Prijava
| Registrujte se
Izveštaj - CRNA GORA: VRHOVI I JEZERA DURMITORA
Datum održavanja akcije: 27.7.2012. - 5.8.2012.
Vodič ture: Zoran Nikolić
Najviši vrh(m): 2522
Broj učesnikа: 28, Kopaonik: 12
Pređeno kilometara: 119
Nadmorska visina(m): U: 6455, S: 6455
Pogledajte galeriju

Dvadeset učesnika akcije došlo je na beogradsku autobusku stanicu 27.7. u 23.10 časova. Iz Beograda se krenulo redovnom autobuskom linijom u 23.30.

Prvi dan:  28.7.

Uz neophodne usputne pauze na Žabljak stižemo u 8.00. U pet tura lokalnim taksijem prevozimo se do Motičkog Gaja i razmeštamo po apartmanima. Četiri učesnice akcije stiglo je sopstvenim prevozom dan ranije i već su tu. U početku je bilo malih problema oko razmeštaja koji je dogovoren na sastanku u četvrtak, ali su uz razumevanje grupe planinara problemi rešeni, tako što je razmeštaj delimično izmenjen. Planinarima koji su pristali na izmene sam neizmerno zahvalan. Nakon odmora u 12.00 časova krećemo na planiranu pešačku turu Motički Gaj – centar Žabljaka – Crno jezero – Motički Gaj sa svrhom upoznavanja Žabljaka. U zgradi NP Durmitor kupujemo ulaznice za sedmodnevni boravak u nacionalnom parku. Oko 17.00 pristižu još dva učesnika sopstvenim prevozom. Naveče se družimo u potkrovlju, uz muziku. Poslednje dve učesnice stižu oko 22.00. Zbog najave lošeg vremena narednih dana, menjam plan i obaveštavam učesnike da se ujutru ide na Bobotov kuk.

Drugi dan: 29.7.

Ustajanje u 5.00 č. Na turu polazimo sa tri automobila i jednim kombijem u 6.10. 25 učesnika. Sa Sedla krećemo u 6.50. Grupa se kreće sporije zbog različite fizičke pripremljenosti učesnika. Više kraćih pauza do Surutke gde kraj izvora pravimo prvu dužu pauzu od desetak minuta. Nedaleko od Zelenog vira pravimo pauzu od 20 minuta. Od Zelenog vira do Velike previje grupa se kreće različitom brzinom. Deo grupe ide prilično sporo. U 10.17 na Veliku previju stiže i poslednji učesnik. Na završni uspon krećemo u 11.20. Kraći odmor na Škrčkom pogledu. Ovde ostavljamo rance i štapove. Prvi učesnici izlaze na vrh u 10.55, poslednji u 11.22. Sa vrha krećemo nešto pre 12.00. Krećemo se sporo i oprezno. I u povratku se grupa kreće različitom brzinom. Odmaramo uz obrok na Velikoj previji dvadesetak minuta. Sledeći odmor kod Zelenog vira, a potom kod izvora na Surutki. Sa Sedla ka Žabljaku krećemo oko 16.00.

Naveče dilema zbog najave vremenske prognoze za naredne dane: da li narednog dana ići na grebensku turu preko Međeda ili na lakšu opuštajuću turu Jezera Durmitora. Bilo je zainteresovanih i za jednu i za drugu varijantu. Zbog izuzetno naporne današnje ture na Bobotov kuk, prevladava grupa za lakšu, manje zahtevnu, turu.

Treći dan: 30.7.

U 6.20 časova krećemo na pešačku turu Motički Gaj – Točak – Crno jezero – Barno jezero – Momčilov grad – Jablan jezero – Zminje jezero – Crno jezero – Žabljak – Motički Gaj. 27 učesnika. Vremenski uslovi za šetnju i uživanje idealni. Pauze pravimo kod restorana Momčilov grad, Jablan jezera, kod česme u Bosači i na Zminjem jezeru. Obilazimo krug oko Zminjeg jezera. Tura je završena u 16.15 časova. Učesnici akcije bili su izuzetno zadovoljni onim što su videli i doživeli tog dana. Nagrada: šumske jagode, borovnice i maline.

Za naredni dan najavljujem grebensku turu preko Međeda, ali samo pod uslovom da vremenska situacija to dozvoljava.

Četvrti dan: 31.7.

Oko 5.00 nebo iznad Međeda i Savinog kuka bez ijednog oblačka. U 5.30 situacija se menja, sa jugo-istoka počinju da se navlače oblaci. Međed je već delimično sakriven u magli. U 6.00 na zbornom mestu pojavljuje se 13 planinara. Odlučujem da krenemo, ali najavljujem da je, u skladu sa razvojem meteo uslova, moguća promena plana. Krećemo se pravcem Motički Gaj – Mioč poljana – Orin katun – Struga. Forsiram jak tempo, jer mi to sastav grupe omogućava. Oblaci odlaze i dolaze, u jednom trenutku vidimo Mali Međed, malo kasnije ponovo ne. Rezervna varijanta: alpinistički bivak u Kalici i Debeli namet. Pada mi na pamet i izuzetno atraktivna tura da od Debelog nameta nastavimo stazom preko sipara ispod Savinog kuka i Šljemena i uz pomoć sajle se, kroz okno, popnemo na prevoj između Savinog kuka i istočnog vrha Šljemena. Prednost ove ture u odnosu na grebensku je kratko zadržavanje na grebenu (što je jako važno u slučaju nepovoljnog razvoja meteo uslova). Stižemo na Strugu. Raskrsnica. Ovde se mora odlučiti šta dalje. Na zapadu, uokviren maglom istočni vrh Šljemena obasjan suncem. Izazovno. Fotografišemo se. Velika većina učesnika u tom momentu odlučila se za grebensku turu. Ostali se nisu bunili. Krećemo stazom ka Malom Međedu. Najpre siparom, a potom preko livade, ispod stena. Staza veoma strma, na sreću suva. Da je vlage bilo bi jako otežano kretanje. Nakon stena izlazimo na livadu. Stepenik po stepenik. Grupa sjajna. U jednom trenutku Kalica, Debeli namet, Šljeme i Savin kuk kao na dlanu, potom se ništa ne vidi. Povremeno grupu vidim kroz maglu. Izlazimo na prevoj ispod Malog Međeda. Sa druge strane sivilo. Pogled na Crno jezero sa ovog mesta je nagrada za učesnike akcije. Ovoga puta ne vidi se ništa. Nastavljamo dalje. Idemo na vrh Malog Međeda. Sa vrha se vidi jedino deo grebena Malog Međeda koji treba preći. Deluje zastrašujuće. Dvoumim se: napred ili nazad. Ako krenem napred, moguće je dalje grebenom ka Velikom Međedu, ili stazom koja vodi nazad na Strugu. Ako krenem nazad, niz Klještinu ka Inđinim dolovima i dalje na Crno jezero. Vremenski uslovi i dalje neizvesni. Uz konsultacije sa grupom i pomoćnikom ipak odlučujem da krenem nazad, niz Klještinu. Vraćamo se na prevoj. Sledi nagrada: oblaci nad Žabljakom se razilaze i Malo i Veliko Crno jezero se pokazuju u svom sjaju. Fotografišemo se. Pred polazak upozoravam učesnike na oprez, jer je staza kojom silazimo jako strma. Idemo polako. I pažljivo. Pojavljuju se već znaci umora kod nekih učesnika. Pravimo češće pauze. Radovan i Dejan koriste priliku da ostalima pokažu kako se silazi niz sipar. Po izlasku na stazu za Lokvice, kod Inđinih dolova, pravimo dužu pauzu i gledamo gde smo bili i kojim pravcem smo sišli. Vremenski uslovi se stabilizuju. Nastavljamo dalje. Na Crnom jezeru se kupamo. Pokazalo se da je grebenska tura tog dana bila moguća, ali ja to nisam mogao znati u trenutku odlučivanja. Rizik je bio veliki, a i ne bismo videli Crno jezero sa mesta sa kojeg je najlepši pogled...

Za naredni dan najavljujem šetnju do vidikovca Ćurevac. Neki od planinara iz poslovnih i ličnih razloga najavljuju odlazak sa akcije.

Peti dan: 1.8.

Četvoro planinara iz opravdanih razloga nas ovog jutra napušta, neki u Motičkom Gaju, neki na Žabljaku. Pošli smo na turu u 7.00 č. Nakon kraćeg zadržavanja u Žabljaku nastavljamo preko Pitomina, a potom kroz šumu i delimično asfaltnim putem do odvajanja staze ka Ćurevcu. 16 učesnika. Desno su nam ostali Uskoci, a levo Nadgora. Usput nagrada u obliku borovnica, šumskih jagoda i malina. Na dve pozicije i lisičarke. Markiranom stazom stižemo do vidikovca. Vidljivost je danas izvanredna. Vide se tragovi nedavnih požara u kanjonu Tare. Osim predivnog pogleda na kanjon Tare imali smo prilike da vidimo i sve susedne planine u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori (Bioč, Maglić, Goliju, Kopaonik, Sinjajevinu, Komove, Prokletije...). Nakon polusatnog uživanja krećemo nazad, spuštajući se sada nemarkiranom stazom na livade ispod Ćurevca, a potom kroz šumu levo desno izlazimo na asfaltni put koji vodi ka Žabljaku. Delimično se krećući istim putem kao i u dolasku završili smo turu u Žabljaku oko 15.00 šasova. Zadržavanje u Žabljaku i dalje svako po svom planu.

Naveče na sastanku najavljujem za sutradan Minin bogaz i Ledenu pećinu uz delimično izmenjen plan. Prvo idemo na Ledenu pećinu, pa potom na Minin bogaz.

Šesti dan: 2.8.

Planinarska tura Motički Gaj – Crno jezero – Šibalića katun – Korita – Ledena pećina – Minin bogaz – Biljegov do – Lokvice – Crno jezero – Žabljak – Motički Gaj. Na turu u 6.30 krenulo 16 učesnika. Idemo laganim tempom. Kod pećine stižemo u 11.20. Zbog leda pri dnu pećine nismo mogli da siđemo i natočimo vodu. Od pećine u 12.00 nastavljamo stazom koja vodi do Valovitog dola i dalje do Bobotovog kuka. Po izlasku na stazu koja vodi iz Lokvica grupa se deli. Na Minin bogaz kreće 7 učesnika. Ostalih 9 kreće nazad ka Žabljaku, preko Lokvica. Na ulazu u Valoviti do grupa za Minin bogaz napušta stazu i kreće grebenom ka stazi koja iz Biljegovog dola vodi ka Mininom bogazu. Sada se krećemo već nešto brže. Na vrh stižemo u 14.10.  Na vrhu nam se pridružuje još jedan planinar, član našeg Kluba, Điđi. Ostajemo dugo na vrhu. Uživamo u pogledu. Nazad krećemo u 14.55. Preko Biljegovog dola, Lokvica i Inđinih dolova. Na Crno jezero stižemo u 19.00. Lep i sunčan dan. U jednom trenutku je pripretila kiša, ali nije padala. Učesnici akcije oduševljeni onim što su tokom dana videli i doživeli.

Plan za naredni dan: Savin kuk.

Sedmi dan: 3.8.

Na Savin kuk krećemo u 7.00. Na startu 10 planinara. Pridružuje nam se i Điđi kao 11-ti. Ostali rade po svom planu odmarajući se za naredni dan. Neki se opredeljuju za iznajmljivanje bicikala i vožnju po Jezerskoj visoravni. Penjemo se polako podeljeni u dve grupe. Ja vodim prvu, moj pomoćnik, Radovan, drugu grupu. Juče naznačena stara povreda kolena, danas postaje više aktuelna. Na izvor Savina voda prva grupa stiže u  9.40. Posle kraće pauze nastavljamo dalje, do samog grebena. Ekipu šaljem na vrh Savinog kuka, a ja krećem u stenoviti prolaz ka Šljemenu, da se lično uverim u mogućnost prolaza. Ranac i štapove ostavljam na prevoju. Dolazim do ispod samog  vrha stene (na metar-dva pre izlaska na livadu), procenjujem da je prolaz moguć i vraćam se nazad. Čekam da se Dejan i Điđi vrate sa Savinog kuka. Dozvoljavam im da uz veliki oprez krenu kroz prolaz na Šljeme, a potom da se markiranom stazom niz padine Šljemena vrate nazad. Dok se kroz stenu penju ka Šljemenu pristižu i ostali planinari iz grupe sa Savinog kuka. Pratimo pogledom Dejana i Điđija. Posle uspešnog prolaska  i mi krećemo nazad u 11.40. Da ne bi dodatno opteretio koleno pred sutrašnje napore na grebenskoj turi preko Međeda, vraćam se sa još četiri planinarke žičarom. Moj pomoćnikRadovan sa ostalima silazi pešačkom stazom. Dejan i Điđi su uspešno okončali svoj uspon na Šljeme. Oko 17.00 počinje kiša. Prava provala oblaka. U nekoliko navrata kiša se vraća tokom večeri.

Plan za naredni dan: ako vremenski uslovi dozvole Međed – grebenska tura.

Osmi dan: 4.8.

U 6.00 trebalo je da krenemo na grebensku turu. Razvedrava se, ali ja ipak zbog velike vlage otkazujem grebensku turu i za 9.00 zakazujem polazak na pešačku tiuru do Crnog jezera, obilazak jezera i kupanje. U zakazano vreme pojavilo se 7 planinara. Ostali su odlučili da dan iskoriste za opuštanje i uživanje. Po povratku saznajem da su Dejan i Bilja samoinicijativno prešli grebenom Međeda. Popodne opet kiša slabijeg intenziteta nego prethodnog dana.

Deveti dan: 5.8.

Odmah nakon ustajanja počelo je pakovanje stvari i pripreme za povratak. Osmoro planinara koji su došli sopstvenim prevozom kreće ranije (neki ka moru, a neki ka Beogradu). Od 12.30 je lokalni taksista u nekoliko tura prevezao ostale planinare do autobuske stanice. Do 13.45 bilo je slobodno vreme za šetnju po Žabljaku.

Za Beograd krećemo redovnom autobuskom linijom Laste u 14.00. Zbog gužve na Ibarskoj i kod hipodroma u samom Beogradu na autobusku stanicu stižemo sa zakašnjenjem oko 00.30.


Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
8. Međunarodni uspon na Ruj "1.706 snova"
Datum:16.6.2017. - 18.6.2017.
Planinarstvo
10. Dani jorgovana, Tupižnica
Datum:27.5.2017.
Planinarstvo
Golija, Jankov kamen (1833 m)
Datum:27.5.2017. - 28.5.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring