Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Grčka

СВЕТА ГОРА ХИЛАНДАР,  ЕСФИГМЕН,  КАРУЉА, AТОС (2.033 m), ЈЕРИСОС 20.-24.09.2018.

Како рече наш Свети Владика Николај: Света Гора је царство без круне, држава без војске, богатство без новца, мудрост без школе, место где се умире, а не рађа. Место непрекидне молитве, тврђава православља и последњи траг некадашње Византије.

ПРОГРАМ ПУТА
Четвртак. Полазак минибусом у 17,30 са паркинга општине Нови Београд и 18,00х „ Плава Локомотива“ .

IMG 20180607 095017

IMG 20180607 094610

Петак. У јутарњим сатима стижемо у Уранополис. Подизање виза, куповина бродске карте и улазак у Свету Земљу може да почне. Хиландарска лука Јовањица и вожња до првог манастира Хиландара. На Светој Гори налази се 20 манастира (17 грчких и по један српски, руски и бугарски) и десетак скитова. У нашем манастиру коначимо, видећемо крст и маслину Цара Душана као и импозантни пирг (кулу) Краља Милутина, обилазимо и манастир Есфигмен, као и шумски пут који води ка манастиру Зограф. Вечера и ноћење у Хиландарском конаку.

IMG 20180607 102744

IMG 20180607 124356

Субота. Ујутру присуствујемо литургији, доручак и полазимо бродом до луке Дафни, затим бродом до луке Свете Ане или Каруље. Одавде практично почиње успон на ову митску планину. На половини пута је велики крст, стаза је прошарана шумом, успон је константан, али умерен. На висини од око 1.500м је мала црквица Панагија. Кратак одмор, а онда наставак ка врху, уживање у заласку Сунца и овом посебном месту. У повратку ноћимо у Панагији (кревети су на спрат и постоје вреће за спавање, ко има нека понесе своју врећу)

IMG 20180608 130320

img_0570.jpg

IMG 20180608 181545

Недеља. Рано ујутру,  полазимо и спуштамо се ка скиту Свете Ане и у колико време дозволи, живописним стазама које воде преко КАРУЉЕ најсуровијег и најмистичнијег дела полуострва. Долазимо до луке одакле узимамо брод и преко луке Дафни долазимо на место укрцавања- Уранополис.. Возимо се до Ставроса, пауза за купање, ручак, узимамо женски део екипе и крећемо пут Србије и Београда где очекујемо да стигнемо у раним јутарњим часовима.

Понедељак.

Очекивано време доласка у Београд у  раним јутарњим часовима.

Цена : 120 евра (динарска противвредност). Пријава уз аконтацију од 80 евра. Женама је забрањен приступ на самој Светој Гори, али дозвољен  туристичким бродовима обилазак. За жене је плаћен смештај у апартманима у Јерисосу туристичком месту на трећем прсту Халкидикија.

У цену улази: услуга превоза, свих путарина и вињета, oрганизацију око 2 ноћења,   трекинзи, вођење и услуге водича, паркинзи, наднице,смештај и храна возача,  превоз до различитих наведених локација, као и организациони трошкови пута. Смештај и храна у манастирима се не наплаћује, смештај за оне који остају у Јерисосу- јавити се на време због резервације смештаја.

У цену не улази: Такса за улазак на Свету Гору која се плаћа на лицу места и свако понаособ је подиже уз пасош (такса износи 25е, за децу 10 евра), трансфери бродом, осигурање.
За остале информације обратити се организатору и водичу. Потребно је пријавити се на време из разлога компликоване процедуре добијања дозвола и благослова. Аконтацијом (80 евра) се резервисе место и важе сва правила планинарске организације.
Водич: Рајко Јаковљевић: тел.060/387-0123 rajkojakovljevic@yahoo.com ПСД Копаоник Бгд