Prijava
| Registrujte se
Izveštaj - RADAN (1408 m) iz Prolom Banje, SOKOLOVICA, Đavolja varoš
Datum održavanja akcije: 30.9.2011. - 2.10.2011.
Vodič ture: Zoran Nikolić
Najviši vrh(m): 1408
Broj učesnikа: 21, Kopaonik: 9
Pređeno kilometara: 36
Nadmorska visina(m): U: 1890, S: 1910

 IZVEŠTAJ SA AKCIJE:

Na akciji je učestvovao 21 planinar, iz PSD Kopaonik (9), PSD Železničar (8), PD Pobeda (1), PD Radnički (1), PD Kablar (1) i PD Šara (1).

Petak 30. septembar

Na put ka Prolom Banji krenuli smo u 16.00. Autoputem smo išli do Pojata, a potom skrenuli na zapad i preko Kruševca (tu nam se pridružuje planinar iz PD Kablar) stigli do jezera Ćelije, gde smo napravili pauzu za kafu i večeru u trajanju od 45 minuta. Nastavljamo put kroz Jankovu klisuru i preko Blaca, Beloljina i Rudara stižemo u Prolom Banju nešto oko 21.45. Nakon razmeštaja po sobama deo grupe ide u hotel Radan na druženje uz živu muziku, a drugi deo na počinak.

Subota 1. oktobar

Ustajanje je zakazano za 6.00, a polazak minibusom u Đavolju varoš u 7.00. Zbog kašnjenja vozača krećemo u 7.10. Na ulazu u Đavolju varoš smo u 7.35. Obilazak Đavolje varoši trajao je do 9.15, kako je i planirano. Jedan učesnik akcije se vraća u minibus, a ostali svrstavaju u dve grupe prema težini staze. Prvu grupu vodim ja i sa mnom kreće 13 planinara. Drugu grupu, koja kreće sa nama, vodi Jarmilo i sa njim u startu kreće 5 planinara. Obadve grupe idu do Sokolovog visa, što omogućava planinarima koji idu sa mnom da se predomisle i na Sokolovom visu sačekaju drugu grupu, ako im moj tempo bude prejak. Do prvih kuća u selu Đake druga grupa je uspevala uz velike napore, da nas prati. Za uspon na Sokolov vis koristimo različite pravce, ja svoju grupu vodim najkraćim, ali najstrmijim delom, Jare malo zaobilazi sa strane. Kod vojnog objekta pravimo pauzu, koju ja koristim da vojnicima predam pečat i knjigu koje je pripremio Aleksandar Tijanić iz PD Radnički, inače poreklom ispod Sokolovog visa.

Na Sokolov vis smo se popeli u 11.20. Odmorili smo 30-ak minuta, uživajući u pogledu sa vrha koji se pružao na sve strane. Pokazao sam planinarima okolne vrhove i masive Kopaonika, Jastrepca, Vidojevice, Pasjače i najviši vrh Radana Šopot. Zbog daljine i slabe vidljivosti nismo mogli da vidimo Šar planinu. U 11.50 krećemo dalje. Pri silasku sa vrha vidimo drugu grupu kako se polako penje. Svraćamo na izvor ispod Sokolovog visa, a potom produžavamo ka Gajtanskim vratima. Staza, koja se inače retko koristi, je prohodna. Na Gajtanskim vratima nailazimo na markaciju, koja preko Pavlovog poda i Kujovića livada vodi ka Šopotu. Markacija je tokom leta obeležena u sklopu projekta Razvoj mreže planinarskih i biciklističkih staza na Radan planini, koji vodi Centar za razvoj jablaničkog i pčinjskog okruga iz Leskovca.

Na Šopot stižemo u 13.25. Odmaramo se, ručamo, fotografišemo... Na vrhu se nalazi stub – trigonometrijska tačka I reda. Vrh je stenovit, ali je oko njega gusto visoko rastinje, te se sa njega skoro ništa ne može videti, osim Sokolovog visa sa koga smo upravo došli. I ovde ostajemo 30-ak minuta. Krećemo dalje. Ovde već nastaju problemi. Šumski putevi se već neko vreme ne koriste, a pošto je jesen, nisko rastinje (naročito kupine) je intenzivno i otežava kretanje. Izlazimo na šumski put, idemo njime neko vreme, a potom skrećemo na severo-zapad na nešto lošiji šumski put. Uočavamo neobičnu markaciju. Fotografišem je. Zbog zaraslih starih puteva i formiranih novih šumskih puteva promašio sam jedno skretanje. Shvatio sam to već nakon desetak minuta. Pokušavam da se izvučem iz nelagodne situacije. Nakon nešto više od pola sata uspevam da pronadjem proplanak, koji je u gustoj šumi, jedini prepoznatljiv detalj. Nastavljamo put ka Ripivodi. Idemo pored potoka, jednog od nekoliko koji svojom vodom daju Ripivodi impresivan izgled. Presušio je. Već sam pomislio da je dole samo gola stena. Drugi krak, na sreću nije. Niti izvor koji sam sasvim slučajno otkrio pre par godina. Malo po strani od šumskog puta, ispod bukve, malo koritance u kamenu. Sada je neko dodao još i koru od drveta da se flaša može lakše puniti. Na Ripivodu stižemo u 15.45. Zadržavamo se tek 10-ak minuta iznad vodopada. Ima vode, ali ne dovoljno da vodopad ima izgled kao u proleće. Krećemo dalje kako bi pre mraka stigli do crkve Svetog Lazara. Idemo najpre makadamskim putem koji Bojnik spaja sa Prolom Banjom, a potom ispod Vlasova skrećemo na stazu koja vodi uz jarugu pravo na prevoj. Stazu sam koristio i ranijih godina. Deo staze je zarastao u kupine, kao nikada do sada. Dokaz da ovde više niko ne prolazi osim mene i planinara koje vodim. Nekako smo se izborili sa kupinama i izašli na kolski put na prevoju ispod vrha Sokolovac. Odatle više nije bilo spornih momenata. U Vlasovu odmaramo kod česme ispod  ogromnih bukava, a potom pored stare škole u Vlasovu i zaseoka Kokanovići dolazimo do crkve u 18.10. Nakon obilaska crkve nastavljamo put ka Prolom Banji gde stižemo u 18.50, još uvek uz dnevnu svetlost.

Dužina staze oko 29 km, visinska razlika u usponu oko 1400 m, u silasku oko 1420 m.

Druga grupa je u Banju stigla 30 minuta pre nas napravivši turu dužine 21 km i visinsku razliku oko 800 m.

Večerali smo i družili se u restoranu hotela Radan.

Nedelja 2. oktobar

Polazak na pešačku turu po Sokolovici zakazan je za 7.30. Na pešačenje je u 7.35 krenulo 17 planinara. Četvoro je ostalo da se kupa u banjskom bazenu. Polazimo iz Banje ka severu uzanim putem koji vodi između kuća. Nakon poslednjih kuća nailazimo na markaciju. Staza vodi uz kosu krećući se ka vrhu Radulovac. Usput imamo nekoliko jako lepih vidikovaca na Prolom Banju i okolne planine. Sa Markove stene pokazao sam planinarima sve vrhove na kojima smo bili prethodnog dana. Na visini od oko 900 m staza skreće sa kose prečeći ukoso ka sedlu između Radulovca i sledećeg vrha, samim tim izbegavajući ogradu lovnog rezervata, koja se proteže u neposrenoj blizini. Najpre se penjemo na vidikovac Miloševa stena, a potom na sedlu, na jednoj lepoj livadi, pravimo prvu veću pauzu. Zbog sušnog leta, nema pravih jesenjih boja, po kojima je ovo mesto prepoznatljivo.

Nakon pauze odlazimo na vidikovac Koste Pećanca, stenu visoku 15-ak metara, sa koje je, prema priči meštana, 1917. godine Kosta Pećanac rukovodio borbom u vreme topličkog ustanka. Pogled na Prolom Banju iz drugog ugla. Nastavljamo dalje nakon neizbežnog fotografisanja, najpre kroz šumu, pa preko livada, pa opet kroz šumu da bi došli do narednog vidikovca, kameni presto Kneza Lazara. Neki od učesnika tvrdili su da je ovo najlepši vidikovac ovoga dana. Tu smo se i zadržali najviše. Da bi izbegli prerani povratak u Prolom Banju, odlučujem da se ne vraćamo nazad, već da nastavimo napred nemarkiranom stazom i udjemo u Banju sa istoka. Staze donekle ima, a onda nastavljamo dalje kroz šumu doživljavajući pravu avanturu. Nakon nekog vremena izlazimo na stenoviti proplanak i tu pravimo novu pauzu. I ovo je odličan vidikovac. Nešto niže uočavamo put koji će nas odvesti do Prolom Banje. Bez većih poteškoća došli smo, nakon pauze, do puta. U Prolom Banju stižemo u 12.20.

Dužina staze oko 7 km, visinska razlika i u usponu i u silasku oko 490 m.

U 13.00 č se rastajemo od domaćina i krećemo na zakazani ručak u restoran Kolibe na izlazu iz Prolom Banje. U restoranu ostajemo oko 60 minuta. Ka Beogradu krećemo u 14.15. Usput svraćamo u Kuršumliju i obilazimo crkvu Svetog Nikole iz XII veka. Potom iz Blaca skrećemo ka selu Vrbovac i obilazimo novoizgrađenu crkvu u tom selu. S obzirom da smo imali dovoljno vremena svraćamo i do manastira Naupare, gde se zadržavamo 30-ak minuta. U Kruševcu nas napušta planinar iz Čačka. Ka Beogradu smo napravili još jednu kraću pauzu na OMV pumpi kod Lapova.

Na parking ispred železničke stanice Beograd stižemo u 20.55 časova, a ispred opštine Novi Beograd u 21.10. Za tri dana minibusom pređeno 644 km.


Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
8. Međunarodni uspon na Ruj "1.706 snova"
Datum:16.6.2017. - 18.6.2017.
Planinarstvo
10. Dani jorgovana, Tupižnica
Datum:27.5.2017.
Planinarstvo
Golija, Jankov kamen (1833 m)
Datum:27.5.2017. - 28.5.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring