Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 17.09.2017
Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: ISTOČNA SRBIJA

     3

            HOMOLJSKE PLANINE (JEŽEVAC 675 m/nv)

                                            BANJA ŽDRELO

                                                    17. septembra 2017

1.   POLAZAK na Homoljske planine je 17. septembra 2017. godine u 07,00 časova ispred plave lokomotive, kod glavne železničke stanice, Savski trg.

 2. U 09,00 časova je dolazak u selo Kamenovo kod domaćina Petra Karadžica na kratak odmor uz med, kafu i rakiju. Med i svi proizvodi od meda se mogu kupiti po nižim, planinarskim cenama. 

   преузимање 2       преузимање       

3. U 09,40 časova polazak u selo-banju ŽDRELO.

4. U 10,00 časova ispred banje izlaze  iz autobusa svi koji žele samo kupanje (cena ulaznice je 400 din za grupu preko 15 osoba).

5.U 10,30 časova je dolazak autobusom ispred manastira Gornjak. Podela na  dve grupe:

PRVA GRUPA: Pešačka tura - polazak od: manastira Gornjak-pored reke Mlave-izvora Čvarinac-markiranom stazom do vrha Ježevca (675 m/nv). Dužina staze oko 13 km sa visinskom razlikom od oko 500 m/nv. Pešačka tura se završava na reci Mlavi /na mostu kod sela Šetonje), gde nas čeka autobus. Staza je srednje naporna.

DRUGA GRUPA: Obilazi manastir Gornjak. Po završenom obilasku manastira, izvršiće kraću pešačku turu pored reke Mlave u dužini 4 km (manastir Gornjak- izvor Čvarinac-manastir Gornjak). Staza je izuzetno laka. Autobusom se vraća u banju Ždrelo, priključuje se grupi koja se već kupa. Voda u banji Ždrelo je termalna (temperatura vode 42°C, radi otvoreni i zatvoreni bazen). Prisutna je dobra domaća kuhinja.

  images (8).jpg images (1).jpg SP  

6. Sve aktivnosti se završavaju do 16,45 časova.

7U 17,00 časova autobusom se kreće na ručak uz muziku.

8. U 19, 00 časova je polazak za Beograd.

9. Dolazak u Beograd do 22,00 časova.

SA SOBOM OBAVEZNO PONETI :

- Planinarsku knjižicu sa plačenom članarinom za 2017. godinu, zaštitnu odeću od hladnoće i kiše. Rezervnu majcu (duks), rezervne čarape. Za sve one koji žele da se kupaju, kupaće kostime i kupaće gaćice.

- Hranu u obliku sendviča, što više voća i flašu sa vodom.

CENA IZLETA JE: 1.700 din.(troškovi prevoza, putarina, ručak i organizacijski troškovi vodiča). Prilikom prijavljivanja obavezna je uplata akontacije od 1.000 din. Akontacija posle 11. Septembra 2017. godine, u slučaju otkazivanja vraća se uz nađenu zamenu.

                        Izlet se može uplatiti odloženo čekovima građana.

NAPOMENA: svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednostiPlaninarskog saveza Srbije. Za eventualne zdravstvene probleme koji se ne prijave vodiču pre polaska na akciju, vodič ne snosi odgovornost. Vodič zadržava pravo da u slučaju nepredvidjenih okolnosti i loših vremenskih neprilika, izmeni plan.

           VODIČSlaviša Petrović, tel: 064/155-2607 i 6518-254 

                           slpetrovic234@gmail.com

 

        BANJA ŽDRELO KOD PETROVCA NA MLAVI

             TURISTIČKO SAOBRAĆAJNI POLOŽAJ BANJE DRELO

Udaljena 130km od Beograda i 9km od Petrovca na Mlavi, prema Žagubici, na nadmorskoj visini od 160 do 240m. Sa dve strane okružuju je Homoljske planine, sa dva vrha: Veliki i Mali Vukan. Naziv je dobila zbog svog položaja, jer se nalazi na samom ulasku u Gonjačku klisuru.

images (6).jpg      images 11

                     HOTEL RUC U BANJI ŽDRELO

Hotel RUC-a „Ždrelo“ svojim gostima nudi sledeće: Savremeni, atraktivni objekat od 30 ležajeva i 15 izuzetno lepih i savremenih soba. Svaka soba gostu nudi, pored izuzetnog pogleda na prelepu okolinu, kompletan komfor za izuzetno prijatan boravak: klima uređaj, WC, tuš kabinu sa termomineralnom vodom, frižider, TV sa preko 30 kanala kablovske televizije, DVD, priključak za internet. U sklopu objekta na prvom spratu se nalazi savremeni fitnes centar koji pored ručne masaže stručnih fizioterapeuta nudi još i saunu, solarijum, parno kupatilo, kao i više različitih sprava za vežbanje i rekreaciju. Na vrhu zgrade se nalazi terasa za sve goste koji žele da se kupaju u đakuziju i sunčaju sklonjeni od gužve bazena, uz prelep pogled na okolna brda.

                           DOPUNSKI  SADRŽAJI  U BANJI ŽDRELO

Bogatstvo istorije ostavilo je za sobom veliku baštinu, koja danas predstavlja sastavni i obavezni segment turističkih kretanja po Homoljskom kraju. Knez Lazar podigao je najpoznatiji manastir toga kraja, Gornjak, krajem XIV veka, čuven po pećinskoj isposnici, a tu su i ostaci srednjovekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i Manastir Vitovnica.

Srednjovekovni grad Ždrelo sa čitavim foritikacionim sistemom, na obe obale Mlave je jedan od značajnih srednjovekovnih spomenika Srbije. Ostaci njegovih kula i bedema vidljivi su i danas na nekoliko lokaliteta: Uzengija, Jerinina kula, Dasu Mik i Ježevac. U postupku izgradnje je hotel od 60 ležaja i Aqua park.

     PRIJAVITE SE I  SAMI  UVERITE U LEPOTU  HOMOLJA!