Предстојеће акције

26 јун 2021

ГОЧ (Љуктен 1217 м), Мали Љуктен (1.215 м)

Водич: STANOJE STOJKOVIĆ
Место одржавања: GOČ
ГОЧ (Љуктен 1217 м),
28 јун 2021

10 DANA - MAKARSKA, ( BIOKOVO 1762 M/NV ) HVAR, BRAČ, MOSTAR, SARAJEVO

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: REPUBLIKA HRVATSKA
   28.06.- 08.07.2021. &n
03 јул 2021

НАЦИОНАЛНИ ПАРК КОПАОНИК 03. до 11.јула 2021. године

Водич: Славица Бошковић МБ 260
Место одржавања: "Допустите ми, да се овом приликом послужим том лепом особином човечијег духа и да Вас поведем у један прекрасан крај Србије..."
ПСД ''КОПАОНИК'' БЕОГРАД, ОРГАНИЗУЈЕ  ПЛАНИНАРСКЕ
11 јул 2021

Fit (kamp) Kopaonik - Nauči da se krećeš, hraniš i živećeš

Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Kopaonik
Dragi ljubitelji prirode... Dugo vremena mi je trebalo da osmislim formu za ovako izazovan naslov. Znam da svaka promena ima svoju cenu, samo je pitanje ko je spreman da plati cenu promene.
Датум: 26.06.2021
Водич: STANOJE STOJKOVIĆ
Место одржавања: GOČ

ГОЧ (Љуктен 1217 м),

Мали Љуктен (1.215 м),

26. јун 2021.

Гоч је планина, у централном делу Србије, јужно од Западне Мораве, изнад Врњачке Бање. Пружа се у правцу исток-запад у дужини од 10 километара. Највиши врх је Љуктен 1217 м/нв. Гоч је изузетно богат изворима и бистрим планинаским рекама. Једино језеро на планини је Селиште и омиљено је излетиште. Букове и јелове шуме доминирају обронцима планине, а међу бројним врстама највише су заступљени гочки бор, храст китњак, племенити лишћари и четинарски егзоти. Обилује лековитим травама, боровницама и дивљим шумским јагодама. На Гочу се налази и Римско гробље, место где су сахрањивани Саси, рудари који су овде вадили руду и топили гвожђе у време Немањића.

Маршрута: Београд – Крагујевац – Врњачка Бања - Гоч.

Полазак аутобуса у 07,00 ч. са паркинга код општине Нови Београд

Долазак на Гоч око 10,30 ч. Припрема и полазак на успон.

ПЕШАЧКА ТУРА: Етно ресторан „Хоризонт“ (1050 мнв) - стара школа – језеро „Селиште“(950 мнв) - преко превоја - с. Гарешница, затим успон на врх Љуктен (1217 мнв) и Мали Љуктен (1215 мнв). Са врха је лагани спуст у долину реке  Загрже, која је на жалост спроведена у цев за МХЕ. Потом стаза  води успоном до етно ресторана „Хоризонт“, што је крај пешачке туре.

Дужина стазе око 14 км, висинска разлика у успону и силаску је око 300 метара.

Повратак у Врњачку бању. Слободно време до 16,30 ч,  када је предвиђен полазак за Београд.

Успут, уколико буде времена, обилазак манастира Стубал, посвећен Светој Петки. Овај прелепи манастир налази се у селу Стубал на обронцима Гледићких планина.

Долазак у Београд до 20,30 ч.

Храна и вода: из ранца

Опрема: планинарске ципеле, одећа и  заштита од падавина.

Котизација:1.600 динара (превоз, путарине и орг. трошкови).

Минимални број учесника 18.

Понети планинарску књижицу са плаћеном чланарином за текућу годину.

ПОСЕБНЕ МЕРЕ: из разлога превенције на ширење заразе Корона вируса, моле се учесници да поштују прописане мере заштите - обавезне маске у превозу и држање дистанце.

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ ,

psbeograd@gmail.com