Почетна

Претрага сајта

   Добродошли на званичну страницу
 Планинарско-скијашког клуба
"Копаоник" Београд

Прочитај више
 

Планинаримо заједно !

Најаве планинарских акција Драги пријатељи, чланови ПСК „Копаоник” Београд и сви љубитељи природе Планинарско-скијашки клуб „Копаоник” сваког викенда организује више разноврсних и веома атрактивних планинарских акција у земљи и иностранству, скијашких и активности из оријентиринга, али и упознавање са дивљом јестивом флором и фауном.

 

Прочитај више

Копаоник

О планини Копаоник
Копаоник је највећа планина Централне Србије, пружа се раз гранатим гребеном у дужини од 82km, правцем од подбрђа изнад Косовске Митровице, у правцу северозапада, преко низа вр хова виших од 1.600 m, до највишег дела масива, тзв. са познатим врховима: Гобеља (1.934 m), Караман- Вучак (1.936 m), Суво Рудиште (1.976 m) и Панчићев врх (2.016 m).

Прочитај више
 

Планинарски дом

О планинарском дому
Скијашко-планинарски дом "Копаоник" (скраћено СПД "Копаоник") налази се у средишту туристичког центра Копаоник на локацији Марина вода (1720 мнв), поред асфалтног пута. Капацитет дома је 55 лежаја..

Прочитај више
 

Састанци клуба 


Састанци с чланством одржавају се сваког понедељка у термину од 19:30 - 20:30 у сали МЗ Теразије на локацији Теразије 46. Учлањење у Друштву могуће је у наведеном термину.. 

Прочитај више
 

Оријентиринг

Оријентиринг је спорт где такмичар(ка) уз помоћ карте и компаса за најкраће време треба да пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти. Такмичари на основу свог знања и искуства у читању карте доносе одлуку о томе којим правцем се треба кретати како би се најбрже стигло до задате контролне тачке.Оријентиринг је спорт за све, а такмичарске категорије су од 10 година па све до 65 и више. Поред такмичарског, оријентиринг представља и породичну разоноду јер се њиме могу бавити истовремено све генерације.

Прочитај више
 

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Предстојеће акције

Планинарење
11 септембар 2021

11.СЕПТЕМБАР, ДАН ПЕШАЧЕЊА У СРБИЈИ (ХОМОЉСКЕ ПЛАНИНЕ-ЈЕЖЕВАЦ 675 м/нв И БАЊА ЖДРЕЛО)

Водич: СЛАВИША ПЕТРОВИЋ
Место одржавања: ИСТОЧНА СРБИЈА
СУБОТА, 11.09.2021.
Планинарење
16 септембар 2021

К Р Ф

Водич: STANOJE STOJKOVIĆ
Место одржавања: KRF
                                                     
Водич: STANOJE STOJKOVIĆ
Место одржавања: GOČ

ГОЧ (Љуктен 1217 м),

Мали Љуктен (1.215 м),

26. јун 2021.

 Гоч је планина, у централном делу Србије, јужно од Западне Мораве, изнад Врњачке Бање. Пружа се у правцу исток-запад у дужини од 10 километара. Највиши врх је Љуктен 1217 м/нв. Гоч је изузетно богат изворима и бистрим планинаским рекама. Једино језеро на планини је Селиште и омиљено је излетиште. Букове и јелове шуме доминирају обронцима планине, а међу бројним врстама највише су заступљени гочки бор, храст китњак, племенити лишћари и четинарски егзоти. Обилује лековитим травама, боровницама и дивљим шумским јагодама. На Гочу се налази и Римско гробље, место где су сахрањивани Саси, рудари који су овде вадили руду и топили гвожђе у време Немањића.

 Маршрута: Београд – Крагујевац – Врњачка Бања - Гоч.

Полазак аутобуса у 07,00 ч. са паркинга код општине Нови Београд

Долазак на Гоч око 10,30 ч. Припрема и полазак на успон.

ПЕШАЧКА ТУРА: Етно ресторан „Хоризонт“ (1050 мнв) - стара школа – језеро „Селиште“(950 мнв) - преко превоја - с. Гарешница, затим успон на врх Љуктен (1217 мнв) и Мали Љуктен (1215 мнв). Са врха је лагани спуст у долину реке  Загрже, која је на жалост спроведена у цев за МХЕ. Потом стаза  води успоном до етно ресторана „Хоризонт“, што је крај пешачке туре.

Дужина стазе око 14 км, висинска разлика у успону и силаску је око 300 метара.

Повратак у Врњачку бању. Слободно време до 16,30 ч,  када је предвиђен полазак за Београд.

Успут, уколико буде времена, обилазак манастира Стубал, посвећен Светој Петки. Овај прелепи манастир налази се у селу Стубал на обронцима Гледићких планина.

Долазак у Београд до 20,30 ч.

 Храна и вода: из ранца

Опрема: планинарске ципеле, одећа и  заштита од падавина.

 Котизација:1.600 динара (превоз, путарине и орг. трошкови).

Минимални број учесника 18.

Понети планинарску књижицу са плаћеном чланарином за текућу годину.

 ПОСЕБНЕ МЕРЕ: из разлога превенције на ширење заразе Корона вируса, моле се учесници да поштују прописане мере заштите - обавезне маске у превозу и држање дистанце.

 Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ ,

psbeograd@gmail.com

моб . 062/211-017