesečeve pejsaže kamenih pustinja u podnožju vulkana, kao i opuštajuće tople izvore u kojma možete uživati.

Poslednjih godina, od kada je dozvoljen pristup ovom delu Rusije, Kamčatka je postala san svakog svetskog pustolova, prirodnjaka i avanturiste.

1. dan
Let sa aerodroma Nikola Tesla za Moskvu. Obilazak najpoznatijeg gradskog trga - Crvenog trga, Kremlja (centralni deo srednjovekovnog utvrđenog grada), Hrama Vasilija Blaženog (u kojem je sahranjen istoimeni svetac), kao i Hrama Hrista Spasitelja (najveći pravoslavni hram na svetu) i čuvenog i neponovljivog metroa. Noćenje u Moskvi.
Moskva crveni trgMoskva metroMoskva univerzitet

2. dan
Vreme do leta za Petropavlovsk-Kamčatski, koji je u poslepodnevnim časovima, koristimo za obilazak Moskve. Obilazimo univerzitet Lomonosov (najveći i najstariji univerzitet u Rusiji), Boljšoj teatar i Boljšoj operu, koji su među najstarijim i najboljim baletskim i operskim pozorištima na svetu. Oko 17h krećemo za Petropavlovsk-Kamčatski. Let traje oko 9 časova.

3. dan
U Petropavlovsk-Kamčatski dolazimo u ranim jutarnjim časovima. Tu će nas sačekati naši lokalni domaćini i vodiči koji će nas prvo odvesti u stan u centru grada gde ćemo se smestiti. Dan ćemo provesti u obilasku grada, okruženom planinama i vulkanima, upoznavanju sa vodičima, pripremama i eventualnoj nabavci svega onoga što će nam biti potrebno za boravak u prirodi, koji nam predstoji.

Kamcatka grad

4. dan
Raspodela opreme i svih ostalih stvari u rančeve, odlazak do obale Pacifika, i odlazak, planinskim putem, do vulkana Avačinski  (spada u red stratovulkana - visok, konusni vulkan, koji čine mnogobrojni „slojevi“ očvrsle lave, plovućca (sunđeraste stene) i vulkanske prašine i pravljenje kampa na 850 mnv. Kamp je smešten između vrha Avačinski (2741 mnv) i Korjakski (3456 mnv), aktivnim poslednjih nekoliko desetina hiljada godina, sa predivnim pogledom na Petropavlovsk-Kamčatski i Avačinski zaliv, i udaljene vulkane Goreli i Mutnovski. Ovakav pogled čini pešačenje Kamčatkom nezaboravnim iskustvom. Spavanje u kampu.

5. dan
Rano ujutru krećemo na Avačinski vulkan. Uspon traje 6-8 sati. Za silazak do kampa je potrebno od 3-4 sata. Spavanje u kampu.

6. dan
Jutarnji transfer do vulkana Goreli, jednog od najaktivnijih vulkana na jugu Kamčatke. Usputni obilazak podnožja vulkana Viljučinsk (2173) i Goreli pećina nastalih od lave. Po obilasku pećina, odlazak do podnožja vulkana Burnt. Noćenje u kampu.
Kamcatka avacaKamcatka goreliKamcatka mutnovski

7. dan
Uspon do vrha vulkana Goreli (1892 mnv) sa obilaskom kratera „Golubije jezero“i „Aktivni“. Nakon večere krećemo za Petropavlovsk-Kamčatski. Noćenje u apartmanu.

8. dan
Let Petropavlovsk-Kamčatski – Irkutsk, sa mogućnošću obilaska Vladivostoka, administrativnog centra Primorske pokrajine i najvećeg grada regije Dalekoistočni federalni okrug (najveće od sedam regija u Rusiji). Po dolasku u Irkutsk (administrativni centar Irkutske oblasti, udaljen 70 km od Bajkalskog jezera) smeštamo se u hostel. Noćenje u Irkutsku.

9. dan
Fakultativni izlet – ujutru, lokalnim prevozom odlazimo do mesta Listvjanka na obali Bajkalskog jezera. Listvjanka je poznata i pod nazivom „Bajkalska rivijera“, u koju hrle mnogi posetioci kako bi na njenim obalama uronili umorna stopala u toplu vodu jezera, ali i divili se pogledu na planinu Kamar Daban, koja se uzdiže na suprotnoj obali. Odlazak na vidikovac odakle se pruža najbolji pogled na jezero. Obilazak muzeja o Bajkalskom jezeru (najdubljem jezeru na planeti). U povratku za Irkutsk obilazimo Arhitektonski-etnografski muzej „Talljici“. Noćenje u Irkutsku.
Bajkalsko jezero stena samanka

10. dan
Fakultativni izlet - lokalnim prevozom odlazimo do najzanimljivijeg dela Bajkala, do ostrva Oljhon (četvrto po veličini jezersko ostrvo na svetu, najveće ostrvo na Bajkalu), odnosno do najvećeg mesta na ostrvu Hužir. U blizini se nalazi stena Šamanka koju ćemo obići. Ova stena predstavlja zaštitni znak Bajkalskog jezera. Noćenje u hostelu.
Irkutsktranssibirska zeleznica

11 – 15. dan
Obilazak Irkutska i polazak transsibirskom železnicom za Moskvu. Putovanje transsibirskom železnicom neponovljivo je iskustvo. Transsibirska železnica spaja Moskvu i evropski deo Rusije sa Dalekoistočnim federalnim okrugom, Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Železnica je dugačka 9.288 km i građena je između 1891—1916. godine. Na našem putu videćemo predivne predele Krasnojarska, Novosibirska, Omska, Jekaterinburga i Perma i preći granicu između Azije u Evrope. Dolazak u Moskvu. Smeštaj i noćenje u Moskvi.

16. dan
Let Moskva-Beograd.

CENA ARANŽMANA :
950 eura + cena avio prevoza i transsibirske železnice 800 eura
  (u dinarskoj protivrednosti po kursu NBS na dan uplate) koja je promenljiva u zavisnosti od trenutka kupovine karata.

PRIJAVA uz akontaciju od 500 eura, ostatak sume po dogovoru sa organizatorima
Cena je rađena na osnovu 10 prijavljenih osoba.

U CENU JE UKLJUČENO:

 • sva noćenja navedena u programu,
 • hrana u toku aktivnog boravka u prirodi na Kamčatki,
 • pomoćna sredstva za pripremu hrane u toku boravka u prirodi (primusi, sudovi ...),
 • lokalni vodiči za uspon i treking na Kamčatki,                               
 •  transferi na Kamčatki,
 • organizacioni troškovi.

U CENU NIJE UKLJUČENO:

 • avio prevozi sa taksama na svim relacijama i vozni prevoz (trenutna cena 800 eura),
 • metro u Moskvi,
 • ulaznice za muzeje i ostale znamenitosti
 • fakultativne aktivnosti
 • putno osiguranje


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:
Ugovoreni – započeti način plaćanja ne može se naknadno menjati.
Kompletna uplata je do popune mesta, a najkasnije mesec dana pre polaska.

NAPOMENE:

 • Svi učesnici će dobiti spisak neophodne opreme za ovaj put.
 • Svaka promena programa koju predloži sam putnik u toku putovanja, a uz saglasnost organizatora putovanja ne predstavlja izmenu ugovorenog programa.
 • Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).
 • Ekspediciju je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika.
 • Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
 • Smeštajne objekte u ovom programu kategorisale su Turističke Asocijacije zemalja u koje se putuje.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu puta je najkasnije 10 dana pre polaska.
 • Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiju. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu (krađu, gubitak stvari…) ili bolest putnika.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.
 • Postoji mogućnost, promene ruta putovanja, ali uz obilazak svih navedenih mesta i lokaliteta navedenih u programu, sa čim se ne smanjuje atraktivnost putovanja.
 • Učesnici ture moraju biti psihofizički spremni za put, kao i spremni na eventualne promene i improvizacije na terenu.
 • Kalkulacija je rađena na bazi minimum 10 prijavljenih putnika, ukoliko se prijavi manji broj putnika, putovanje se može realizovati uz povećanje čitavog iznosa putovanju u odnosu na broj putnika u cilju pokrivanja svih troškova organizatora putovanja uz saglasnost putnika.
 • Ukoliko putnik otkaže putovanje više od mesec dana pred polazak na put, da bi povratio uplaćena sredstva može naći zamenu, u protivnom organizator ima pravo da zadrži organizacione troškove, a to je 30 % od ukupne cene koštanja ture.
 • Ukoliko putnik otkaže putovanje u kraćem periodu od mesec dana pre puta, može pronaći zamenu, ali nema pravo na povraćaj novca, ukoliko je organizator putovanja već platio troškove putovanja (prevoz, ekskurzije, hotel, transfer i lokalne vodiče lokalnim agentima) u zemlji u koju se putuje.

ZADNJI ROK ZA PRIJAVU JE 30 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

PRIJAVA ORGANIZATORIMA PUTOVANJA:
Dragan Pavlović, tel:  +381641674434,  E-mail: 
drag_pav@yahoo.com
Nikola Stevanović, tel: +381603201713, E-mail:
nikola.stevanovic78@gmail.com

PLANINARSKA BIOGRAFIJA VODIČA:
Dragan Pavlović, planinar od 1986. godine. Član PSK Kopaonik. Završio letnju i zimsku školu alpinizma i školu speleologije. Planinarski vodič PSS, m.br. 213.
Učesnik visokogorskih uspona u crnogorskim i albanskim Prokletijama i uspona na najviše vrhove Evrope (Mont Blan, Gros Glokner, Grand Paradizo, Grand Venediger, Monte Rosa). Učesnik ekspedicija: Kavkaz, Afrika, Himalaji.
Vodio visokogorske uspone: Iran, sa usponom na Damavand 5672 m, Peru – Andi, Ausangate 6372 m, Kavkaz - Elbrus 5642 m, Ekvador - Kotopaksi 5897 m, Pamir - Pik Lenjin 7134 m, Maroko - Visoki Atlas, Peru - vulkan Misti 5880 m, Gruzija – Kazbek 5033 m, Tibet - treking do baznog kampa Mont Everest.
Plovio od izvora do ušća Amazonom. Vodio treking kroz prašumu Venecuele do Anđeoskog vodopada (najvišeg vodopada na planeti), Inka treking do Maču Pikču u Peruu, Meksiko treking u ponožju vulkana Popokatepetl. Tibet – treking oko svete planine Kajlaš.

Nikola Stevanović-Stefo, po profesiji doktor veterinarske medicine, član je Planinarskog Saveza Srbije od 1994. godine, a član PSK „Železničar” Kraljevo od 2000. godine, gde od 2008. godine obavlja funkciju potpredsednika. Od 2015. godine vodič je PSK „Kopaonik“ Beograd (broj vodičke značke 422). Završio je i alpinistički kurs kao i kurs za obeležavanje planinarskih staza. Učesnik je akcija na svim značajnijim planinama Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske, Slovenije. Većinu planina pomenutih zemalja, obišao je više puta, a na nekim akcijama je bio i organizator. Pored pomenutih zemalja, učesnik je i planinarskih akcija u Albaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Francuskoj i Norveškoj. Popeo se na Monblan i Monte Rosu 2014. godine, a 2015. bio je jedan od vodiča uspona na vrh Gruzije – Kazbek 5033 mnv. 2015. i 2016. godine vodio je uspone na najviši vrh Atlasa i ujedno Severne Afrike, Tubkal, 4167 mnv. Tokom 2017. popeo se na Touchal (3964 mnv) u Iranu.