Prijava
| Registrujte se
GRČKA: Jedrenje i treking - Jonska ostrva
Datum održavanja: 19.6.2017. - 2.7.2017.
Vodič ture: Rajko Jakovljević
Najviši vrh(m): 809
Cena:

GRČKA: JEDRENJE I TREKING - JONSKA OSTRVA

(Lefkada, Kefalonija, Itaka, Kalamos, Meganisi)

Nirito  (Δ809 m).

25.06 – 02.07. 2017 i

19.06. - 25.06. 2017 godine

Plovidbom Jonskim morem saznajte zašto je ovaj deo Sredozemlja zapadno od Peloponeza jedna od najomiljenih nautičkih destinacija na svetu. Upoznajte neke od ostrva koje su poznate i kao postojbina Homerovog Odiseja i uživajte u čarima čistog mora, belog peska, netaknute prirode i gradića čija lepota oduzima dah.

Dan PRVI: Polazimo iz Beograda u večernjim časovima (mesto i vreme naknadno). Obilazimo Meteore – skupina pravoslavnih manastira u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj posle Svete gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKO.

 

Dan DRUGI:  Jedrenje Jonskim morem počinje na Lefkadi, čuvenom “ostrvu boja” sa belim plažama, tirkiznim morem i jarkim zelenilom. Mesto susreta i polazno odredište je gradska marina a u ovom gradiću ćete uveliko uživati čak i pre početka samog putovanja. Sledi ukrcavanje na brod i “more pod noge”!

Na ovoj ruti, prvo se dižu jedra do Sivote koja je malo ostrvo neverovatne prirode i prelepih plaža. Nalazimo mesto za brod i uživanje može da počne. Nakon kupanja na plaži Bela Vraka, Mega Almos ili nekoj maloj ušuškanoj uvali, gledamo zalazak sunca iz lokalnih ribljih restorana ili kafića.

Dan TREĆI:  Ujutru ostavljamo romantičnu Sivotu i posle doručka krećemo se ka Kefaloniji, najvećem ostrvu Jonskog arhipelaga. Prvo sidrenje je u Fiskardu, slikovitom ribarskom selu u kom je smeštena i lokalna luka gde sa komšijskih jedrilica i jahti ima svih zastava sveta! Dok budemo šetali kejom obratite pažnju na gustu šumu koja okružuje mesto, budući da je zaštićena kao prirodno dobro velike važnosti. Uveče, Fiskardo dobija potpuno drugačiji ambijent “grčkog Sen Tropea”!.

Dan ČETVRTI: Plovimo na Itaku. To je malo planinsko ostrvo i na kom postoje tragovi drevne Mikenske kulture. Slavu duguje grčkim mitovima i pričama, da je ovde rođen čuvani Homerov junak Odisej, kao i da je sakrio blago u pećinu po povretku iz Trojanskog rata. Plantaže maslinjaka, ribarenje i koze na ostrvcetu su idealna prilika za osećaj da je vreme stalo i prepuštanje tišini, miru i plivanju u smaragdnom moru. Planinarimo do najviše tačke ovog ostrva vrh Nirito (Δ809m).

 

Dan PETI: Nekoliko sati jedrenja do Kalamosa – malo ostrvo blizu kopna, na kome dominira brdo (750m), sa manje od 500 stanovnika. Istoimeno mesto i luka je prava oaza mira. Omiljeno luka čarteraša koji u letnjoj sezoni traže mirna i tiha mesta.

Dan ŠESTI: Jutro donosi nov adrenalin kada dižemo sidra za jedrenje ka ostrvu Meganisinetaknuta priroda, kombinacija zelenila i smaragdnog mora. Na ostrvu su tri mala sela. Predivne plaže, neke su fjordovskog tipa, a često je jedini prilaz samo sa mora. Usput uživamo i vežbamo jedriličarske veštine, pijemo preostalo domaće vino i dok se približavamo Meganisiju gledamo njegove zalive, plaže i poznatu pećinu Papanikolis. Sidrimo se u ambijentu tipične grčke arhitekture. Na oko kilometar od luke nalazi se prelepa plaža Spilia na kojoj možemo nastaviti svoje morsko uživanje u lokalnim tavernama.

Dan SEDMI: Posle, doručka nastavljamo jedrenje ka našoj početnoj tački Lefkada i gradskoj marini. Tu napuštamo naš brod, pozdravljamo sa našim domaćinom skiperom, ali ne i od Lefkade. Vozimo se do velikog vodopada Dimisoari. U obližnjoj taverni shvatamo da je ova avantura privedena kraju.

Dan OSMI:  U Beogradu, očekivano vreme dolaska je pre podnevni časovi.

Ovaj program imaće minimalne izmene ukoliko bude bilo interesovanja i za raniju grupu 19.06-25.06.2017 godine.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

CENA  :  360 € (na osnovu od 7 putnika)

(u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, brod, korišćenje jednog ležaja u kabini, usluga skippera, lučke takse/marine, gorivo, čišćenje broda, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta).

 

CENA NE OBUHVATA:

(depozit u iznosu od 500 evra u slučaju štete na brodu – uz dogovor ostavlja vodič, hrana koju zajednički kupujemo i spremamo na brodu (skipper se hrani sa posadom), lični troškovi.

 

Check in prvog dana u 15h - (mogući je ulazak u brod i ranije)

Check out poslednjeg dana u 9h

 

• putno zdravstveno osiguranje (oko 700 dinara) se preporučuje.

• poneti:  pasoš, zdrav. knjižicu i planinarsku knjižicu overenu za tekuću godinu.

NAPOMENE:

 

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak)

•ITINERER, ILI PLAN PLOVIDBE ODREĐUJE SKIPPER PREVASHODNO U ODNOSU NA VREMENSKE USLOVE)

SKIPPER ODGOVARA ZA BEZBEDNOST PUTNIKA I BRODA

 

Brod ELENA: Jeanneau SO 43`` (duzina 13m, gaz 2m)

- 4 kabine. 3 dvokrevetne i jedna sa dva pojedinačna kreveta

- Dva kupatila + tuš na krmi

- Max 8 osoba + skipper

- Rezervoar za vodu 400l

- Rezervoar za gorivo (dizel) - 200l

- Pramčani propeler

- Bojler za toplu vodu 

- Čamac sa vanbrodskim motorom

- Čamac za spasavanje

- Ostala bezbednosna oprema

Oprema broda:

- Posteljina (peškiri, čaršavi, ćebad i jastuci - 2016g)

- Kompletno opremljena kuhinja - 2016g

- Dušeci za sunčanje na palubi i sedenje u kokpitu - 2016g

- Bimini - 2017g

- Sprayhood - 2017g

- Oprema za pecanje

- Sigurnosna mreza oko broda za decu (na zahtev)

 

•Ishrana je u sopstvenoj režiji. Preporuka je da obavimo kupovinu u nekoj prodavnici poput Lidla iz zajedničkog fonda koji ćemo oformiti.

•Planinari nose opremu za  hiking i kupanje.

Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva vaša putovanja, jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete, kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.

•Mesto u kabini se određuje na osnovu prvenstva rezervacije i drugih krit.

•Ako planinar koristi svoje prevozno sredstvo cena se umanjuje za 30 evra.

 

VOĐA AKCIJE: Rajko Jakovljević, br. licence 410, PSD Kopaonik-Beograd

TEL: 060/387-0123,  rajkojakovljevic@yahoo.com www.psd-kopaonik.org.rs

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
8. Međunarodni uspon na Ruj "1.706 snova"
Datum:16.6.2017. - 18.6.2017.
Planinarstvo
10. Dani jorgovana, Tupižnica
Datum:27.5.2017.
Planinarstvo
Golija, Jankov kamen (1833 m)
Datum:27.5.2017. - 28.5.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring