Prijava
| Registrujte se
Izveštaj - CRNA GORA: Prokletije, Bogićevica, vrhovi Bogićevice, Hridsko jezero, dolina Ropojane, ponor Grlje, Savino oko
Datum održavanja akcije: 30.8.2012. - 2.9.2012.
Vodič ture: Zoran Nikolić
Najviši vrh(m): 2501
Broj učesnikа: 16, Kopaonik: 4
Pređeno kilometara: 40
Nadmorska visina(m): U: 2830, S: 3150
Pogledajte galeriju

Planinarska akcija Bogićevica organizovana je i izvedena prema Planu aktivnosti PSD Kopaonik za 2012. godinu. Na akciji je učestvovalo 16 planinara iz nekoliko planinarskih klubova (PSK Kopaonik 4, PK Pobeda 4, PSK Železničar 3, PK Naftaš 2, PK Radnički 1, PK Balkan 1, PD PTT 1).

Četvrtak 30. avgust

Sa parkinga ispred GŽS Beograd krenulo je svih 16 planinara u 22.15 (zbog kašnjenja jednog planinara). Putovali smo Ibarskom magistralom.

Petak 31. avgust

Prvu pauzu imali smo kod benzinske pumpe Gigant između Mrčajevaca i Kraljeva. Zbog odličnih uslova (restoran, prodavnica, veliki i čist toalet, niske cene) preporučujem ovo mesto kao mesto za odmor. Druga pauza bila je kod restorana Ibarski biser u neposrednoj blizini granice sa Crnom Gorom.

U Plav stižemo oko 6.45. Da bi se osvežili kafom, snabdeli namirnicama za naredna dva dana i preuzeli ključeve doma od domaćina ostajemo u Plavu do 8.00. Nakon toga krećemo ka Babinom Polju gde se nalazi planinarski dom. U domu smo oko 8.30. Smeštamo se u objekte za spavanje. Ispostavilo se da u domu nema vode. Pomislio sam da možda ne znam gde se uključuje voda i da će to verovatno rešiti domaćin kada bude došao da sprema ručak.

Nakon doručka i kraćih priprema u 9.30 krećemo minibusom ka katunu Bogićevica. Kod česme ispod karaule smo u 9.55. Česma na kojoj je trebalo da natočimo vodu presušila. Na pešačku turu krećemo (svih 16 planinara) u 10.05. najpre putem kroz katun Bogićevica (vodu točimo kod prve kuće), a potom stazom preko livada prepunih borovnicama. Po izlasku na travnati plato ispod Krša Bogićevice skrećemo ka Kršu Bogićevice (vodi nas Boško Zaklan). Staza je bolja nego prošle godine (ugaženija, lakše se uočava). Staza nas izvodi na sedlo izmedju Krša Bogićevice i Hridskog krša. Na sedlu smo u 12.30. Ovde odmaramo 10-ak minuta. Na uspon na Krš Bogićevice kreće 15 planinara. Jedna planinarka odustaje i čeka na sedlu naš povratak. Staza je naporna, teško se uočava i jako je strma. Zbog toga se krećemo vrlo oprezno. Mislim da je pri vlažnom terenu ovom stazom nemoguće bezbedno proći. Neki od planinara su usput ostavili rančeve i štapove, pošto se vraćamo istim putem nazad. Na vrhu Krša Bogićevice (2.374 m) smo u 13.10. Bio bi to sjajan vidikovac da od silnih požara u okolini dim ne sprečava vidljivost. Osećamo miris dima. Na vrhu ostajemo 25 minuta. Krećemo nazad. Naglašavam još veći oprez pri silasku. Ponovo smo na sedlu u 14.15 i opet smo kompletni. Krećemo na Hridski krš (2.358 m). I ovde je naporno i strmo, ali nema opasnih delova. Na vrh izlazimo u 14.40. Hridsko jezero se nazire kroz dim (pre bi se reklo kombinaciju dima i izmaglice).

Nastavljamo ka jezeru u 15.00. Strmi silazak. Pokraj nas polja borovnica. To nam pomalo usporava kretanje. Na Hridsko jezero stižemo nešto pre 16.00. O lepotama jezera ne treba ništa pisati (mnogo toga je već napisano), treba samo pogledati fotografije. Odmor, ručak, kupanje, brčkanje i fotografisanje zadržavaju nas ovde do 16.20. Nastavljamo put od jezera ka planinarskom domu markiranom stazom kroz šumu. Ove godine maline već probrane, ostale još samo po koja tu i tamo. Dolazimo do izvora, potom pored katuna Hridski Stanovi izlazimo na makadamski put. U planinarski dom stižemo u 18.10. Čeka nas neprijatno iznenađenje. Definitivno nema vode. Snalazimo se kako znamo na potoku ispod. Domaćin nas ubeđuje da nije znao da je dom bez vode. Odlazi ranije kako bi obezbedio majstore za sutra da otklone kvar. Spremio nam je dogovoreni ručak-večeru. Nakon večere i druženja idemo na počinak.

Dužina staze oko 15 km, visinska razlika u usponu oko 1.000 m, u silasku oko 1.160 m.

Subota 1. septembar

Ustajanje zakazano za 6.00, polazak na planinarsku turu u 7.00. U 6.50 pridružuje nam se troje planinara iz Beograda (Kopaonik 2, Policajac – Josif Pančić 1) koji su došli sopstvenim prevozom. Dve planinarke odustaju od današnje ture i odlučuju se za šetnju u lokalu.

U 7.15 17 planinara kreće minibusom ka katunu Bogićevica. I današnja tura kreće sa iste polazne tačke kao i jučerašnja. Od česme krećemo u 7.50. U samom startu krećemo istim putem, ali vrlo brzo, na ulazu u katun Bogićevica, umesto desno idemo levo i serpentinski se krećemo ka prevoju Bogićevica (kota 2.095). Vreme je idealno, a usput nam se pruža divan pogled na predeo kojim smo juče prolazili. Krš Bogićevice i Hridski krš kao na dlanu. Ne vidi se jedino Hridsko jezero. Na prevoj stižemo u 9.20. Otvara se pogled i na drugu stranu, na Đeravicu, Tromeđu, Maja Rops... Ove godine nije bio u planu uspon na Maja Rops (2.501 m). Pošto je bilo interesovanja odobrio sam grupi od petoro bržih planinara da ode do vrha i odmah se vrati nazad. Za vođu grupe odredio sam Zorana Smiljkovića, momka koji mi je pomagao i na Rili.

Posle kraće pauze, sa preostalim planinarima krećem na vidikovac (2.270 m) između prevoja Bogićevica i prevoja Beleg, a na grebenu koji vodi ka Maja Rops. Na vrhu smo u 10.00. Odmaramo i fotografišemo se. Nastavljamo dalje. Preko prevoja Beleg (2.190 m) dolazimo na stenu ispod Pčelinjeg vrha (Maja e Male) i tu dajem duži odmor. Čekamo grupu koja je krenula na Maja Rops. Imamo dobar pogled na greben Maja Ropsa i pratimo povratak grupe. U 11.00 krećemo na uspon na Pčelinji vrh (2.372 m). Kozja staza zaobilazi vrh sa istočne strane i vodi ka vrhu pristupačnijom, istočnom, stranom. Na vrhu smo u 11.35. Kraći odmor, a potom nastavljamo kretanje kozjim stazama ka Pasjem vrhu (2.405 m). Na Pasjem vrhu smo u 12.35. Izmaglica i dim sprečavaju pogled u daljinu. A imalo bi šta da se vidi. Kad se samo setim prošle godine... Odmaramo 20 minuta i krećemo dalje grebenom ka Zavoju i Banderi (Crnom kršu). Spuštamo se (prešavši usput jedan vrh koji na karti nema ime - 2.284 m) do najniže tačke grebena 2.130 m, a potom počinjemo da se penjemo ka Zavoju (2.243 m). Na Zavoju smo oko 14.00. Ovde se, uz moje dopuštenje, grupa od četvoro planinara, zbog zdravstvenih problema i premora, odvaja i kreće prečicom ka planinarskom domu. Boško Zaklan se već ranije izdvojio iz grupe, što meni nije predstavljalo problem jer je kompletnu stazu već prošao prošle godine.

Grupa od 12 planinara nastavlja kretanje ka Banderi (2.426 m, na karti Crni krš). Ispod samog vrha nailazimo na izvor, što nas je prijatno iznenadilo. Zadržavamo se ovde neko vreme, a potom nastavljamo ka vrhu. Na vrhu smo u 15.40. Klasika, odmor, malo hrane, fotografisanje... Sa vrha krećemo oko 16.00. Čeka nas još jedan vrh – Starac (2.352 m), a potom dugo spuštanje ka planinarskom domu. Na Starcu, gde stižemo u 16.25, nas čeka iznenađenje. Pečat za vrh Starac, ali sa upisanom visinom za Banderu. U 16.45 krećemo sa vrha. Velika visinska razlika, sa 2.352 m na 1.485 m. U početnom delu nema staze. Spuštamo se travnatom padinom. Negde na pola puta izlazimo na stazu, koju pratimo sve do Babinog polja. Kod prvih kuća smo u 18.05. Na izvoru pored Babinopoljske reke punimo flaše, pretpostavljajući da u domu i dalje nema vode. U dom stižemo u 18.30. Razočarenje, nema ni vode, ni ručka.

Troje planinara koje nam se pridružilo tog jutra kreće nazad. Pridružuje im se još jedan planinar koji je, revoltiran što nema vode i ručka, odlučio da se, bez dogovora sa mnom, vrati u Beograd u sopstvenoj režiji. Još jedan planinar je te večeri otišao iz doma. Uz moju saglasnost otišao je do Gusinja, u posetu rodbini. Dogovorili smo se da nas sutra u 12.00 čeka u Gusinju, kako bi se zajedno sa nama vratio u Srbiju. Planinarsko druženje nakon večere (u sopstvenoj organizaciji) potrajalo je do 21.30.

Dužina staze oko 22 km, visinska razlika u usponu oko 1600 m, u silasku oko 1.760 m. Grupa koja je išla na Maja Rops išla je oko 3 km duže i savladala u usponu i silasku po 230 m više.

Nedelja 2. septembar

Nakon doručka i spremanja doma krenuli smo ka Plavu u 7.45. U Plavu smo se zadržali oko 50 minuta kako bi vratili ključeve od doma i pozdravili se sa domaćinom. U 9.00 nastavljamo put ka Gusinju. Zbog pauze u Plavu odlučio sam da u obilazak Gusinja idemo po povratku iz doline Ropojane. U Vusanje, kod ponora Grlje stižemo u 9.45. Obilazimo ponor. Nažalost površinski tok Grlje je presušio, pa nema vodopada. Zadržavamo se 15 minuta. Fotografišemo. Nastavljamo dalje minibusom dokle se može, do nadomak Savinog oka (Oka Skakavice). I ovde razočarenje. Suša je učinila svoje. Savino oko više nije otoka. Do pola pun bazen, donekle prekriven lišćem sa okolnog listopadnog drveća, izgubio je od svoje iskonske lepote, ali i dalje privlači pažnju. Vraćamo se do minibusa i u 10.35 polazimo ka Gusinju. Odustajemo od posete Alipašinim izvorima zbog suše i prljavštine oko njih. U Gusinju smo od 11.00 do 11.55. Uzimamo planinara koji je noć proveo u Gusinju i u 12.00 krećemo za Beograd.

Na prevoju između Berana i Rožaja (Lokve) u tunelu dolazi do kvara na vozilu. Nekako se spuštamo do Rožaja. Zbog popravke vozila ručali smo u Rožajama umesto u Novom Pazaru. Put nastavljamo oko 16.00. Na granici smo imali malih neprijatnosti što nam je sa overenog spiska nedostajao jedan planinar, ali smo prošli. Sledeći odmor od 30 minuta bio je na pumpi Gigant blizu Mrčajevaca (19.00 do 19.30). Raspoloženje u minibusu je uz pesmu bilo na zavidnom nivou. Zahvalan sam učesnicima akcije zbog toga, pogotovu posle neprijatnosti koje su imali tokom akcije.

Na parking ispred železničke stanice Beograd stižemo u 22.30 časova.


Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
TA: Susret planinara na Kopaoniku
Datum:2.6.2017. - 4.6.2017.
Planinarstvo
SLOVENIJA: Kamniško-savinjski Alpi (Grintovec, 2558 m)
Datum:23.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Kamena gora - rafting Limom - Zlatar i Zlatibor
Datum:24.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring