Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Водич: Zoran Đukić

IMPONZANTNO BANJSKO BRDO (1.282 mnv) I VIDIKOVCI NA KANJONU SUĆESKE

 

📅 Datum: 17 – 19 MAJ 2024 God.

🗺️ Destinacija: Banjsko brdo i vid. na kanjonu Sućeske - (okolina Pribora i Prijepolja)

🔍 Vodič: Zoran Đukić

🏡 Mesto održavanja: R.SRBIJA

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje akciju – BANJSKO BRDO I VIDIKOVCI NA KANJONU SUĆESKE 

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik sa plaćenom markicom za 2024 god., kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PS Srbije sa plaćenom markicom za  2024 god.

Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Banjsko brdo nalazi se severoistočno od Priboja. Nadomak Pribojske banje izdiže se Banjsko brdo (1282 m). Na zapadu se prostire do Jarmovačkog potoka, na istoku je Jelački potok, na jugu Kratovska reka, na jugozapadu je reka Lim, a na severu Gračanica. Sam vrh Banjskog brda je odličan vidikovac. Ispod Banjskog brda prolazi magistralni put Priboj-Rutoši-Kokin brod.

Živopisni kanjon Sućeske se nalazi 30 km od Priboja, prema Pljevljima. Reka je usekla kanjon u dužini od 2 km. Na pojedinim mestima dostiže visinu preko 350 m. U samom kanjonu nalazi se ušće Bučevke u reku Sućesku. Veoma strme litice kanjona uokviruju planinski vrhovi Projić (1.223 m), Ožalj (1.228 m), koji su bogati četinarskom šumom. U blizini se nalazi stanište endemične vrste Tise. Reka je vrlo bogata ribom: potočnom pastrmkom i lipljanom. Inače kroz kanjon je usečen put, a tu se nalazi i stari kameni most.

Sam kanjon, sa strmim liticama, sa oskudnom vegetacijom daje epski pejzaž i zaslužuje posebnu pažnju .

Na 800 m nadmorske visine iznad kanjona Sućeska, u ataru Donjeg sela, u Pribojskoj mesnoj zajednici Bučje, gradi se prva nacionalna planinska kuća, gde bi boravili planinari.

POLAZAK:

Petak 17 MAJ 2024.godine.

Polazak minibusom/kombi (visoke turističke klase) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.

PLAN:

Petak 17.05.2024 god. – 17:00 – Polazak

Usputne pauze po potrebi. Oko 22 h stižemo u Priboj. Lagana šetnja kroz Priboj i odlazak u smeštaj.

Subota 18.05.2024 god.

06:00 – Ustajanje, priprema za jednodnevno pešačenje.  Doručak u Vila Madera (oko 300 din), i odlazak na početnu tačku.

07:00 Polazak iz Banje sa parkinga pored Manastira Sv.Nikole, usput svracamo na vidikovac Velika Krševa sa prelepim pogledom na panoramu oko Pribojske Banje, zatm prelazimo potočić i livadskom stazom stizemo do Previje u podmnozju Banjskog brda. Od Previje je konstantan uspon do vrha.  Previja je na 1000 mnv. krenuli smo sa 700, vrh je 1282 mnv, sa njega je impresivan pogled kao iz aviona, na krivudavi magistralni put Priboj - Bistrica, na put Kokin Brod - Pribojska banja, Priboj -  hidrocentrala Potpeć. Vidi se Durmitor, Ljubišnja, desno se vide planine u Bosni tj.zapadno, severno je Tornik kao na dlanu, i naravno 5 do 6 vrhova oko Priboja, Veliki i Mali Bic, Lisa Stena, Borak Ostrik, Tmor...

Na vrhu smo oko 12 sati, naravno ako je vreme lepo.  U 13 polazak nazad. Po povratku moze da se organizuje kupanje u Banji Terme (36,6 c), mogucnost zakupa SPA, trenutno je karta 650 din. za 45 min.

Dolazak u Banju oko 16h

Prelazimo oko 14 km. Uspon/spust 600 m. Stepen teškoće:sredne.

17:00 – Ručak u Priboju u odličnom restoranu sa pristupačnim cenama. Plaćamo ponaosob.

NAPOMENA: Kupujemo namernice za sutrašnji doručak.

22:30 Idemo na odmor.

NEDELJA: 18.05.2024 god. – 05:30 - Ustajanje, priprema za jednodnevno pešačenje (doručak smo sinoć kupili). Pakujemo naše stvari i nosimo u prevoz.

06:00  – Ulazimo u prevoz i putujemo do početne tačke.  

07:30 – Dolazak do početne tačke -  Selo Ograde na samoj granici sa Crnom gorom i odlazak na Vidikovac Ozalj, pogledi na kanjon Sućeske,  vertikale sa obe strane, par stotina metara - nesto bas impozantno...200 m visine

Prelazimo oko 16 km. Uspon/spust 200 m. Stepen teškoće:sredne.

16:00 – Ručak u s.Ograde – domaća hrana. Cena 800 din – plaćamo ponaosob.

18:00 – Polazimo za Beograd

22:30 – očekivano vreme dolaska u Beograd

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu rezervnu presvlaku, (slojevita odeća adekvatna vremenskim uslovima za maj mesec), lična apoteka, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, vetrovka, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.

Poneti važeća lična dokumenta: Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom za 2024 god., ili drugih društava u okviru PS Srbije.

HRANA: Iz ranca (obezbediti se hranom za putovanje). Hranu plaćamo ponaosob u Priboju – restoran (subota) i s.Ograde (nedelja,cena 800 din)

ROK ZA PRIJAVU:

Rok za prijavljivanje do popune mesta.

Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

KOTIZACIJA: 7.900 din. Akontacija 4.000 din, I plaća se prilikom prijave. Obuhvaćeno:troškovi oko  organizacije i vođenje akcije

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola, niti psihoaktivnih supstanci.

- Ova akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Srbije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju. Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak.

 • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
 • Svi učesnici uplatom potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.
 • * Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarimau toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u kombiju/minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • *Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.
 • Putnici su dužni da u kombiju/minibusu, ostanu na svojim mestima, i nesmeju ih napustati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom , sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nesme se sama udaljavati bez dozvole vodiča.
 • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
 • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
 • Pošto je tržište nestabilno zbog naftnih derivata, moguća su i veća odstupanja cene goriva. U tom slučaju organizator zadržava pravo promena cena akcije uz doplatu za prevoz. Doplata mora biti srazmerna poskupljenju goriva

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA-U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

 • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
 • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

Mobilni br: +381616339551