Prijava
| Registrujte se
Izveštaj - Miroč, Vratna, Rajkova pećina
Datum održavanja akcije: 5.4.2013. - 7.4.2013.
Vodič ture: Zoran Nikolić
Najviši vrh(m): 768
Broj učesnikа: 10, Kopaonik: 7
Pređeno kilometara: 24
Nadmorska visina(m): U: 850, S: 930

Na akciji je učestvovalo 10 planinara iz PSK Kopaonik (7), PK Pobeda (2) i PK Železničar Niš (1). U subotu se akciji, na jedan dan, pridružilo još 4 planinara iz PSK Kopaonik koji su došli u sopstvenom aranžmanu.

Zbog malog broja prijavljenih nisam bio u mogućnosti da angažujem minibus. Iz poštovanja prema domaćinima iz Kladova i prijavljenim učesnicima akcije nisam ni pomišljao da otkažem akciju. Otvarale su se dve mogućnosti. Angažovanje kombija 8+1 kojim bi upravljao moj pomoćnik Radovan Vučković (10. učesnik Dimitrije Novakov bi sopstvenim prevozom došao u Kladovo kraćim putem) i na predlog jednog učesnika akcije putovanje sa dva automobila. Bio sam vrlo blizu odluke o angažovanju kombija, kada se situacija dodatno komplikuje. Dan uoči polaska saznajem da dvoje učesnika zbog privatnih obaveza mora da putuje u Kragujevac i da će otuda doći u Tekiju naveče. Ova okolnost eliminiše mogućnost angažovanja kombija i ja dogovaram sa Nevenom Maksimović i Dimitrijem Novakovim da pođu svojim automobilima.

Petak 5. april

Sa dve pozicije iz Beograda krećemo automobilima i sastajemo se u Bubanj Potoku. Kod naplatne rampe pridružuje nam se planinar iz Niša. Sa benzinske pumpe Elp kod Vrčina krećemo zajedno u 17.00. Relacija kretanja u odlasku autoputem do skretanja za Požarevac – Požarevac – Veliko Gradište – Golubac – Donji Milanovac – Tekija. Pauzu od 15 minuta napravili smo kod tvrđave Golubački grad. U Tekiju, gde nas već čekaju domaćini iz Kladova, stižemo u 19.45. Smeštamo se u sobe, družimo i večeramo sa domaćinima. Oko 22.30 pristižu i poslednji učesnici akcije (Branislav Krstović sa suprugom Svetlanom).

Subota 6. april

Ustajanje zakazano za 5.30, polazak automobilima iz Tekije do Golog brda u 6.30. Pridružuje nam se četvoro planinara iz Beograda na jedan dan. Zajedno sa domaćinima krećemo ka Golom brdu u 6.45. Na Golom brdu se susrećemo sa rendžerima iz Nacionalnog parka Đerdap. Odavde kreće planinarska tura. Domaćini nas na hodanje dočekuju uz pogaču, so i domaću rakiju. Domaćin Branko odlazi sa vozačima do mesta na kome završavamo turu. Ne čekajući njihov povratak krećemo u 7.20. Oblačno je ali nema kiše. Naš mladi vodič Adriana vodi nas markiranom pešačkom stazom preko livada i kroz šumu prema vrhu i vidikovcu Mali Štrbac. Staza je odlično uređena i očišćena. Svaka čast planinarima PD Vrh. Živopisni predeli. Grupa koja je prevozila automobile stiže nas u 8.15. Dalje nastavljamo zajedno. Sa domaćinima ukupno 24 planinara.

Na prvi vidikovac, kod čeke, stižemo u 8.50. Pravimo pauzu. Razvedrava se i postaje toplije. Pogled na Veliki Kazan, Đerdapsku klisuru i susednu Rumuniju fantastičan. Na suprotnoj strani u steni isklesan lik rumunskog kralja Decibala. Napuštamo čeku i nastavljamo dalje. Na Malom Štrpcu smo u 9.30. Sada vidimo i Veliki Štrbac, naredni vrh na koji se penjemo. Prilično je udaljen. Između dve stene prostrana šuma kroz koju treba proći. Na Malom Štrpcu kratko zadržavanje. Fotografija radi. Spuštamo se. Branko i ja osluškujemo planinare slabije kondicije kako bi eventualno delili grupu na Pločama. Na raskrsnici (Veliki Štrbac, vidikovac Ploče) odlučujemo da grupa ostane kompaktna i da svi idu na Veliki Štrbac, ali odustajemo od spuštanja na Ploče. Time skraćujemo turu za oko 3 km (planirano 22 km). Na ovoj raskrsnici smo u 10.05.

Put (kako Branko kaže autoput) ka Velikom Štrpcu vodi stalno kroz šumu. Kasnije napuštamo šumski put i šumskom stazom se stepenasto, uz vododelnicu, penjemo ka vrhu. Posle nekog vremena napuštamo vododelnicu i počinjemo bočno penjanje ka grebenu Velikog Štrpca. Pauze pravimo po potrebi. Na prvi vidikovac sa grebena izlazimo u 12.00. Odmor, fotografisanje, uživanje u pogledu. Nastavljamo dalje nakon 25 minuta.

Na Veliki Štrbac izlazimo u 12.40. Pogled puca na sve strane. Sunčano i toplo. U vazduhu blaga izmaglica. U daljini na rumunskoj strani kao na dlanu najviši vrhovi Karpata pod snegom. Ispod nas Mali Kazan. Na vrhu betonski stub, trigonometrijska tačka I reda. Visina 768 m. Branko nam pokazuje dole niže sledeći vidikovac na koji idemo. Sa vrha krećemo u 13.05. Grupa još uvek kompaktna, nema umornih.

Spuštamo se opet kroz šumu, udaljavajući se od grebena. Prvi put danas prolazimo pored napuštenih kuća. Hvatamo se puta. Izlazimo iz šume, nailazimo na livade i oranice i nekoliko aktivnih domaćinstava. Pridružuje nam se jedan pas i prati nas. Sve vreme krećemo se markiranom stazom. Na vidikovac stižemo u 14.30 i na njemu ostajemo do 15.00. I odavde je pogled jako lep i na kanjon i na Veliki Štrbac. Vidikovac je na steni iznad same đerdapske magistrale. Ugao gledanja znatno manji.

Ka magistrali se spuštamo pešačkom stazom koja bočno preči u pravcu ka Tekiji (do tada smo se stalno udaljavali od Tekije). Opreznost nije na odmet. Prolazimo kraj jednog izvora. Cvetići, vesnici proleća, svuda oko nas. U 16.00 stižemo kod automobila. Vraćamo se u Tekiju. U Tekiji smo u 16.25. U motelu ručamo i družimo se sa domaćinima. Nakon ručka odlazimo u šetnju tekijskim kejom. Uz dogovor za sutrašnji dan rastajemo se sa domaćinima.

Nedelja 7. april

Ustajanje u 5.30. Doručak, spremanje i pakovanje stvari u automobile. U 6.40 krećemo za Kladovo gde nas u 7.00 čekaju domaćini. U 7.10 zajedno sa domaćinima krećemo automobilima ka Vratni. U jednom delu put je bio izuzetno loš, između ogromnih nakinđurenih kuća u selu Urovica najlošiji – rupa do rupe. Na parking ispred manastira Vratna stižemo u 8.10. Ovde se srećemo i sa planinarima iz Negotina (PK Deli Jovan). Oblačno je, ali bez padavina.

Nakon kraćeg Brankovog govora, kojim nas je upoznao sa karakteristikama ovog predela, krenuli smo svi zajedno ka Vratnjanskim kapijama. Do Male kapije stižemo u 8.40. Najpre idemo do Velike kapije koja je u neposrednoj blizini. Prolazimo ispod nje i penjemo se na litice iznad sa kojih je odličan pogled na manastir Vratna. Na litici smo u 9.10. Ovde pravimo pauzu za doručak. Počinje sitna kišica. Krećemo nazad u 9.35. Spuštamo se opet do reke Vratne i Velike kapije. Obilazimo i Malu kapiju i penjemo se na stene sa kojih je odličan pogled na Veliku kapiju i Manastir Vratna. Stena je već mokra i klizava i potrebna je izuzetna opreznost, na šta stalno upozoravam planinare. Zbog kiše i klizavog terena odustajemo od penjanja na najviši vidikovac. Vraćamo se ka Manastiru Vratna. Kod manastira smo u 10.20. Obilazimo manastir.

Ka Brzoj Palanci, gde imamo zakazan ručak, krećemo u 10.55. U restoranu smo u 11.30. Na ručku smo do 13.00. Od domaćina se opraštamo u 13.05 i krećemo preko Negotina ka Majdanpeku gde smo dogovorili obilazak Rajkove pećine.

Kod pećine smo u 15.00. Turistički vodič nas vodi kroz pećinu. Zatečeni smo lepotom pećine. Rajkovu pećinu obilazimo do 15.55.

U 16.00 napuštamo Majdanpek i preko Kučeva i Požarevca vraćamo se u Beograd. Krećemo se u koloni od tri automobila. Pre izlaska na autoput napušta nas Dimitrije Novakov koji preko Smedereva i Kovina odlazi u Vršac.

Sa dva automobila (Nevena i Branislav) u Beograd stižemo oko 19.30.

Zaključak:

Bez obzira na sve teškoće koje su je pratile, akcija je uspešno izvedena. Većina nas je prvi put bila na ovom terenu i imali se šta videti. Prvog dana pratili su nas idealni vremenski uslovi, dobra kilometraža, solidna visinska razlika i prelepi vidikovci. Pređeno je 19 km i savladana je visinska razlika u usponu oko 650 m i u silasku oko 830 m. Drugog dana oko 5 km hodanja sa visinskom razlikom blizu 200 m. Uživanje je u drugom delu ture pokvarila slaba kiša. Sa ponašanjem učesnika akcije sam jako zadovoljan.


Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
TA: Susret planinara na Kopaoniku
Datum:2.6.2017. - 4.6.2017.
Planinarstvo
SLOVENIJA: Kamniško-savinjski Alpi (Grintovec, 2558 m)
Datum:23.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Kamena gora - rafting Limom - Zlatar i Zlatibor
Datum:24.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring