Prijava
| Registrujte se
GRČKA: Jedrenje i treking po grčkim ostrvima
Datum održavanja: 2.9.2017. - 9.9.2017.
Vodič ture: Dragan Pavlović
Najviši vrh(m): 748
Cena:

JEDRENJE I TREKING PO GRČKIM OSTRVIMA

Profitis Elijas (748 m).

02. – 09. Septembra 2017

 

Atina Milos Atina 7 dana

Jedriti po grčkom moru najlepšem u Evropi, osetiti topli vetar na licu i u kosi, blagodeti sunca i mora na koži i obići desetak ostrva, poseban je doživljaj. Ne smemo pri tom smetnuti sa uma da su tim morskim prostranstvima jedrili Odisej, Jason, Argonauti, Feničani, najveći moreplovci davnih vremena, te ratnici Persijanci i Sloveni, ali i strašni gusari Saraćeni.

2. BAVARIA  50 duga je 15,4m, a široka 4,5m. Ima pet dvokrevetnih kabina, prostrani salon sa kuhinjom i frižiderom, tri kupatila sa toplom vodom i WC-om sa automatskim ispiračem, dok na palubi ima tendu da vas štiti od jakog sunca, sprejhud da vas štiti od prelivanja talasa, tuš na zadnjoj palubi, radio sa CD-om, televizor i DVD, stočić u kokpitu, satelitsku navigaciju i sve ostale neophodne instrumente.

1. dan - subota - ATINA - SUNION

(23 milje - 4 sata jedrenja)

Posle okupljanje posade u „Skiper“ baru u marini Alimos, koja se nalazi u atinskom kvartu Kalamaki, isplovljavamo oko 16 sati. Prolazimo kroz mnoštvo jedrilica i jahti, izlazimo na otvoreno more i okrećemo na jugoistok, pored obale Atike. Polako gubimo iz vida Akropolj, a pred nama se pojavljuje ekskluzivno atinsko letovalište, Vuljameni, a potom ostrvo koje nosi ime Ahilovog vernog prijatelja, Patrokla. Pošto prođemo ostrvo uplovljavamo u zaliv pod brdom Sunion, na kome je čuveni Posejdonov hram, izgrađen 440. godine p.n.e.

Atinjani kažu da je na Sunionu, gledajući kroz stubove hrama, najlepši zalazak sunca. Večera u taverni na plaži, sa nogama u pesku.

2. dan - nedelja - SUNION - Kitnos

(27 milja - 5 sati jedrenja)

Jutarnje kupanje u modroj vodi pod hramom. Posle doručka isplovljavamo i obilazimo visoki rt i hram okupan jutarnjom sunčevom svetlošću. Pred nama su prva Kikladska ostrva, Kea i Kitnos. Posle pet sati jedrenja stižemo do obale Kitosa i kupamo se na divljoj plaži Kolona - prirodnoj peščanoj prevlaci u beskrajno čistoj vodi.

Popodne uplovljavamo i vezujemo se u marini, koja je opkoljena malim tavernama. Predveče idemo autobusom u Horu Kitnos,koja je smeštena na strmim padinama brda, sa kućama koje kao da vise jedna na drugoj. Uske ulice,  natkriljene arkade, ćorsokaci, tajni prolazi – prosto vas mame da ih istražujete. Predlažem da se do luke vratimo peške. Nizbrdo oko 8 km, a tavernu u luci odaberite po ugodnim mirisima.

3. dan - ponedeljak

Kitnos – Serifos 20 milja 4 sata jedrenja

Isplovljavamo iz grada i krećemo ka jugu. Putem nailazimo na bezbroj uvala i u jednoj od njih uživamo u kristalnoj vodi u potpunoj divljini. Radoznali mogu da se popnu na neko od uzvišenja. Nastavljamo naš put ka Serifosu i uplovljavamo u zaliv Kutala.

4. utorak

Serifos - Milos 35 milja 6 sati jedrenja

Posle jutarnjeg kupanja nastavljamo ka jugu. Plovimo pored ostrva Sifnos i Kimilos, i predveče uplovljavamo u širok i prostran zaliv na Milosu. Prolazimo pored ribarskog gradića u kojem je mnoštvo  šarenih kuća na obali mora, koje su ustvari zimovnici za čamce. U blizini su katakombe iz predhrišćanskog perioda koje ćemo kasnije posetiti.

5. sreda

Milos obilazimo prelepo ostrvo peške, taksijem, autobusom... kako ko voli. Najspremniji se penju na najviši vrh Profitis Elijas (748 m).

 

 

6. dan četrvrtak

Milos - Hidra 60 milja 12 sati jedrenje

Ovo će verovatno biti noćno jedrenje, jer je pun mesec iznad nas. Neki će spavati, a neki zuriti zajedno sa skiperom u svetli mrak i tražiti poziciona svetla brodova koji su oko nas, ili će možda pokušati da prvi ugledaju tračak svetlosti sa svetionika Zorba, na severnom rtu Hidre. Kada ga ugledamo imamo još tri sata jedrenja do ovog mondenskog ostrva, koje nazivaju „grčki Sen Trope“. Ulazimo u uvek pretrpanu luku Hidre, oko koje se amfiteatralno, uz obližnje kamenite strane, uzdiže gradić. Treba ga dobro upoznati, zavući se u sve njegove uske ulice, prekrivene bokorima cveća i zelenih puzavica. Na ulasku u luku sa leve strane je utvrđenje sa topovima iz davnih vremena, koji nišane ka obližnjem zelenom Peloponezu. Tu, kraj topova, nalazi se spomenik Andreasu Miaulisu, koji je za nekoliko dana opremio svoju trgovačku flotu topovima i od nje napravio ratnu. Napao je iznenada nadmoćnu tursku flotu i teško je porazio, što je bio znak Grcima da se dignu na ustanak 1821. godine. Tako je od trgovca, preko noći postao admiral! Detaljnije o istoriji ovog ostrva pričaću vam za vreme večere na malom trgu u taverni „Ispod suve masline“, uz zvuke gitare i glas moga prijatelja, atinskog boema Pavlosa.

7 dan petak

Hidra Poros Egina 30 milja 6 sati jedrenja

Ujutro isplovljavamo do zanimljive plaže koju zovemo „Žaba“, jer neverovatno liči na žabu. Nastavljamo do Porosa koji je, odvojen uskim plitkim kanalom od Peloponeza, verovatno jedan od najlepših gradova ove oblasti.

Kratko obilazimo grad i nastavljamo ka Egini, otrvu sa prelepim plantažama pistaća.

8.dan subota

Atina 25 milja 5 sati jedrenja 

Rano dižemo sidro i jedrimo prema Atini, čije obrise i belinu polako razaznajemo. Pred podne uplovljavamo u marinu Alimos, najveću u Grčkoj i tu je nažalost, kraj jedrenja! Sleduje pakovanje stvari, jedno piće („Za srećan put i buduća jedrenja“).

NAPOMENA: Skiper može da promeni dnevni plan jedrenja ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih prilika.

CENA TURE :

Jedrenjak Bavaria 50 – 10 osoba

1 kabina pramčana 440 eura po osobi

2 kabine krmene 400 eura po osobi

2 kabine mornarske 380 eura po osobi

U cenu je uračunato: obilazak svih spomenutih mesta, korišćenje jednog ležaja u kabini, usluga skipera, lučke takse, nafta i tehnička voda. 

U cenu nije uračunat: put od Beograda do Atine i nazad (može se ići avionom, sopstvenim ili orgnizovanim prevozom, hrana koju zajednički kupujemo i spremamo na jedrilici i lično putno osiguranje.

PRIJAVA uz akontaciju od 50% od vrednosti zakupljenog aranžmana, a ostatak sume do polaska na turu.

Ako klijent iz bilo kog razloga otkaže najam rezervisanog plovila, dužan je da obavesti organizatora ture, tako da će obzirom na nastalu situaciju biti terećen u iznosu:

30% cene najma ukoliko je rezervacija otkazana više od mesec dana pre najma.

100% cene najma ukoliko je rezervacija otkazana manje od mesec dana pre najma.

0% cene najma ukoliko klijent obezbedi zamenu za otkazanu turu.

Ukoliko je do otkaza rezervacije došlo zbog više sile, odnosno objekivnih razloga na strani klijenta ( smrt u porodici, zdrastveni razlozi, teška nezgoda..) uplaćeni iznos neće biti vraćen već se klijentu staviti na raspolaganju prvi slobodni termin istog plovila, ili će se izvršiti potpuni povraćaj uplaćenih sredstava ukoliko se obezbedi drugi putnik za navedeni termin.

U slučaju nemogućnosti raspolaganja plovila od strane organizatora zbog opravdanih razloga ( veće štete na brodu tokom predhodnih najmova), klijentu će se omogućiti: zamena plovila sa istim ili sličnim karakteristkama i opremom bez zakašnjenja ili će se vratiti 100% uplaćeni iznos

Prijava i ostale informacije: Dragan Pavlović tel:  +381 641674434

                                                E-mail: drag_pav@yahoo.com

Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
TA: Susret planinara na Kopaoniku
Datum:2.6.2017. - 4.6.2017.
Planinarstvo
SLOVENIJA: Kamniško-savinjski Alpi (Grintovec, 2558 m)
Datum:23.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Kamena gora - rafting Limom - Zlatar i Zlatibor
Datum:24.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring