Prijava
| Registrujte se
Izveštaj - RADAN I SOKOLOVICA, Prolom Banja, Djavolja varoš, Sokolov vis, Šopot, Ripivoda, vidikovac Koste Pećanca, Kameni presto Cara Lazara
Datum održavanja akcije: 5.10.2012. - 7.10.2012.
Vodič ture: Zoran Nikolić
Najviši vrh(m): 1408
Broj učesnikа: 13, Kopaonik: 3
Pređeno kilometara: 36
Nadmorska visina(m): U: 1990, S: 2010

Akcija organizovana prema Planu aktivnosti PSD Kopaonik za 2012. godinu, a u saradnji sa PSK Železničar Beograd. U organizaciji PSK Kopaonik učestvovalo 13 planinara, iz PSK Kopaonik (3), PSK Železničar (2), PK Pobeda (5), PK Policajac – Josif Pančić (1), PK Borkovac (1) i PD PTT (1). U organizaciji PSK Železničar učestvovalo 7 učesnika (svi iz PSK Železničar).

Petak 5. oktobar

Na put ka Prolom Banji krenuli smo u 16.00. Autoputem (kod Umčara nam se pridružuju dve planinarke iz Grocke) smo išli do Pojata, a potom skrenuli na zapad i preko Kruševca stigli do jezera Ćelije, gde smo napravili pauzu za kafu i večeru u trajanju od 40 minuta. Nastavljamo put kroz Jankovu klisuru i preko Blaca, Beloljina i Rudara stižemo u Prolom Banju oko 21.45. Nakon razmeštaja po sobama deo grupe ide u hotel Radan na druženje uz živu muziku, a drugi deo na počinak.

Subota 6. oktobar

Ustajanje je zakazano za 6.00, a polazak minibusom u Đavolju varoš u 7.00. Na ulazu u Đavolju varoš smo u 7.35. Obilazak Đavolje varoši trajao je do 8.55. Jedan učesnik akcije se vraća u minibus, a ostali svrstavaju u dve grupe prema težini staze. Prvu grupu vodim ja i sa mnom kreće 13 planinara. Drugu grupu, koja kreće sa nama, vodi Jarmilo i sa njim u startu kreću 4 planinarke. Obadve grupe idu do Sokolovog visa, što omogućava planinarima koji idu sa mnom da se predomisle i na Sokolovom visu sačekaju drugu grupu, ako im moj tempo bude prejak. Do prvih kuća u selu Đake druga grupa je uspevala uz velike napore, da nas prati. Za uspon na Sokolov vis koristimo različite pravce, ja svoju grupu vodim najkraćim, ali najstrmijim delom, Jare malo zaobilazi sa strane. Kod vojnog objekta pravimo pauzu.

Na Sokolov vis smo se popeli u 11.15. Odmorili smo 30-ak minuta, uživajući u pogledu sa vrha koji se pružao na sve strane. Pokazao sam planinarima okolne vrhove i masive Vidojevice, Pasjače i najviši vrh Radana Šopot. Zbog daljine i slabe vidljivosti nismo mogli da vidimo Kopaonik, Jastrebac i Šar planinu. Troje planinara, uz moju saglasnost, odlučuje da ovde sačeka drugu grupu. U 11.50 krećemo dalje. Svraćamo na izvor ispod Sokolovog visa, koji je, ispostavilo se, presušio, a potom produžavamo ka Gajtanskim vratima. Staza, koja se inače retko koristi, je prohodna. Na Gajtanskim vratima nailazimo na markaciju, koja preko Pavlovog poda i Kujovića livada vodi ka Šopotu. Markacija je tokom prošle godine obeležena u sklopu projekta Razvoj mreže planinarskih i biciklističkih staza na Radan planini, koji je vodio Centar za razvoj jablaničkog i pčinjskog okruga iz Leskovca.

Na Šopot stižemo u 13.55. Odmaramo se, ručamo, fotografišemo... Na vrhu se nalazi stub – trigonometrijska tačka I reda. Vrh je stenovit, ali je oko njega gusto visoko rastinje, te se sa njega skoro ništa ne može videti, osim Sokolovog visa sa koga smo upravo došli. Ovde ostajemo 20-ak minuta. Krećemo dalje ka Ripivodi u 14.20. Ovde već nastaju problemi. Jedan kraći deo staze obrastao je kupinama i sitnim rastinjem, tako da se teže i sporije krećemo. Izlazimo na šumski put, idemo njime neko vreme, a potom skrećemo na severo-zapad na nešto lošiji šumski put. Vrlo brzo izlazimo na proplanak koji je, u gustoj šumi, jedini prepoznatljiv detalj na putu ka Ripivodi. Idemo pored potoka, jednog od nekoliko koji svojom vodom daju Ripivodi impresivan izgled. Presušio je. Već sam pomislio da je dole samo gola stena. Drugi krak, na sreću nije. Niti izvor koji sam sasvim slučajno otkrio pre par godina. Malo po strani od šumskog puta, ispod bukve, malo koritance u kamenu. Sada je neko dodao još i koru od drveta da se flaša može lakše puniti. Kod izvora malo odmaramo. Na Ripivodu stižemo u 15.40. Zadržavamo se tek 10-ak minuta iznad vodopada. Ima vode, ali ne dovoljno da vodopad ima izgled kao u proleće. Krećemo dalje kako bi pre mraka stigli do crkve Svetog Lazara. Idemo najpre makadamskim putem koji Bojnik spaja sa Prolom Banjom, a potom ispod Vlasova skrećemo na stazu koja vodi uz jarugu pravo na prevoj. Stazu sam koristio i ranijih godina. Deo staze je zarastao u kupine, kao nikada do sada. Dokaz da ovde više niko ne prolazi osim mene i planinara koje vodim. Poslednji, najzarasliji, deo sam izbegao prešavši na drugu stranu jaruge. Na prevoj ispod vrha Sokolovac stižemo u 16.15. Odatle više nije bilo spornih momenata. U Vlasovu prolazimo pored česme ispod  ogromnih bukava, a potom pored stare škole i zaseoka Kokanovići, usput nailazeći na razno divlje voće, dolazimo do crkve u 18.10. Nakon obilaska crkve nastavljamo put ka Prolom Banji gde stižemo u 18.50, još uvek uz dnevnu svetlost.

Dužina staze 29,15 km, visinska razlika u usponu oko 1450 m, u silasku oko 1470 m.

Druga grupa je u Banju stigla 30 minuta pre nas napravivši turu dužine 17 km i visinsku razliku oko 800 m.

Večerali smo i družili se u restoranu hotela Radan.

Nedelja 7. oktobar

Polazak na pešačku turu po Sokolovici zakazan je za 7.30. Na pešačenje je u 7.35 krenulo 14 planinara. Šestoro ostaje da se kupa u banjskom bazenu i prošeta Prolom Banjom. Polazimo iz Banje ka severu uzanim putem koji vodi između kuća. Nakon poslednjih kuća nailazimo na markaciju. Staza vodi uz kosu krećući se ka vrhu Radulovac. Usput imamo nekoliko jako lepih vidikovaca na Prolom Banju i okolne planine. Sa Markove stene pokazao sam planinarima sve vrhove na kojima smo bili prethodnog dana. Na visini od oko 900 m staza skreće sa kose prečeći ukoso ka sedlu između Radulovca i sledećeg vrha, samim tim izbegavajući ogradu lovnog rezervata, koja se proteže u neposrenoj blizini. Najpre se penjemo na vidikovac Miloševa stena, a potom ispod same stene pravimo prvu veću pauzu. Zbog sušnog leta, nema pravih jesenjih boja, po kojima je ovo mesto prepoznatljivo.

Nakon pauze odlazimo na vidikovac Koste Pećanca, stenu visoku 15-ak metara, sa koje je, prema priči meštana, 1917. godine Kosta Pećanac rukovodio borbom u vreme topličkog ustanka. Pogled na Prolom Banju iz drugog ugla. Nastavljamo dalje nakon neizbežnog fotografisanja, najpre kroz šumu, pa preko livada, pa opet kroz šumu da bi došli do narednog vidikovca, kamenog prestola Kneza Lazara. Neki od učesnika tvrdili su da je ovo najlepši vidikovac ovoga dana. Tu smo se i zadržali najviše. Zbog sastava grupe odlučujem da se u Prolom Banju vratimo proverenom stazom, koju sam koristio par puta, a ne onom nemarkiranom kojom sam prošao prošle godine. Staza se više ne koristi, pa je malo zarasla. Lomio sam grane koliko sam mogao, da bi lakše prošli. U jednom trenutku desilo se jedno proklizavanje na stazi i pad, ali na svu sreću zbog spretnosti osobe koja je pala, sve je prošlo bez posledica. U Prolom Banju stižemo u 11.45.

Dužina staze 6,24 km, visinska razlika i u usponu i u silasku oko 540 m.

U 13.00 č se rastajemo od domaćina i krećemo na ručak u krčmi - ribnjaku Božiji raj na Prolomskoj reci, kraj koje smo sinoć pri kraju ture prošli. U krčmi, zbog spore usluge ostajemo do 15.25. U Kuršumliji obilazimo crkvu Svetog Nikole iz XII veka. Na izlazu iz Kuršumlije svraćamo i do ostataka Bogorodične crkve. I kraj jedne i kraj druge Profesor Mrkobrad naglasio je neke važne detalje vezane za ove svetinje. Ka Beogradu krećemo u 16.35. Na OMV pumpi kod Lapova napravili smo pauzu od 35 minuta.

Na parking ispred železničke stanice Beograd stižemo u 20.50 časova. Za tri dana minibusom pređeno 641 km.


Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
8. Međunarodni uspon na Ruj "1.706 snova"
Datum:16.6.2017. - 18.6.2017.
Planinarstvo
10. Dani jorgovana, Tupižnica
Datum:27.5.2017.
Planinarstvo
Golija, Jankov kamen (1833 m)
Datum:27.5.2017. - 28.5.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring