Prijava
| Registrujte se
Izveštaj - BUGARSKA: RILA (Musala, 2.925 m), Maljovica (2.729 m), Rilska jezera, Rilski manastir, Sofija
Datum održavanja akcije: 16.8.2012. - 19.8.2012.
Vodič ture: Zoran Nikolić
Najviši vrh(m): 2925
Broj učesnikа: 17, Kopaonik: 8
Pređeno kilometara: 50
Nadmorska visina(m): U: 3480, S: 3670
Pogledajte galeriju

IZVEŠTAJ SA AKCIJE:

16. i 17. avgust

U zakazano vreme, ekipa se, u kompletnom sastavu, okuplja na parkingu ispred Glavne železničke stanice Beograd. Zbog problema sa prevozom sa Umke vodič stiže poslednji u 19.55. Na put krećemo u 20.10. Prva pauza na OMV pumpi kod Batočine, dvadesetak minuta. Druga pauza na ulazu u Sićevačku klisuru kod restorana STOP Ćale magistrale. Osveženje i popunjavanje spiskova putnika koji se predaju na granici (zeleni karton). Iz restorana krećemo tačno u ponoć. Oko 1.00 stižemo na granicu. Nema gužve, te se ne zadržavamo dugo, oko pola sata. Kroz Bugarsku se krećemo uz pomoć GPS navigacije. U par navrata uređaj nam zadaje određene probleme, ali ih uspešno rešavamo. Pored Sofije prolazimo nešto posle 2.15. Na ulazu u Samokov zaustavljamo se pored benzinske pumpe Lukoil da bi sačekali Marianu, našeg domaćina u Borovecu. Na pumpi se zadržavamo oko 30 minuta. Mariana kreće sa nama ka Borovecu.

U Borovec stižemo oko 5.20. Dolazimo minibusom do polazne tačke za uspon na Musalu. Prepakujemo stvari i pripremamo se za uspon. 16 učesnika (uključujući i vodiča) opredeljuje se za pešačenje od Boroveca do vrha Musale. Jedan učesnik odlučuje da deo staze pređe gondolom, a potom od vrha Jastrebec (2.369 m) krene sa usponom na Musalu. Na uspon krećemo u 5.40. Najpre, dobrim delom makadamskim putem, a potom ulazimo u planinarsku stazu. Vrlo brzo nakon polaska pojavljuju se maline, a potom i borovnice, što donekle usporava kretanje. Do hiže Musala stižemo oko 9.00. Odmaramo, pijemo čaj, doručkujemo. U 9.25 nastavljamo dalje. Korak po korak, sve smo bliži vrhu. Prolazimo pored jezera, prvo sa leve strane, potom dva sa desne i evo nas kraj hiže Everest i Ledenog jezera. Ovde srećemo jednu bugarsku policijsku jedinicu koja ima trenažni uspon na Musalu, ali od Jastrebeca. Gužva je na stazi, 90% učesnika došlo je gondolom do Jastrebeca. Sada je 10.35. Kraći odmor i nastavljamo dalje. Nema mnogo do vrha, još par serpentina na prilično dobro uređenoj stazi. Na vrh stižemo u različito vreme. Prvi učesnici su stigli oko 11.10, poslednji oko 11.40. Odmor, osveženje, pečati, fotografisanje. Vreme idealno, vidljivost odlična. Vidici na sve strane izuzetni. Pokazujem učesnicima Maljovicu, vrh na koji idemo sledećeg dana. Ručak.

Prolazno vreme je dobro, ekipa odlična i ja odlučujem da u povratku idemo grebenom ka Maloj Musali i dalje ka Borovecu stazom potpuno različitom od one kojom smo došli. Izlažem svoj plan učesnicima i napominjem da je staza kojom se vraćamo, osim što je opasna, jako naporna i duga. 10 učesnika odlučuje da nastavi sa mnom, 5 želi da se vrati na Jastrebec i siđe gondolom u Borovec i 1 učesnik odlučuje da se vrati stazom do hiže Musala, a potom izađe na prevoj kojim ćemo mi proći i ponovo nam se pridruži na putu do Boroveca.

U 12.10 krećemo ka Maloj Musali. Upozoravam učesnike na oprezno kretanje. Staza vrlo atraktivna za planinare. Koristim svaku priliku da napravim zanimljive fotografije. Za čistača odredjujem Zorana Smiljkovića, planinara koji je samo desetak dana ranije bio na najvišoj tački Mon Blana. Krećemo se polako. U jednom trenutku javljaju mi sa začelja da neko želi da odustane. Kasno je, pomislih u sebi. Preraspoređujem ljude za pomoć u slučaju potrebe i nastavljamo dalje. Prolazimo bez dodatnih problema. Na vrhu Male Musale (2.902 m) smo u 13.05. Upozoravam učesnike da je i prelaz na sledeći vrh, Ireček (2.852 m), izuzetno zahtevan i opasan. Krećemo se i dalje veoma oprezno. Na Ireček izlazimo u 13.55. Idemo dalje. Sada je greben dovoljno širok i ekstremnih opasnosti više nema. Na sedlu između Irečeka i Dena (2.790 m) penjemo se na stenu Sfinksa. Fantastičan pogled na hižu Musala i jezera ispred nje. Na steni smo u 14.40. Sledeći vrh na koji se penjemo je Deno. Na vrhu smo u 15.10. Idemo dalje, na prevoj gde nas, vidim, već čeka Koča. Na prevoju se okupljamo u 15.40. Nastavljamo dalje stazom koja vodi ka hiži Čakar Vojvoda. U jednom trenutku, na desnoj, istočnoj strani, pokazuju nam se tri nova jezera. Pre vrha Šatar skrećemo na stazu koja vodi u Borovec. Sada je već 16.10. Staza, vidi se, skoro pročišćena, te je hodanje znatno olakšano. Opet nailazimo na borovnice. Hodanje ovom stazom dugo traje. Već ima premorenih. Žurimo kako bi izbegli da nas mrak uhvati na stazi. Do žičare iznad hiže Sitnakovo stižemo u 17.40. Dalje se krećemo pored staze za maunting bajk sve do iznad Boroveca. Poslednjih 200 m silazimo niz jako strmu skijašku stazu. U Borovec stižemo u 18.30. U Borovecu se snabdevamo, odmaramo i osvežavamo oko pola sata. Učesnici akcije koji su se vratili gondolom su već tu. U hižu Šumnatica stižemo oko 19.30. Raspored po sobama, potom večera i druženje i odmor za napornu turu sledećeg dana.

Tokom dana pređeno je 27 km, u usponu je savladano 1.950 m, a u silasku oko 2.000 m visinske razlike.

18. avgust

Ustajanje zakazano za 5.00. 

Minibusom ka turističkom centru Maljovica krećemo u 6.20. Troje učesnika odustalo je od današnje ture zbog prevelikih napora prethodnog dana. U turistički centar stižemo u 7.25. Nakon kraćih priprema na planinarsku turu krećemo u 7.35 (13 učesnika). Jedan učesnik ide minibusom do Paničišta i otuda obilazi Sedam Rilskih jezera.

Od samog starta pred nama je stalno u vidokrugu vrh Maljovice. Prvi odmor kod hiže Maljovica. Subota, neradni dan. Velika gužva na stazi. U 8.50 krećemo dalje. Staza sve vreme ide uz reku Maljovicu. Prelepa kotlina. Pravimo pauze s vremena na vreme. Do Eleninih jezera stižemo u 10.45. Kraća pauza i fotografisanje kraj jezera. Gledamo kakav nas uspon čeka do vrha. Korak po korak i evo nas najpre na grebenu, a potom i na samom vrhu. U 11.25. Odmor od pola sata. Vidljivost i danas fantastična. Musala na istoku pod oblakom. Hiža Rilska jezera ka kojoj idemo vidi se kao na dlanu na severo-zapadnoj strani. Na severu Maljoviška jezera, kotlina Maljovice, hiža Maljovica i TC Maljovica. Na istoku ispod samog vrha Elenina jezera. Na zapadu Dodov i Vazov vrh i Urdina jezera. Pred polazak sa vrha zajednička fotografija.

I dalje sve vreme pratimo markiranu stazu koja grebenom vodi ka Sedam Rilskih jezera. Prelazimo Veliki i Mali Mermer. Pre početka uspona na Dodov vrh odvaja se staza koja vodi u Rilski manastir, koji nam je već neko vreme u vidokrugu južno od nas. Na Dodovom vrhu (stigli u 13.50) desetak minuta pauze. Već neko vreme prate nas oblaci, koji kriju Sunce, pa nam je kretanje malo olakšano. Sledeća pauza, malo duža, na Vazovom vrhu. Ispod samog vrha nailazimo na slikara koji na 2.650 m nadmorske visine oslikava svoje platno. Divan prizor, ispod nas Urdina jezera u svoj svojoj lepoti. Sedam Rilskih jezera još uvek ne vidimo. Sa Vazovog vrha krećemo u 15.20. Prolazimo kraj nekog neobičnog gromobrana (?). U 15.35 prvi pogled na prekrasna Rilska jezera. Pored hiže Sedam Rilskih jezera i hiže Rilska jezera šarenilo od šatora. Sada mi tek postaje jasno zašto početkom jula nisam uspeo da obezbedim smeštaj u ovom delu Rile. Sledećeg dana je ovde velika verska svečanost u čast Ivana Rilskog. Prolazimo pored Salzata jezera i penjemo se na vrh sa kojeg je zaista fantastišan pogled na svih sedam jezera. Gomile čovečuljaka od kamena različitih oblika na samom vrhu. Odavde se jasno vide i koncentrični krugovi oko „centra sveta” dole ispod nas, kraj jezera Bubreg. Idemo dalje, pored jezera Oko, pa pored slapova kojima se voda iz jezera Oko preliva u jezero Bliznaka. Slapovi su manje atraktivni nego u julu, zbog manje količine vode, ali i dalje plene svojom lepotom. Prolazimo kraj jezera Bubreg, a potom i pored „centra sveta” (neki od nas su svratili da se malo dopune energijom). Do hiže Rilska jezera stižemo u 17.30. Odmaramo pola sata. Red za žičaru je jako dug, tako da je otpala mogućnost da neki od učesnika idu žičarom do Paničišta. U 18.05 krećemo na poslednju deonicu, do hiže Pionerska, gde nas čeka minibus. Nakon sat vremena smo kod hiže. Ka Borovecu krećemo u 19.20. Pola sata se zadržavamo u Borovecu zbog neophodnih nabavki i u Hižu Šumnatica stižemo u 21.25. Večera i druženje sa planinarima iz Bijeljine koji su te večeri stigli u hižu.

Tokom dana pređeno je 23 km, u usponu je savladano 1.530 m, a u silasku 1.670 m visinske razlike.

19. avgust

Ustajanje zakazano za 6.00. Pakovanje stvari, doručak, rastanak sa domaćinima. U 7.10 krećemo ka Rilskom manastiru. Borovec, Samokov, Dupnica, Kočerinovo, naselje Rila i konačno Rilski manastir u 9.15. Za obilazak manastira i osveženje 1 sat. U 10.20 krećemo ka Sofiji. Minibus parkiramo ispred prodavnice planinarske opreme Stenata u 12.45. Dva sata za obilazak Sofije i ručak. Sa parkinga krećemo u 14.45. Imamo sreće na granici. Nema gužve. Prolazimo za petnaestak minuta. Prvu pauzu pravimo kod restorana Stari fijaker u Beloj Palanci. Od 17.00 do 18.15. Potom petnaestak minuta pauze na OMV pumpi kod Batočine. Na parking ispred Glavne železničke stanice stižemo u 22.10.

Tokom akcije ukupno minibusom pređeno 1.280 km. Plan u potpunosti realizovan. Učesnici akcije veoma zadovoljni. Na akciji je učestvovalo 17 planinara iz nekoliko planinarskih klubova (PSK Kopaonik Beograd 8, PK Pobeda 2, PSK Železničar Beograd 1, PSK Železničar Novi Sad 1, PK Poštar Novi Sad 2, PK Balkan 1, PK Vilina vodica 1, PK Policajac Josif Pančić 1).


Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
8. Međunarodni uspon na Ruj "1.706 snova"
Datum:16.6.2017. - 18.6.2017.
Planinarstvo
10. Dani jorgovana, Tupižnica
Datum:27.5.2017.
Planinarstvo
Golija, Jankov kamen (1833 m)
Datum:27.5.2017. - 28.5.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring