Најаве Акција

Претрага сајта

Датум: 30.09.2017
Водич: Zorica Jakovljevic
Место одржавања: Srbija, Zlatar, Zlatibor

Kanjon Uvca je jedan od najslikovitijih predela Srbije, eko oaza i prirodni rezervart. Kanjon Uvca je jedno od nekoliko preostalih staništa Beloglavog Supa, retke ptice grabljivice iz roda Orlova. Tok Uvca je izrazito krivudav. Kanjon je slikovit sa nebrojenim meandrima i pećinama. Kanjon Uvca razdvaja dve „zlatne“ planine: Zlatibor i Zlatar. Tok reke je dug oko 100 km, a jednim delom prolazi kroz ovaj čuveni kanjon u kom reka gradi slikovite meandre koje možete posmatrati sa strmih litica u okolini ili direktno sa reke, plovidbom čamcem.

PROGRAM AKCIJE:

Polazak u subotu 30.09.2017 sa železničke stanice (kod Plave lokomotive) u 7,30h.
Prvog dana posećujemo Zlatiborsko jezero na planini Zlatibor, gde ćemo praviti pauzu za odmor i naravno laganu šetnju i pauzu od puta. Zatim, hodaćemo lagano uzbrdo po stazi zdravlja iznad Nove Varoši na planini Zlatar do hotela Panorama i vidikovca, odakle je lep pogled na Varoš. Noćenje je u hotelu na Zlataru ili Novoj Varoši. Dužina staze je oko 10 km. ukupno.

Drugog dana, 01.09.2017. vozimo se preko Sjenice do mesta gde se reka Vapa uliva u Uvac i odatle hodamo do lagune Markova ravan, odakle ćemo zaploviti čamcima kroz kanjon Uvca. Sve vreme imamo živopisan pogled na kanjon do velikih stena, gde se gnezde Beloglavi supovi - orlovi lešinari. Napuštamo brodić i obilazimo Ledenu pećinu sa čuvarima NP. Zatim nastavljamo čamcima do mesta gde se penjemo blago uzbrdo po livadama da bi došli do vrha Molitva 1.246 m odakle je nezaboravan pogled na meandre reke Uvac, 300 metara ispod nas.

Ukupno hodanje će biti lagano i iznosiće oko 10 km.

Povratak za Beograd preko Ivanjice do 21,30 čas.

Cena: usluga prevoza, noćenja u hotelu, plovidba kanjonom, ulaznica u rezervat prirode, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta je 4.500/4800 dinara. (zavisno od vrste vozila).Hrana je iz ranca, odnosno relativno povoljna na našem putu. Moguće je poručiti Sjenički sir za poneti.

Na izlet poneti zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu overenu za tekuću godinu.
Oprema: primerena vremenskim uslovima.

Uvac 0.jpg
Vođa je Zorica Jakovljević,PK Kopaonik,Beogradtel 060/387-0123, ili e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com Važe sva pravila planinarske organizacije.

Листа електронске поште за Планинаре