Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 07.06.2024
Водич: Zoran Đukić

PRAVI RAJ ZA OBOŽAVAOCE PLANINARENJA: KAMENA GORA I RAFTING LIMOM

📅 Datum: 07 – 09 JUN 2024 God.
🗺️ Destinacija: Kamena gora i rafting Limom
🔍 Vodič: Zoran Đukić
🏡 Mesto održavanja: R.SRBIJA

 PLANINARSKO - SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje akciju – KAMENA GORA I RAFTING LIMOM

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik sa plaćenom markicom za 2024 god., kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PS Srbije sa plaćenom markicom za  2024 god.

Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Organizujemo duge šetnje po Kamenoj gori. Prava atrakcija ovog sela je čuveni bor, nesvakidašnje lepote, visok 13 m, koji predstavlja svetinju meštana i zato ga zovu Sveti bor. Ovo je najstariji bor u Srbiji, gde se procenjuje njegova starost na oko 500 god.

Kamena gora, kao i istoimeno selo nalazi se nadomak Prijepolja na nadmorskoj visini od 800 -1.496 m. Najviši vrh Kamene gore je Ravna gora sa 1.496 mnv, i preko njega prelazi državna granica.

Kamena gora je planina u jugozapadnoj Srbiji i severnoj C.Gori. I kombinacija je kraškog reljefa i širokih četinarskih šuma, pretežno bora i jele. (izvor wikipedija)

Doživeti uzbudljiv rafting na reci Lim je posebna avantura, pritom posetiti manastir Kumanica, odakle je i sam početak rafting ture.

Uz to pogledima na okolinu doživljavate divlju avanturu i neverovatnu prirodu Kumaničke klisure.

Inače sam raftin počinjemo od manastira Kumanica. Ova deonica na Limu je prohodna tokom čitave godine.

POLAZAK:

Petak 07 JUN 2024.godine.

Polazak minibusom/kombi (visoke turističke klase) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.

PLAN:

Petak 07.06.2024 god. – 17:00 – Polazak

Usputne pauze po potrebi. Oko 22 h stižemo na Kamenu goru. Razmeštaj u etno kući, etno - stil (izrađenu od Jela) velika kuća na spratu (ima 6 ležaja) i malih kućica (ima ih 5) gde staju dve osobe. U velikoj kući dva kupatila

Subota 08.06.2024 god. –07:00 Ustajanje, priprema za jednodnevno pešačenje.  Doručak u etno domaćinstvu sa domaćom hranom.

08:00 Polazak iz kampa.

Pravac kretanja – staza do Boška Buhe: polazak iz kampa-livadom do svetog bora (star 500 g.)-šumskom četinarskom stazom prema vrhu (meštani ga zovu Kose, odakle se pruža lep pogled na Durmitor)-prolazimo pored najvišeg vrha Kamene gore (Ravna gora 1.496 m)-nastavljamo ka Jabucu.

Završetak pešačenja oko 14 i 30 h.

Prelazimo oko 20 km. Uspon/spust 400 m. Stepen teškoće:sredni.

. Kondicijska zahtevnost

 • K2 – Umereno zahtevno. 5-7 sati hodanja

. Tehnička zahtevnost

 • T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje

. Visinska razlika

 • VR2 – 250 m – 500 m. Umereno lagano

15:30 – Ručak u etno domaćinstvu – domaća hrana. Nakon odmora šetnja lagana po livadama Kamene gore.

22:30 Idemo na odmor.

NEDELJA: 09.06.2024 god. – 06:30 - Ustajanje, doručak, pakovanje i nošenje stvari u prevoz i priprema za rafting Limom.

07:30  – Ulazimo u prevoz i putujemo do početne tačke raftinga – manastir Kumanica.  

09:00 – Dolazak do početne tačke-manastir Kumanica.

Rafting počinjemo od manastira Kumanica, tu se upoznajete sa skiperima (vozačima čamaca) dobijate neophodnu opremu za rafting i kratko uputstvo kako se ponašati na čamcu, kako veslati, šta se sve moze dogoditi, kako reagovati i slično.

Ova deonica na Limu je prohodna tokom čitave godine i čine je bukovi koji su od strane internacionalne rafting federacije svrstani u 3-4 kategoriju po težini. Ponaosob plaćamo opremu koju dobijamo i vožnju čamcem sa skiperom. Cena 30 E po osobi.

Rafting: ide se od manastira Kumanica do Brodareva

-       15 km

-       Oko 2 h vožnje ako ima vode; ako nema 4 h

13:00 – oko završavamo sa raftingom, polazimo za Beograd. Ručak uz put.

22:00 – očekivano vreme dolaska u Beograd

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu rezervnu presvlaku, (slojevita odeća adekvatna vremenskim uslovima za juni mesec), lična apoteka, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, vetrovka, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.

Poneti važeća lična dokumenta: Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom za 2024 god., ili drugih društava u okviru PS Srbije. 

Za Rafting: dobijate neophodnu opremu i kratko uputstvo kako se ponašati na čamcu, kako veslati, šta se sve moze dogoditi, kako reagovati i slično.

SMEŠTAJ/HRANA: Iz ranca (obezbediti se hranom za putovanje). Hranu i smeštaj ponaosob plaćamo.

Cena 6.000 – spavanje (2 noći) doručak (subota/nedelja i ručak u subotu, i plaćamo na licu mesta domaćinu, - uračunato i spavanje.

ROK ZA PRIJAVU:

Rok za prijavljivanje do popune mesta.

Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

KOTIZACIJA: 8.200 din. Akontacija 4.000 din, I plaća se prilikom prijave. Obuhvaćeno: prevoz i organizacioni troškovi oko vođenja akcije. Ukoliko dođe do povećanja cene goriva, srazmerno povećanju cene goriva, povećava se kotizacija.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola, niti psihoaktivnih supstanci.

- Ova akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Srbije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju. Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak.

 • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
 • Svi učesnici uplatom potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.
 • * Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarimau toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u kombiju/minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • *Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.
 • Putnici su dužni da u kombiju/minibusu, ostanu na svojim mestima, i nesmeju ih napustati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom , sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nesme se sama udaljavati bez dozvole vodiča.
 • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
 • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
 • Pošto je tržište nestabilno zbog naftnih derivata, moguća su i veća odstupanja cene goriva. U tom slučaju organizator zadržava pravo promena cena akcije uz doplatu za prevoz. Doplata mora biti srazmerna poskupljenju goriva

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA-U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

 • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
 • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

 

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

Mobilni br: +381616339551