Водич: sportski stručnjak Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Svajcarska, Francuska, Italija

Francuska:MON BLAN(3.900m), Švajcarska: Materhorn za svakoga, vodopadi, treking, Ženeva,Ansi,Venecija/Alpski trek

Dve najmističnije planine u centralnom delu Evrope, povezaćemo u jednu celinu. Alpski trek, Materhorn i Mon Blan, Švajcarsku i Francusku. Za one koji se opredele za nešto manje kilometara, spa centar i dnevne pešačke ture po ovoj ne slučajno top 1. destinaciji u celoj Švajcarskoj i Francuskoj.

Oduvek ste želeli da vidite Mon Blan i Materhorn, ali mislite da niste spremni. Ova atraktivna akcija vas dovodi do Mon Blana i Materhorna, vodi vas do čuvenih glečera i alpskih jezera, vodi vas do šarmantnog alpskog gradića Šamonija i Cermata, kolevke planinarstva, turizma i skijanja, do čuvene francuske kuhinje i Švajcarske preciznosti Ovo je akcija za uživanje, gde nećemo birati učesnike po fizičkoj kondiciji, a opet bićemo tu nadomak najvišeg vrha zapadne Evrope. Ovo je akcija za sve od 7- 77 godina. Ispunite svoj san o Mon Blanu i Materhornu!

PROGRAM AKCIJE:                                                                                                      20.-29. Juna2019 godine

1. dan: Polazak iz Beograda u večernjm časovima.
  1. dan: Preko Italije ulazimo u Švajcarsku, usputne pauze. Vozimo se auto vozom kroz deo švajcarskih Alpa. Oporavak od puta pravimo šetnjom do najvećeg visećeg mosta na Svetu iznad klanca, 500 metara dužine. I stvarno je impozantan, (10 km, 600m/U/S). Nastavljamo iz Švajcarske ka Francuskoj. Smeštaj je u blizini Šamonija u oazi mira opremljen svim spa sadržajima za naš osmodnevni boravak. noćenje.

Фотографија корисника Izleti iz Beograda planine, jezera, manastiri, rekreacija
3-9. dan: Imamo dane za boravak u najlepšim delovima Alpa u letnjim uslovima. Ova oblast je dobro poznata i voljena od skijaša i planinskih entuzijazista svih vrsta. Mon Blan, na visini od 4807 m, je treća najposećenija prirodna destinacija u svetu. Ovome je dodata i posebnakosmopolitska atmosfera. Trekinzi i planinarski usponi do jezera Lac Blanc (2356 m). nezaboravan prizor gde se Mon Blan ogleda u vodi jezera.(13km, 1000m/U), obilazimo i najlepši vodopad u ovom delu Alpa (4 km, 100m/U). Omiljeni boravak u Šamoniju. Snadbevanje planinarskom i drugom opremom po odličnim uslovima. Odlazak ka Ledenoj pećini Mer de Glace zupčastim vozom, a vraćamo se divnom pešačkom stazom kroz šumu ili vozom ko želi (7 km, 800 m/N), to je glečer smešten na severnim padinama planinskog masiva Mon Blan u Alpima. Dug je 7 kilometara i 200 metara širok, i najduži je glečer u Francuskoj. Na visini od oko 1800 m čeka nas uređena pećina u ledu u samom glečeru sa izvajanim skulpturama u ledu. do koje je moguće doći na nekoliko načina. Zatim nastavljamo ka glečeru Blaitiere, ispod koga je tunelom ispod samog Mon Blana dug 12 kilometara. Koristimo gondolu, koja nas iznosi preko glečera, snega, leda na “drugu planetu” na mesto gde prestaje ego malog čoveka, a uzdiže se sam vrh Evrope i vrh u svakom smislu te reči. Dotaći visinu od 3900m. Tu ćemo imati pored trenutka koji svi želimo da trajno zabeležimo preko studijskih roto fotografija i edukativne postavke od istorije planinarstva i muzeja do testova naše spremnosti za nastavak odavde dalje. Dalje može da bude gore ili dole. Obići ćemo fenomenalan vodopad i okruženje u kome se nalazi (4 km, 200m/U), kao i glečer koji ga pravi. U okruženju vodopada je restoran, gde provodimo vreme za odmor.

Jedan dan pravimo izlet do Švajcarske – Ženeve i naravno čuvenog ženevskog jezera. Obilazimo čuveni francuski gradić Ansi koji najviše podseća na Veneciju sa svojim mostovima. Priprema za polazak i napuštanje ove kolevke može se slobodno reći centra kulture i umeća življenja i opuštenosti.

Put nas vodi preko Švajcarske I mondemskog grada Zermat. Zermat je okružen sa 29 vrhova viših od 4.000 metara, ali je najpoznatiji po Materhornu, koji se nalazi na južnoj granici švajcarskoga kantona Vale i koji oduzima dah. To je slikovito mesto u kome automobili nisu dozvoljeni i smešteno je između najviših planinskih vrhova Švajcarske sa oko 400 km pešačkih staza. Materhorn (Monte Červino) je planinski vrh Peninskih Alpa, koji se uzdiže poput nedokučivog monolita iznad grada u kome se susreću planinari iz čitavog sveta. Tokom leta ovde dolaze ljubitelji planinarenja i planinskog turizma, a tokom zime ljubitelji skijanja na Alpima. Iznad Zermata uzdiže se najviši vrh švajcarskih Alpa Difuršpic ili Monte Rosa 4.634 metara. Iznajmljujemo vozilo koje nas dovozi do zupčastog voza. Ulazimo u zupčasti voz, jer Gornergrat (3.089 m) nas čeka. To je jedno od onih mesta koje svako treba da poseti najmanje jednom u životu. Panorama planine i predivan pogled na Matterhorn i sve vrhove do Monte Rose (Dufourspitze) sa jedne i Mon Blana sa druge strane, su nezaboravni. Obavezna izrada roto fotografija i uživanje u jednom od najlepših panoramskih pogleda Evrope. U povratku živopisna staza nas vodi do jezera u kome se oslikava moćni Materhorn. Treking u dužini (12 km, 1.500m/S) km. Idemo živopisnim putem, gde je glečer Dosen, vrt- glečer koji otkriva svet nestalih glečera i tragove koji su ostavili još iz perioda ledenog doba. Takođe prelazimo preko impozantnog visećeg mosta iznad klanca, koji je reka Gornera izdubila. Upoznajemo Zermat, pauza pred put.

1. dan: Vožnja do Venecije ili Palmanove. (zavisno od vremena i raspoloženja grupe). Krećemo na put ka Srbiji uz usputne pause..

Hrana je povoljna i raznovrsna u Carrefour marketu. Restorani su skuplji, ali ne preterano skupi.

Do gotovo svih navedenih lokaliteta sa može stići i gondolom ili zupčastim vozom!

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak). Ili otkaza akcije zbog nedovoljno prijavljenih.

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Poneti: Pasoš, novac, plan. knjižicu, osiguranje. Koliko novca poneti, na upit.

Oprema: primerena programu i vremenskim uslovima. Usponi nisu opasni, ali mogi biti dugotrajni. Imamo i stenovitu i travnatu površ. Svu opremu i garderobu spakovati u ranac. Obuća mora biti sigurna i dobro poznata od strane korisnika. Sve dopune garderobi i opreme možemo dokupiti u odličnim specijalizovanim radnjama, po povoljnim uslovima.

Poslednji termin za prijavu: do popune 10 mesta.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put.

Kotizacija: 490 € za laganiju varijantu i 990 € za Alpski trek. U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja hotelu i spa centru, boravišna taksa, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i

organizacioni troškovi puta. Nisu uracunate dve vožnje gondolom i zupčastim vozom.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

NAPOMENA . Moguće je avionom doći do Ženeve.

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail: rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Poneti: Pasoš,  plan. knjižicu, osiguranje, novac (na upit)

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.