Планинарске новости

Претрага сајта

Водич: Станоје Стојковић
Место одржавања: Кајмакчалан

makialb 422 1

КАЈМАКЧАЛАН (2521 мнв),

10. - 17. септембра

Први дан – недеља 10.09.

Полазак аутобуса у 21,00 часова са паркинга код  «Плаве локомотиве» (на главној ж/с).  Вожња аутопутем преко Македоније до граничног прелаза Евзони на граници са Грчком. Успутне паузе и царинске формалности.

Други дан –  понедељак 11.09.

Долазак у Солун око 7.00. Обилазак Српског војног гробља на Зејтинлику а после тога слободно време за индивидуалне активности, куповину и разгледање града. У поподневним сатима полазак за Едесу. Краће задржавање у Едеси за разгледања највећег водопада у Грчкој и шетња градом. Долазак у Лутраки у касним поподневним часовима. Смештај у хотел. Слободно време за одмор од путовања, упознавање са околином и могућност купања у минералној води са температуром од 37 степени у базенима или на отвореном. Ноћење.

Трећи дан – уторак 12.09.

Доручак. Пешачка тура до Доброг поља (1700 мнв). Дужина пешачке туре око 25 км. Висинска разлика у успону 1350 м. Повратак у хотел. Купање у минералној води. Ноћење.

Четврти дан - среда 13.09.

Доручак. Паковање ствари и напуштање соба. Припрема за успон на Кајмакчалан. Долазак аутобусом до ски центра Ворас (2050 мнв). Успон на врх Кајмакчалан (2521 мнв).  Полазак за Македонију за с. Скочивир. Смештај у конаку манастира Св. Архангели. Ручак. Слободно време за упознавање места. Вечера. Ноћење.

Пети дан – четвртак 14.09.

Доручак и припрема за рад на расчишћавању српских војних гробаља. Потребан алат за рад обезбедићемо заједничким договором. Пауза за ручак. Поподне наставак радова до вечере. Ноћење.

Шести дан – петак 15.09.

Доручак. Наставак целодневних радова на расчишћавању гробаља, са паузом за ручак. Вечера. Ноћење.

Седми дан – субота 16.09.

Доручак до 8 ч. Полазак за Битољ. Учешће на комеморацији на српском војном гробљу. Након тога одлазак на коту 1050 и разгледање. Уређење гробља у с. Орехово. Повратак у Скочивир. Ручак. Слободно време. Вечера. Ноћење.

Осми дан – недеља 17.09.

Доручак. Напуштање соба. Полазак за Прилеп. Посета цркви Св. Ћирила и Методија у чијој је крипти костурница палих српских војника из балканских ратова и Великог рата. Обилазак споменика Краљивића Марка. Наставак пута ка Београду. Долазак у Београд у касним вечерњим сатима.

Опрема: планинарска високогорска, добре ципеле, заштита од кише и одећа адекватна годишњем добу. Вођа пута задржава право на мање корекције плана у складу са конкретном ситуацијом.

Свако учествује на сопствену одговорност у складу с Правилником о безбедности ПСС.

ЦЕНА: 160 евра и 1.000 динара.  

У цену је укључено: превоз аутобусом,  путарине, 2 ноћење са доручком у хотелу (Лутраки), 4 пуна пансиона у конаку и трошкови организације.

У цену није укључено: здравствено осигурање и индивидуални трошкови.

Обавезно понети: пасош и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2017.

Редослед уплата одређује распоред седења у аутобусу и избор соба за смештај.

 

                                                        Вођа пута: Станоје Стојковић, 

mob: 062/21-10-17; psbeograd@gmail.com