Водич: Dragan Pavlović
Место одржавања: Brazil i Peru

Peru – Brazil

Putevima drevnih Inka i tragom amazonskih zajednica

+ MAČU PIKČU-INKA TREK SALKANTAY ( 4650 m.)

15.05.- 08.06.2018

Vodič Dragan Pavlović,  tel: +381641674434

machu pichu

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan: BEOGRAD-BUDIMPEŠTA/BEČ-LIMA

Let iz Budimpešte i autobuski transfer iz Beograda sa kućne adrese do aerodrome u Budimpešti ili Beča, sa konekcijom za let do Lime . Dolazak u Limu i transfer do hostela/hotela . Odmor i  upoznavanje „Grada kraljeva“.  Noćenje.

2.dan: LIMA

Doručak. Organizovano razgledanje Lime: glavni trg, katedrala, gradska većnica, kolonijalne zgrade, predsednička palata, katedrala San Francisco, Trg San Martin... Povratak u hostel/hotel. Noćenje.

3. dan: KUSKO

Doručak. Napuštanje hostela, transfer do aerodroma i let avionom do Kuska. Transfer do hostela. Smeštaj. Odmor uz aklimatizaciju – prilagođavanje na nadmorsku visinu koja iznosi 3200 metara. Organizovani večernji obilazak centra grada u pratnji vodiča grupe. Povratak u hostel/hotel. Noćenje.

4.dan: KUSKO- CITY TOUR

Doručak. Prepodnevno razgledanje glavnog grada imperije Inka - Tawantisuyo, sa lokalnim vodičem, i arheoloških lokaliteta u samom Kusku i okolini. Ekskurzija počinje od 1h, a završava se oko 18h. Obuhvata posetu „Hramu sunca“ (el Templo del Sol Qoricancha (Korikanča)) – Santo Domingo i posetu arheoloških iskopina (zidina) Saqsayhuaman (Saksajuaman), Kenko, Puca Pucara (Puka Pukara) i Tambomachay (Tambomačaj). Po završetku ekskurzije, transfer do hostela/hotela. Slobodne aktivnosti. Noćenje.

5.dan: KUSKO- SVETA DOLINA INKA

Doručak. Celodnevna ekskurzija - poseta „Svetoj dolini“ („Valle Sagrado“) sa lokalnim vodičem, sa uključenim ručkom. Polazak u 9h minibusom, a završava se oko 19h. Poseta Pisku, gde se nalazi tipična indijanska pijaca, odlazak do doline Urubamba koja se pruža uz obale reke Vilkanota. Ručak u jednom lokalnom restoranu. Popodne poseta utvrđenju i gradiću Ollantaytambo (Oljantajtambo), sagradjen da bi nadzirao ulaz u ovaj deo doline i zaštitio je od mogućih napada stanovnika prašume. Gradić je bio vojni, religiozni i kulturni centar imperije Inka. U povratku, poseta živopisnom selu

Chinchero, gde se nalaze ostaci kraljevskih kuća Tupac Inca Yupanqui. Povratak u centar grada Kuska minibusom. Kratka šetnja do hostela/hotela. Noćenje.

6.-10. dan: MAČU PIKČU - INKA TREK SALKANTAY - KUSKO

DAN 1: CUSCO – MARCOCASA  18 km

Izlazak iz Kuska u 4.30 ujutru i prolazak kroz lokalitete Izcuchaca y Limatambo i stizemo do mesta Molle pata (2900m.n .v.). Dorucak. Autobuski prevoz do mesta  Markokasa (50 min) (3380m.s.n.m) odakle kreće naše pešačenje koje traje oko 5h, gde prolazimo kroz naselja Markokasa i dolazimo do mesta Soraypamapa (3900m.s.n.m) oko 1.30. Ručak. Kamp mesto. Nakon ručka mozemo posetiti i prelepu Humantay (4200m.s.n.m), i potrebno nam je 1:30  sata uspona, odakle imamo impresivni pogled na panoramu planine. U večernjim satima večera i odmor.

DAN 2: SORAYPAMPA – CHAULLAY 21km aprox

Dorucak oko 7:00am. Nastavljamo setnju od mesta Soraypamba do najvise tačke načeg puta, do prevoja Salkantay (oko 5-6 sati pesacenja), (4650m.n.v), gde prolazimo kroz mesta Salkantaypampa i Soyrococha gde nastavljamo put prolazeci pored male lagune i nakon toga se spustamo do mesta Huayracmachay (oko 4h pesacenja) (3800.m). Ručak. Nakon ručka nastavljamo spuštanje sve do mesta  Chaullay (oko 3h pesačenja) (2900m.s.n.m). Kamping mesto. Odmor.

DAN 3: CHAULLAY – PLAYA SAHUAYACO – SANTA TERESA 11km.

Doručak. Nastavljamo pešačenje uz različite kulture, kao sto je koka, koja važi za svetu biljku starosedeoca, koja se isto tako i kultivise u tropskoj zoni. Poslednje pešačenje dana nas vodi do mesta Playa (oko 5h pešačenja)(1900m.n.v). Rucak. Nakon rucka idemo autobusom do mesta  Santa Teresa i tu nocimo.

Opcionalna poseta termalnim izvorima Cocalmayo.

DAN 4: SANTA TERESA – AGUAS CALIENTES 17 km.

Doručak. Treking nastavljamo sve do mesta Aguas Calientes, za šta nam treba oko 6h, prolazimo pored Hidroelektrane i na tom mestu imamo box lunch. Uz put uživamo u panorami mesta i pejzažima okoline i na kratko zastajemo na nekim atraktivnim mestima, kao sto su vodopadi, da bi popodne dosli do Aguas Calientesa, koji se nalazi u podnozju Macu Picua. Tu nocimo u jednom hostelu/hotelu. Večera.

DAN 5: MACHU PICCHU - CUSCO

16708223 675978852583772 6367063323873315912 n

U ranim jutarnjim satima, oko 4.30 de krećemo na uspon izgubljenog grada Inka civilizacije Maču Pikču, za šta ce nam trebati do 2h. pešačenja. Ostatak dana slobodno vreme i razgledanje Inka grada Maču Pikču sa nasim lokalnim vodičem. U popodnevnim satim se vraćamo do mesta Aguas Calientes do našeg voza koji nas vodi do mesta Ollantaytambo, odakle nas čeka autobus koji nas vodi do Kuska. Smeštaj u hostel/hotel.

INKA TREK UKLJUČUJE

-Transport iz Kuska do mesta Marcocasa. Turistički autobus.

- Profesionalni vodič.

-Dodatni vodič ukoliko ima vise od 14 putnika

-Kuvar sa iskustvom na ovakvim putovanjima

-Asistent kuvara ukoliko ima vise od 10 putnika

4 doručka ,ručka i večere

-Konji (hrana, 5kg prtljaga po putniku, a uključuje i vreću za spavanje i podmetač), samo za tri dana.

-Šatori i podmetači

-Ulaz u  Machupicchu.

- Jedna  noć u hostelu u mestu Aguas calientes

-Povratna karta za turisticki voz Aguas calientes –Ollantaytambo u 21.30h ili 18.35h u zavisnosti od slobodnih mesta

-Transport Ollantaytambo – Kusko. Turistički autobus

NE UKLJUČUJE :

-Doručak prvog dana.

-Ručak poslednjeg dana.

-umesto pešačenja, u opciji prevoza od Hidroelektrane do mesta Aguas Calientes

-Vreća za spavanje.

-Autobus transfer od Machu Picchu do mesta Aguas Calientes $ 9

-  Bakšiš za vodiča, kuvara i nosače za grupu oko $ 20-25

NAPOMENA: U slučaju lošeg vremena preko prevoja Salkantaj, doći će do promene putanje treka što neće umanjiti atraktivnost puta. Učesnici koji iz bilo kog razloga ne žele da idu na Inka trek, ostaju dva dana u Kusku, gde upoznaju grad i okolinu. Trećeg dana vozom u pratnji lokalnog vodiča dolaze u grad Aguas Calientes i priključuju se grupi. Četvrtog dana svi obilaze  Machu Picchu.

Svaki prijavljeni učesnik za Inka trek će dobiti spisak neophodne opreme od strane organizatora.

11.dan: KUSKO

Doručak. Napuštanje hotela. Bus za Puno. Dolazak u popodnevnim ili večernjim satima u Puno. Smeštaj u hostel/hotel. Noćenje.

16602567 675535215961469 1165243665135768332 n16684272 676858755829115 4556667656817763294 n

12.dan: PUNO – TITIKAKA – PLUTAJUĆA OSTRVCA UROS I AMANTANI/TAQUILE

Doručak. U jutarnjim satima transfer do dokova jezera Titikaka i celodnevni izlet do plutajućih ostrvaca Uros i ostrva Amantani/Taquile sa uključenim ručkom. Povratak u Puno i transfer do hostela/hotela. Noćenje.

13.dan: PUNO – JULIACA – LIMA / LIMA – IQUITOS ili LIMA-BEOGRAD

Doručak. Prevoz do aerodroma u Hulijaki. Avio let do Iquitosa sa konekcijom u Limi. Transfer do hostela/hotela u Iquitosu. Noćenje.

16708730 675535469294777 3618611617546489155 n16711501 676858649162459 6238762171295232843 n

14.dan: IQUITOS

Doručak. Boravak u ovom neobičnom peruanskom amazonskom gradu do kojeg se može doći samo vodenim ili vazdušnim putem. Podeljen je na dva dela, gde je jedan deo luka Belem sa svojim drvenim kućicama podignutim na stubovima, a koji je tokom 6 meseci u godini na vodi a ostalih 6 meseci na zemlji. Mesto bogato amazonskom florom i faunom. Tu se nalaze i pleme Boras i Jaguas, koji se mogu obići, i isto tako videti i rečni delfini i posetiti gradski muzej ali i lokalnu amazonsku pijacu. Noćenje.

16729338 676858682495789 8084143586711132539 n16730357 676858939162430 5339457426759699923 n

15.dan: IQUITOS – TABATINGA / BRAZIL

Doručak.Jutarnji polazak motornim čamcem do tromeđe, graničnog prelaza Perua/Kolumbije/Brazila. Nakon graničnih formalnosti, mogućnost obilaska kolumbijskog sela/gradića Leticija i povratak u brazilski deo i gradić Tabatinga. Transfer do hostela/hotela. Noćenje.

16./19.dan: TABATINGA – AMAZON – MANAUS

Doručak. Odlazak do dokova Tabatinge i ukrcavanje na brod uz četvorodnevnu plovidbu Amazonom uz uključene obroke na brodu. Brodovi nisu luksuzni prekookeanski, nego lokalni turistički koji su više u rustičnoj varijanti plovidbe i pravi su avanturistički izazov za putnike koji putuju u ambijentu amazonske prašume, gde imamo ležaljke i noćenje na palubi. Na licu mesta možemo proveriti mogućnost iznajmljivanja kabina uz doplatu, za one koji su zainteresovani (ukoliko postoji mogućnost, doplata bi iznosila izmedju 80-100usd za čitavo putovanje) .

Dolazak u Manaus je planiran četvrtog dana putovanja brodom u podnevnim satima. Transfer do hostela/hotela. Noćenje.

19.dan: MANAUS

Doručak. Milionski brazilski amazonski grad sa dugačkom istorijom i bogatom florom i faunom, u kombinaciji tradicionalnog i modernog, gde možete probati originalnu guaranu između ostalog, pa i amazonsku lokalnu hranu. Uz dogovor mogućnost posete delte reke Amazon, lokalne zajednice, kao i rečne delfine i amazonsku floru i faunu kao fakultativni izlet. Noćenje.

20.dan: MANAUS

Doručak. Slobodne aktivnosti u ovom milionskom amazonskom gradu. Noćenje.

21.dan: MANAUS – RIO

Doručak. Transfer do aerodroma. Let za Rio. Transfer do hostela/hotela u Riu. Noćenje.

22.dan: RIO

Doručak.  Čuveni Rio de Žaneiro je prepun zanimljivih mesta, koje se obavezno moraju posetiti. Uz plaže Kopakabane i Ipaneme, vredno posete je i nacionalni park Pan de Asukar -Šećerna Glava, kao i Korkovado-statua Hrista Redendora, gradska botanička bašta, Sambodrom, centar grada Lapa, gradska katedrala, stadion Marakana. Uz dogovor moguć je fakultativni izlet i poseta ovim navedenim mestima, čak i u jednom danu. Noćenje.

23.dan: RIO

Doručak. Slobodne aktivnosti u Riu. Noćenje.

24./25. dan: RIO – BEOGRAD

Doručak. Transfer do aerodroma i medjunarodni avio let sa konekcijama do Beograda ili do Budimpešte/Beča sa autobuskim transferom do Beograda.

CENA  ARANŽMANA:

2480evra + medjunarodna avio karta Beograd (ili Budimpešta/Beč sa transferom iz Beograda) – Lima, Rio de Janiero – Beograd (ili Budimpešta/Beč sa transferom do Beograda) sa uključenim taksama iznosi izmedju 950-1150evra u zavisnosti od momenta kupovine avio karte.

POSTOJI MOGUĆNOST PRIJAVE ZA TURU I OBILAZAK PRVOG DELA PUTOVANJA U TRAJANJU OD 14DANA (PERU 14DANA) I ORGANIZOVANI INDIVIDUALNI POVRATAK U BEOGRAD ILI PRIJAVA ZA TURU DRUGOG DELA PUTOVANJA U TRAJANJU OD 13DANA (PERU/BRAZIL 13DANA) GDE SE PRIKLJUČUJETE GRUPI U LIMI 13.DANA PUTOVANJA UZ ORGANIZOVANI INDIVIDUALNI DOLAZAK DO LIME. CENA TAKVOG PUTOVANJA DA SE PRIKLJUČITE ILI PRVOM DELU ILI U DRUGOM DELU PUTOVANJA RADI SE NA UPIT ORGANIZATORU PUTOVANJA.

PRIJAVA uz akontaciju od 500 eura, ostatak sume po dogovoru sa organizatorom putovanja

Cena je rađena na bazi od najmanje 15 prijavljenih putnika.

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:

*medjunarodni i lokalni avionski prevoz na navedenim relacijama (ekonomska klasa); Lima-Kusko, Hulijaka-Lima, Lima – Ikitos, Manaus – Rio de Žaneiro

*smeštaj u dvo i trokrevetnim standardnim sobama u hostelima i hotelima*** lokalne kategorizacije na bazi noćenja sa doručkom,

*obroci za vreme Inka treka,

*lokalne ekskurzije navedene u programu putovanja sa lokalnim vodičima na engleskom; city tour Lima, city tour Kusko, Sveta dolina Inka sa uključenim  ručkom, Boleto turistiko-ulaznica na arheološke lokalitete u zoni Kuska, 5 dnevni Inka trek i Maču Pikču, jezero Titikaka i plutajuća ostrvca Uros sa ostrvom Amantani/Taquile sa uključenim ručkom

*ulaznice za arheološke lokalitete, transferi aerodrom-hotel, autobuski prevoz na relaciji Kusko-Puno, Puno- Hulijaka, prevoz motornim čamcem na relaciji Ikitos-Tabatinga sa uključenim ručkom, 4 dnevni prevoz lokalnim turističkim brodom duž Amazona sa uključenim obrocima tokom plovidbe

*troškovi organizacije i vođenja putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:

*bakšiš za lokalne vodiče na ekskurzijama

* međunarodno putno osiguranje

* fakultativni izleti navedeni u programu; obilazak Iquitosa, Manausa, Ria (dogovor na licu mesta)

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

ugovoreni–započeti način plaćanja se ne može naknadno menjati

kompletna uplata je do popune mesta, a najkasnije mesec dana pre polaska

NAPOMENE:

Svaka promena programa putovanja od strane samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost organizatora putovanja ne predstavlja izmenu ugovorenog programa

Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).

Ekspediciju je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika.

Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

Smeštajni objekti u ovom programu su kategorisani od strane Turističke Asocijacije Perua i Brazila.

Za sve fakultativne izlete potreban je minimalan broj učesnika da bi se isti realizovali.

U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu puta je najkasnije 10 dana pre polaska.

U slučaju promene na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava organizator zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.

Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiji. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju.

Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu (kradju, gubitak stvari…) ili bolest putnika

Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.

Postoji mogućnost promene itinerera na letovima, promene ruta putovanja ali uz obilazak svih navedenih mesta i lokaliteta navedenih u programu, sa čim se ne smanjuje atraktivnost putovanja.

Učesnici ture moraju biti psihofizicki spremni za put, kao i na eventualne promene i improvizacije na terenu

Kalkulacija je radjena na bazi minimum 15 prijavljenih putnika, ukoliko se prijavi manji broj putnika, putovanje se moze realizovati uz povećanje čitavog iznosa putovanja u odnosu na broj putnika u cilju pokrivanja svih troškova organizatora putovanja uz saglasnost putnika.

U koliko putnik otkaže putovanje  mesec i više dana pred polazak na put, da bi povratio uplaćena sredstva može naći zamenu u protivnom organizator ima pravo da zadrži organizacione troškove a to je 50 % od ukupne cene koštanja ture sa uključenim avio taksama.

Ukoliko putnik otkaže putovanje u kraćem periodu od mesec dana pre puta, može pronaći zamenu, ali nema pravo na povraćaj novca, u koliko su međunarodne i lokalne avio karte i troškovi putovanja u vidu ekskurzija, hotela, transfera i lokalnih vodiča već isplaćeni lokalnim agentima u navedenim zemljama od strane organizatora putovanja.

ZADNJI ROK ZA PRIJAVU JE 30 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

PRIJAVA ORGANIZATORU PUTOVANJA: Dragan Pavlović, tel: +381641674434, E-mail: drag_pav@yahoo.com

PLANINARSKA BIOGRAFIJA VODIČA:

Dragan Pavlović  licencirani planinarski vodič PSS, planinar od 1986. godine. Završio letnju i zimsku školu alpinizma, školu speleologije. Vršio uspone na skoro sve vrhove preko 2000 m u Srbiji i Crnoj Gori, i uspone najviših vrhova Evrope. Učesnik  ekspedicija: Kavkaz, Afrika, Himalaji. Vodio ekspedicije: Iran 2004. god. sa usponom na najviši vrh Irana (Damavand 5672 m). Andi - Peru 2005. god. (vrh Ausangate 6372m.) prašuma Amazona. Kavkaz 2006., 2007., 2008., 2009., 2010. (Elbrus 5642m.) Ekvador – Peru – Kolumbija – Brazil 2007 sa usponom na vrh Kotopaksi 5897 m. Pamir 2008 (Pik Lenjin 7134 m). Maroko (Visoki Atlas) 2010, Peru-Bolivija (vulkan Misti 5880 m) 2011. god. Brazil – Venecuela (Anđeoski  vodopad) 2013. god. Krstario Amazonom od izvora do ušća. Tibet 2015, treking do baznog kampa Mont Everest.