Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 27.07.2018
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Grcka

Ova akcija, mogla bi se nazvati proputovanje Grčkom (i najvećim delom Srbije), aktivni odmor, pokloničko putovanje i naravno planinarskom akcijom. 

Dan prvi. Polazak u večernjim časovima iz Beograda sa dve lokacije: Novi Beograd i Ž. stanica. Noćna vožnja preko j. Srbije, Makedonje, Grčke.

Dan drugi. Dolazimo u Solun. Posećujemo velelepno zdanje crkvu Sv. Dimitrija, nastavljamo ka Paraliji - primorsko mesto, koje je svakako i dalje najposećenije od strane srpskih turista. Smeštanje po sobama, odmor, plivanje, noćenje.

Dan treći.  Posle jutarnjeg plivanja, nastavljamo put ka klancu Tempi koja se nalazi između planina Olimp i Kissavos. Glavni nacionalni put koji vodi ka Solunu,prolazi kroz ovu usku klisuru reke Pinios.Obilazak klisure predstavlja izuzetan doživljaj, jer se prolazi, jednim od najlepših predela u celoj Grckoj. Mesta prepuna zelenila ,bršljena,rodendrona i stabala platana. Most preko reke Pinios se zove most želja, jer devojke sa njega bacaju novčiće u reku da im se ispune želje.  U blizini reke Pinios se nalazi crkva sv. Petke u čijoj je blizini i izvor lekovite vode u steni. Legenda kaze da je neprihvaćena i proganjana od svog naroda, Paraskeva bežala i krila se po pećinama. Dok je boravila u ovoj pećini, suze koje su joj potekle pale su u rečicu koja je tu izvirala u pećini i prema verovanjima ta voda je lekovita za oči, pa se turisti umivaju kada dođu. Ovde imamo pauzu i uživanje u letnjikovcu. Nastavljamo put ka Atini, deo noćna vožnja.

Dan četvrti.  U Atini smo u jutarnjim časovima. Ukoliko vreme dozvoli posćujemo drevni manastir Pantokrator i Nacionalni park u njegovoj blizini. Uzimamo trajekt, sa kojim isplovljavamo do našeg, jedng od ciljeva, ostrvo Egina - poznato i kao ostrvo Svetog Nektarija, jer razmišljam o rečima da na Eginu dolazi samo onaj koga Sveti Nektarije poziva! Obilazimo manastir, ukoliko ne dobijemo konak i blagoslov, odlazimo u privatni smeštaj na obali mora. Noćenje.

Dan peti.  Pored morskih aktivnosti i boravka na peskovitoj plaži, polazimo na naše planinarske aktivnost i osvajamo, ne mnogo zahtevan najviši vrh ovog ostrva Oros