Датум: 26.05.2019

Републичкa акцијa

Дани јоргована

Тупижница 1.160 m

25. маја 2019. године (субота)

П л а н а к ц и ј е:

До 5,45 час. - Окупљање учесника акције Плава локомотива ГЖС

06,00 час. - Полазак на акцију.

09,45 час. - Долазак у с. Бучје у подножју Тупижнице и припрема за успон.

10,00 – 13,00 час.- Успон и долазак на врх.

13,00 – 13,30 час. – Задржавање на врху, фотографисање ...

13,30 – 14,00 час. – Силазак до пећине Леденица

14,00 – 16,00 час. – Силазак у с. Бучје и овера успона.

16,00 – 17,00 час. – Ручак.

17,30 час. – Полазак за Београд, где се очекује долазак до 22,00 часова.

Организатор Републичке акције је Планинарски клуб „Шиљак“ из Бољевца.

Јачина туре: средње напорна тура, висинска разлика је 610 m, дужине стазе укупно око 11 km и за 3,5 сата лаганог хода се стиже до врха на 1.160 m. Креће се од цркве из села Бучје. У првом делу стазе, хода се уређеним колским путем са благим успоном. Средњи део стазе је мало стрмији, углавном се пешачи кроз шуму, док је трећи део стазе по гребену поред расцветалих јоргована. Све време успона се пружа предиван поглед на околна села и планину Ртањ са једне стране и врх планине Тупижница са репетитором са друге стране. Кад се изађе на гребен, на истоку се пружа гребен Старе планине са врховима Бабин нос 1.108 m, Тресак 1.000 m и Јаношицa 980 m, а између је долина Белог Тимока са најлепшим селом – Мали Извор.

О п р е м а: гардероба за пролећно планинарење, опрема за заштиту од кише и батеријска лампа. Организатор обезбеђује после успона ручак (пасуљ), па је потребно понети прибор за јело. Понети и воду за један дан. Вођа акције задржава право, да у случају непредвиђених околности измени план.

Ц е н а: 1.500,00 динара (велики аутобус) и 2.000,00 динара (минибус).

ВОЂА АКЦИЈЕ

Властимир Марјановић

(Тел. 011/227-2100 и 063/729-1281)

Е-мail: vlasta.mar55@gmail.com