Предстојеће акције

ГРЧКА, ПОЛУОСТРВО, АГРИОЛЕФКЕС

Водич: STANOJE STOJKOVIĆ
Место одржавања: ПИЛИОН, ГРЧКА
ГРЧКА –ПОЛУОСТРВО ПИЛИОН –АГРИОЛЕФКЕС (1471 м)
Место одржавања: ПОВЛЕН

ПОВЛЕН

субота 11. јун 2022.

Повлен припада венцу Ваљевских планина које су продужетак старовлашке висије и пружају се западно од Ваљева ка Мачви. Главни врхови су Велики (1271 м), Средњи (1301 м) и Мали Повлен (1347 м).

Програм:

7:00 Полазак аутобуса са паркинга код општине Нови Београд.

9:30 Долазак на Дебело брдо.

9:40 Полазак на пешачку туру:  Дебело Брдо (960 м/нв) - планинарски дом ПК Повлен (1.146 м/нв) – Велики Повлен (1271 м/нв) – Средњи Повлен (1301 м/нв) – Мали Повлен (1347 м/нв).

Стаза је кружна са почетком и завршетком на Дебелом Брду, на путу Ваљево – Бајина Башта. Од Дебелог брда се ка југоистоку иде око 2 км путем до планинарског дома. Код планинарског дома краћа пауза а затим се иде узбрдо,  јужном падином Великог Повлена. Стаза је стрма, уска, води кроз шуму и за двадесетак минута се стиже до врха Великог Повлена. Са врха се пружа живописан поглед на Ваљевске планине, као и на Тару, Златибор и планине преко Дрине у РС. Одатле стеновитим гребеном стаза води кроз четинарску шуму, поред репетитора, на пространу ливаду. Преко ливаде стаза пење на Средњи Повлен (1301 м/нв). Од овог врха силази се на стене еруптивног порекла Плоче, где има такође видиковац. Стаза даље води поред извора реке Цетиње, затим преко ливаде и поред викенд насеља излази на Кнежево поље. Поред цркве Св. Стефана Архиђакона преко ливаде стаза се пење северном страном на Мали Повлен (1347 м/нв). Са врха, када је добра видљивост, виде се Маглић и Дурмитор. Са врха се силази истим путем, па са Кнежева поља иде вододерином поред колиба на колски пут. Одатле стаза продужава до планинарског дома и даље до Дебелог Брда.

Дужина пешачке туре је 13 км, висинска разлика у успону 610 м у силаску 610 м

Тежина стазе: лака.

16:00 Полазак за Београд.

На улазу у Ваљево, код Платана, пауза.

Долазак у Београд до 20,00 ч.

Опрема: планинарске ципеле, одећа за пролећне услове и заштита у случају падавина.

Храна и вода из ранца.

КОТИЗАЦИЈА:1.900 дин

Котизација обухвата само трошкове превоза.

Обавезно понети чланску карту са плаћеном чланарином за текућу годину.

За путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања.

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ,

062/211-017