Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 12.02.2023
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Beograd

ПЛАНИНАРСКО-СКИЈАШКO ДРУШТВО „КОПАОНИК” БЕОГРАД

О Г А Н И З У Ј Е

БЕСПЛАТНУ ПЕШАКУ ТУРУ ЗА ЧЛАНОВЕ СА МАРКИЦОМ ЗА 2023.ОД ПСС

ВЕЛИКИ МОКРИ ЛУГ – БРДО БАНДЕРА – ЛЕШТАНЕ - ВИНЧА

НЕДЕЉА, 12. ФЕБРУАР 2023.

Окупљање до 9:30 на окретници ГСП, Шумице, Устаничка улица, бус 308.

 

Дужина стазе: је око 15 км, а висинска разлика око 90 м, за коју је потребно око 4 часа умереног хода. За учешће на овој тури није потребна нека посебна опрема

Акција је за све узрасте, за грађане (чланове и нечланове).

 

Релација пешачења: од окретнице у Великом Мокром Лугу . поред Степиног гаја – пролаз испод аутопута за Калуђерицу – на брдо Бандера – силазак у Лештане, поред гробља, десно за центар Лештана, лево улицом Гидре – прелаз смедеревског пута, код пољопривредног добра Радмиловац (Мали Дунав) – преко поља - село Винча – Институт Винча – окретница аутобуса 307 - музеј Винча – Дунав.

.

Повратак из Винче ГСП 307 до окретнице у Устаничкој.

 

Напомена: обавезна је примена мера против Ковида19 и растојање 1,5 м.

НЕ ТРЕБА ПРИЈАВА, САМО ДОЂИТЕ! Уписујете се по доласку.

Јован Ђокић, планинарски водич

    

01b Стаза1 на ТК.jpg      

20220213003_V.M Lug - Leštane - Vinča.JPG    

Винча

Археолошки локалитет Винча, налази се у истоименом селу, на десној обали Дунава, крај ушћа реке Болечице, на 14 км југоисточно од Београда према Смедереву. Праисторијско насеље има изглед ниског брежуљка. На источној страни пресекао га је Дунав и открио културни слој, дебљине 10,5 м, где су у готово правилном низу ређа девет грађевинских хоризоната, односно слојеви са остацима неколико насеља из различитих периода.

Винча је насељена у време старијег неолита, око 5500-5000 година пре наше ере. Становници су живели у полуукопаним колибама шаторастог изгледа (насеља првог хоризонта), а производили су посуђе од мало печене земље, камено оруђе и оружје. У осталих осам хоризоната грађене су ушорене простране куће квадратног облика, од дрвета и блата. У залеђу насеља били су изузетно повољни услови за гајење стоке и земљорадњу. У то време (4500 до 3500 година пре наше ере, млађи неолит) Винча је постала велики привредни, културни и верски центар, који је пресудно утицао на културу свих земљорадничких заједница средње и југоисточне Европе.

На око 4,5 м у културном слоју Винче запажају се остаци кућа срушених у пожару и предмети који откривају да је Винча после проналаска бакра изгубила значај. У Винчи је било мало насеље све до почетка историјског периода, али на мањем простору. На том подручју откривени су трагови старосрпског гробља из 10. до 13. века.

Од археолошког материјала карактеритични су налази оруђа и оружја од камена, рога и кости, посуђа, раскошних ваза, накита од фосилних шкољки, а посебну вредност чини богата и разноврсна пластика ваљкастих и пљоснатих статуа. На основу тих предмета може се реконструисати не само живот у праисторијској Винчи, него и рана културна историја Подунавља

Музеј града Београда

Археолошки локалитет Винча. Најављује се посета.

Бело брдо 17, 11351 Винча тел. ++381 (0)11 8065-334 www.mgb.org.rs

20220213004_V.M Lug - Leštane - Vinča.JPG 20220213009_V.M Lug - Leštane - Vinča.JPG

clip_image010.jpg clip_image012.jpg

Ресторан на обали Дунава                          Ресторан на броду Србија