Издвојене теме

Претрага сајта


Општа правила сакупљања и коришћења самониклих јестивих гљива:

• не беру се младе и неразвијене гљиве - оне се лако могу заме нити отровним,
• не беру се презреле гљиве. Нису јестиве и боље је да остану у Природи и „баце” споре (семе),
• не уништавају се отровне и не јес тиве гљиве јер су потребне Природи,
• гљиве се беру целе (са дршком), лаганим зао кретом, пазећи да се не уништи мицелијум,
• убрзано кварење спречава се слагањем гљива у плетене кор пе, уместо у пластичне кесе,
• гљиве се чисте на месту брања (уклоне се нејестиви, трули и црвљиви делови),

• накнадно, детаљно чишћење вр ши се без употребе воде. Ако је прање неопходно, изводи се кратко, млазом хладне воде,
• подгревање јела у којем има гљи ва никако се не препоручује,
• употреба неких врста гљи ва апсолутно искључује конзу ми рање алкохолних пића,
• јестиве гљиве условно могу по стати отровне - ако почну да се кваре или било како промене првобитну структуру,
• препоручљиво је сачувати (у фрижидеру) бар један примерак гљиве од које се припрема оброк, због одређивања врсте и облика евентуалног тровања,
• у случају тровања, ОДМАХ се обратите лекару. За прву помоћ треба изазвати повраћање и узети лаксатив.